EduSpring 2023: ONNI on turvallinen koulu -hanke

Tapahtuma: 

EduSpring-tapahtuma 20.4.2023 Turussa.

Otsikko:

ONNI on turvallinen koulu -hanke: Turvallisuus koulujen kestävän tulevaisuuden kivijalkana

Tekijät: 

E. Luukka, J. Kokki

Abstrakti: 

Kasvatuksen ja koulutuksen kestävä tulevaisuus rakentuu koulujen turvalliselle arjelle. Turvallinen arki mahdollistaa keskittymisen ja resurssien kohdentamisen oppimiseen ja opetukseen. ONNI on turvallinen koulu -hanke on kaksisyklinen kehittämistutkimus, joka tarjoaa tutkimusperustaisia, käytännöllisiä ja valtakunnallisesti sovellettavia ratkaisuja perusopetuksen koulujen ja oppimisyhteisöjen turvallisuuden ja turvallisuuskulttuurin arvioimiseksi, ylläpitämiseksi ja kehittämiseksi. Hanke on käynnistetty maaliskuussa 2022. Se koostuu tutkimuskokonaisuudesta, kouluissa toteutettavasta turvallisuuden kehittämisohjelmasta ja hankkeessa luotujen materiaalien ja hyvien käytänteiden valtakunnallisesta levittämisestä. Kehittämisohjelmaan osallistuu 20 perusopetuksen oppilaitosta, joista 15 on pilottikouluja ja viisi kontrollikouluja. Kontrollikoulut saavat hankkeesta tutkimukseen perustuvan, ajantasaisen tilannekuvan oppilaitoksensa turvallisuudesta. Lukuvuoden 2022–2023 aikana pilottikoulut toteuttavat aktiivisesti oman koulun tilannekuvan pohjalta laatimaansa kehittämissuunnitelmaan perustuvia toimenpiteitä hankkeen mentoreiden tukemana.   

Kehittämissuunnitelman laatimisessa pilottikouluilla on ollut apuna keväällä 2022 toteutettu Omatoimisen varautumisen auditointi –raportti. Osana suunniteltua kehittämistyötä oppilaita on osallistettu turvallisuustyöhön esimerkiksi turvallisuuspoikkeamista ilmoittamiseen, valtakunnallisiin turvallisuusteemojen toteuttamiseen ja turvallisuutta koskevaan päätöksentekoon. Pilottikoulujen turvallisuustiimit ja rehtorit ovat kokoontuneet kuukausittain ONNI-työmaakokouksiin vaihtamaan hyviä käytänteitä, kuulumisia sekä ratkomaan yhteisiksi tunnistettuja haasteita. Kehittämistyöhön osallistuvat koulut ovat myös pilotoineet hankkeen tuottamaa Yhdenvertaisen puuttumisen opasta. Oppaan tavoitteena on mahdollistaa yhdenmukaisten ja tasapuolisten seuraamusten määrittely oppilaille, mikä edesauttaa yleisten oikeusturvaperiaatteiden toteutumista. Lisäksi pilottikoulut ovat päässeet osallistumaan valitsemiinsa täydennyskoulutuskokonaisuuksiin hankkeen tuottamasta runsaasta koulutusannista. 

Hankkeessa tehtävä tutkimus kulkee käsikädessä koulujen kehittämistyön kanssa. Hankkeessa tuotettava kirjallisuuskatsaus kansainväliseen interventiotutkimukseen koulukonteksteissa tukee kehittämistoimenpiteiden toteuttamista kouluissa. Lisäksi hankkeessa tutkitaan koulujen omatoimista varautumista ja kouluissa tapahtuvia turvallisuuspoikkeamia, siis erilaisia läheltä piti -tilanteita, tapaturmia ja tarkoituksellisia vahingon- tai väkivallan tekoja, kiusaamista tai häirintää. Hankkeessa tutkitaan myös koulujen turvallisuuden johtamista, kehittämiskohteiden itsearviointia ja turvallisuutta kehittävien toimenpiteiden suunnittelua. Monipuolinen tutkimusaineisto mahdollistaa useiden opinnäytteiden laatimisen oppilaitosturvallisuuden aiheista. ONNI-hanke on osa Sanna Marinin hallituksen Kiusaamisen, väkivallan ja häirinnän ehkäisemisen toimenpideohjelmaa, ja sen rahoittaa opetus- ja kulttuuriministeriö. Hankkeen toteuttamisesta vastaa Turun yliopiston Kasvatustieteiden tiedekunnan opettajankoulutuslaitos. 

Lisätietoa: 

EduSpring-tapahtuma Turun yliopistossa