ONNI-hankkeen loppuraportti on julkaistu
Peruskoulujen turvallisuuskulttuurin tutkimus- ja kehittämistyöhön suunnatun ONNI on turvallinen koulu -hankkeen loppuraportti on nyt saatavilla julkisesti verkossa. Vuonna 2022 käynnistyneen ja 31.3.2024 päättyneen hankkeen tavoitteena oli tukea koulujen turvallisuuskulttuurin kehittämistyötä sekä tuottaa tutkittua tietoa koulujen turvallisuuden ja turvallisuuskulttuurin tilasta ja sen kehittymisestä intervention aikana. Hankkeeseen osallistui 20 koulua eri puolilta Suomea. Kouluista 15 toimi hankkeen tutkimus- ja kehittämistyön pilottikouluina ja viisi kontrollikouluina.
Hankkeen tutkimuksen keskiössä oli koulujen omatoimisen varautumisen, henkilökunnan turvallisuusosaamisen ja ennakoinnin tasojen tutkimus sekä turvallisuuskulttuurin arviointikriteerien ja -menetelmien kehittäminen. Intervention vaikutuksia tarkastelleen moniulotteisen tutkimuskokonaisuuden tuloksena hanke tuotti ajantasaisen tilannekuvan tutkimuskoulujen turvallisuuskulttuurista. Tulosten perusteella koulujen turvallisuuskulttuuri painottuu reaktiivisuuteen, ja ennakoiva turvallisuustyö jää vähäisemmäksi. Turvallisuuskulttuuria onnistuttiin kuitenkin kehittämään ennakoivampaan suuntaan jo yhden lukuvuoden mittaisen intervention aikana.
–Selvitimme turvallisuuskulttuurin tason ilmentymistä ja muutosta kouluissa kyselytutkimuksin, turvallisuuspoikkeamatiedonkeruun, ulkopuolisen arvioitsijan havaintoraporttien sekä fokusryhmähaastattelujen perusteella. Tulosten mukaan koulujen henkilökunta pitää turvallisuusosaamistaan hyvänä, vaikka ulkopuolisessa tarkastelussa koulujen omatoiminen varautuminen yltää vain niukasti lakisääteiselle tasolle, kertoo hankkeen johtaja, professori Eila Lindfors.
Raportin tarkoituksena on jakaa tietoa hankkeessa tuotetun tutkimuksen tuloksista, hankekouluissa tehdystä kehittämistyöstä sekä hankkeessa luoduista toimintamalleista ja työkaluista turvallisuuskulttuurin kehittämisen tueksi. Raportti kokoaa moninäkökulmaisen tutkimus- ja kehittämishankkeen päätulokset sekä antaa suosituksia tulevalle koulujen turvallisuuskulttuurin kehittämistyölle.
– Suosituksissa korostetaan moniammatillisen yhteistyön, tutkimusperustaisen kehittämisen ja osallisuuden lisäämisen tärkeyttä. Selviä kehittämistarpeita on, mutta koulut eivät saa jäädä turvallisuuden kehittämistyön edessä yksin. Koulun sisällä vastuu turvallisuudesta kuuluu rehtorin päävastuun ohella kaikille – myös oppilaita voidaan innostaa turvallisuustyöhön ikätasoisesti kiinnostavien tehtävien, harjoittelun, havainnoinnin ja havainnollistamisen kautta, Lindfors toteaa.
Lisätietoja:
Lindfors, E., Luukka, E., Kokki, J., & Kiviranta, L. (toim.) (2024). ONNI on turvallinen koulu 2022–2024: Hankkeen loppuraportti. Turun yliopisto. https://urn.fi/URN:ISBN:978-951-29-9635-3