FOPP

FOPP lyhenne tulee sanoista Fish Oil, Probiotics and Pregnancy (Kalaöljy, Probiootit ja Raskaus). Nämä sanat kertovat tutkimuksen keskiössä olevat asiat: kalaöljy- ja maitohappobakteerivalmisteet sekä niiden vaikutukset raskauden aikaiseen ravitsemukseen sekä äidin ja lapsen aineenvaihduntaan ja terveyteen, erityisesti raskausdiabeteksen riskiin. Suomeksi nimi on kääntynyt Raskausdiabetes ja Ravinto –tutkimukseksi. 

Tutkimus on käynnistynyt Turun yliopistossa ja Tyks:ssa syksyllä 2013. Tarkoituksena on selvittää voiko probiootti- ja/tai kalaöljy –valmisteilla pienentää raskausdiabeteksen kehittymisen riskiä ja vaikuttaa suotuisasti äidin painoon ja kehonkoostumukseen raskauden aikana ja sen jälkeen. Lisäksi tutkimme, voidaanko näillä valmisteilla vaikuttaa syntyvän lapsen puolustusvasteen toimintaan ja siten vähentää esimerkiksi allergioiden kehittymisen riskiä. Tutkimme myös rasvahappoaineenvaihduntaa, suoliston matala-asteista tulehdusta ja mikrobistoa.

Rekrytointi tutkimukseen on päättynyt kesällä 2017, mutta äitien ja lasten seuranta jatkuu edelleen!

Syksyllä 2020 käynnistämme seurantakäynnit lasten 5-6 vuoden iässä. Seurantakäyntien tavoitteena on tutkia äidin raskaudenaikaisten elintapojen, erityisesti ravitsemuksen, aineenvaihdunnan ja suoliston mikrobiomin yhteyttä sekä äidin että lapsen pitkäaikaisterveyteen.