Ravinnonsaannin mittaaminen

Tutkimuksissa mitataan ravinnonsaantia. Yksi tapa mitata ravinnonsaantia on ruokapäiväkirja, jossa osallistuja kirjaa syömänsä ruuat ja juomat esimerkiksi 3-päivän ajalta. Laskemme ruokapäiväkirjoista ravintoaineiden saannin, joista tutkimukseen osallistuja saa myös palautteen.
Luotettavien tutkimustulosten saamiseksi ruokapäiväkirjat tulee täyttää niin huolellisesti kuin suinkin on mahdollista. Apuna voi käyttää talousmittoja, omaa keittiövaakaa tai elintarvikkeiden pakkaustietoja. Tutkimuskäynnillä käymme ruokapäiväkirjan yhdessä läpi, jotta saamme tarkennettua tuotetietoja.
Kun nautitut tuotteet kirjataan mahdollisimman tarkasti, esimerkiksi: ”Laktoositon rasvaton maitojuoma, valmistaja, 2 dl”, niin löydämme tietokannasta juuri oikean tuotteen!

Mittaamme ravinnonsaantia myös kokonaisvaltaisesti käyttämällä tutkimuksissamme kehitettyjä ja validoituja ravinnonsaannin laatuindeksejä. Laatuindeksi kuvaa ruokavaliota kokonaisuudessaan suhteessa suositeltuun ravinnonsaantiin.