Kouluikäisten luvaton sytyttely

Artikkeli kokoomateoksessa: 

Somerkoski, B. (2012). Kouluikäisten luvaton sytyttely. Teoksessa E. Lindfors (toim.) Kohti turvallisempaa oppilaitosta! Oppilaitosten turvallisuuden ja turvallisuuskasvatuksen tutkimus- ja kehittämishaasteita. OPTUKE-verkoston I tutkimus- ja kehittämissymposium Hämeenlinnassa 8.–9.2.2011. Tampereen yliopisto. Kasvatustieteiden yksikkö, 169–176. http://urn.fi/urn:isbn:978-951-44-8789-7

Tiivistelmä: 

Lasten luvatonta tulen käsittelyä on tutkittu Suomessa vain vähän. Ilmiö on yleisempi kuin on oletettu. Tilastointi-intensiteetin vaihtelu pelastustoimessa, käsitteiden häilyvyys ja heikko turvallisuuskulttuuri tarjoavat mahdollisuuden neutralisaatioon eli vähättelyyn. Sytyttelyn taustalla voi olla toisistaan poikkeavia motiiveja, kuten uteliaisuus, akuutti kriisitilanne, ilkivaltainen sytyttely tai patologiset syyt.

Kolmasosa perusasteen toisen, viidennen ja kahdeksannen luokan oppilaista ilmoitti kyselytutkimuksessa käsitelleensä tulta luvattomasti. Lähes 70 % kahdeksannen luokan oppilaista ilmoitti leikkineensä palavalla kynttilällä. Yleisin tulen sytyttelypaikka oli oma koti tai kodin lähiympäristö. Tulentekovälineet hankittiin yleisimmin kotoa joko ottamalla tai pyytämällä. Tilastollisesti merkitsevimmin luvatonta tulen käsittelyä ennusti omien tulentekovälineiden omistaminen ja häiriökäyttäytyminen koulussa. Tulokset antavat viitteitä siitä, että tulella leikkineet oppilaat olivat jääneet koulun käytösseulaan muunkin häiriökäyttäytymisen vuoksi.

Koulussa paloturvallisuusasioita sivutaan opetuksessa vuosittain. Viiden viime vuoden aikana Suomen perusasteen kouluissa on syttynyt yli 200 tulipaloa. Ruotsissa vastaava luku on vuodessa yli 500. Tästä huolimatta luvattomaan tulen käsittelyyn puuttuminen on satunnaista ja interventiota sävytti opettajien osalta ongelman tunnistamattomuus.

Suomen pelastusalueilla on parhaillaan valorisaatiovaiheessa Tulipysäkki-hanke, jolla luvattomaan tulen käsittelyyn puututaan viranomaisyhteistyöllä. Poliisi-, sosiaali-, pelastus- ja terveysviranomaiset ovat luoneet paikallisia interventio- ja palvelujärjestelmiä perheiden tapaamiseksi ja sytyttelijöiden puhuttamiseksi. Toiminta on osa poikkihallinnollista, kansallista sisäisen turvallisuuden ohjelmaa.

Lue lisää: 

http://urn.fi/urn:isbn:978-951-44-8789-7