Taustaa tutkimukselle
Osallistujille
Osallistumalla tutkimukseen saat tietoa omasta ja lapsesi terveydestä ja ravitsemuksesta tutkimuksen aikana tehtävistä laboratoriokokeista (mm. veren rasva- ja sokeriarvot, ruokavalioanalyysit, lapsen allergiatestit). Osallistujille tarjotaan ylimääräinen ultraäänitutkimus (lapsen painoarvion teko) raskauden lopulla, ja tutkimustuotteiden lisäksi kaikille osallistujille annetaan D-vitamiinivalmisteet raskauden ja imetyksen ajaksi!
Varhainen ravitsemus
Ravitsemus sikiöaikana ja varhaislapsuudessa vaikuttaa kehittyvän lapsen terveyteen ja sairauksien riskiin jopa aikuisuuteen asti. Hyvä varhainen ravitsemus on tärkeää terveyden ylläpitämiseksi ja elintapoja muokkaamalla voidaan pienentää useiden sairauksien riskiä. Tässä tutkimuksessa selvitämme miten varhainen ravitsemus vaikuttaa sekä äidin että lapsen terveyteen ja lapsen kehitykseen kahden ensimmäisen elinvuoden aikana.
Raskausdiabetes
Raskausdiabetes yleistyy Suomessa; jo noin 16% raskaana olevista naisista sairastuu raskauden aikaiseen diabetekseen. Äidin ylipaino on merkittävä riskitekijä sairastumiselle, synnyttäjistä joka kolmas on ylipainoinen ja heidän riskinsä sairastua on kolminkertainen verrattuna normaalipainoisiin äiteihin. Raskausdiabetes vaikuttaa sekä äidin että lapsen terveyteen raskauden aikana sekä sen jälkeen. Se mm. saattaa aiheuttaa ongelmia synnytyksessä, kuten lapsen syntymisen suurikokoisena. Tutkimuksen tarkoituksena on selvittää voidaanko raskausdiabeteksen puhkeamisen riskiä pienentää tutkimusvalmisteilla.
Probiootit ja kalaöljy
Suoliston toiminnalle hyödyllisillä maitohappobakteereilla eli probiooteilla on todettu olevan suotuisia vaikutuksia syntyvän lapsen immuunivasteen kehitykseen ja on myös viitteitä siitä, että ne vaikuttaisivat äidin terveyteen raskauden ja imetyksen aikana. Kalaöljyn n-3 rasvahapot vaikuttavat myös immuunivasteen toimintaan. Lisää kontrolloituja, satunnaistettuja tutkimuksia tarvitaan vahvistamaan aiemmat löydökset, jotta suosituksia näiden yhdisteiden käytöstä voitaisiin antaa. Tämän tutkimuksen tavoitteena on selvittää, miten maitohappobakteerit ja kalaöljyn rasvahapot hyödyttävät sekä äidin että lapsen terveyttä, kun niitä käytetään yhdessä raskauden ja imetyksen aikana.
Tutkimuksen sovellukset
Tutkimus tuottaa tietoa raskaudenaikaisen ravitsemuksen merkityksestä äidin ja lapsen terveydelle. Lisätietoa saadaan erityisesti probioottien sekä kalaöljyn merkityksestä painon, sokeriaineenvaihdunnan ja puolustusvasteen säätelijöinä. Tuloksia voidaan käyttää hyväksi kehitettäessä terveydenhuoltoon sopivia yksinkertaisia keinoja terveysohjauksen tueksi.