Aktiviteetit

Esitelmät:

2024:

  • Helinä Ääri: Kulttuurilintu broileri -luento Turun eläinoikeuskeskuksella 18.1.2024

2023:

  • Taina Syrjämaa: “Anthropocentric legacies vs. multispecies well-being”, TalkTogether: From global ecological crisis towards multispecies well-being, seminar hosted by the Biodiversity and Sustainability -strategic profile, University of Turku 26.10.2023.
  • Janne Mäkiranta: Animal Agency and the History of Veterinary Medicine. Esitelmä valtakunnallisilla nuorten tutkijoiden Oppihistorian päivillä 26.1.2023.
  • Helinä Ääri: Uusi lastenkirja ja monilajisen yhteisöllisyyden spekulointi. Kulttuurintutkimuksen päivät Espoossa, oma esitelmä 13.12.2023.
  • Helinä Ääri: Ruokakulttuuria ja lajienvälisiä suhteita. Miten broilerikanoja kuvataan suomenkielisessä kaunokirjallisuudessa? -esitelmä Suomen kielen seuralla 16.11.2023.
  • Helinä Ääri: Chicken–human relations in the archives of the Finnish poultry-keeping school. (Un)Common Worlds -konferenssi Oulussa, oma esitelmä 5.10.2023.
  • Helinä Ääri: Kulttuurilintu broileri -luento Turun eläinoikeuskeskuksella 28.9.2023.
  • Jalava, M.: Producing Swine as Standardized Tools of Trade in Interwar Finland. Seminar: Animals in the Age of Unsustainability, University of Turku, 11 May 2023.
  • Jalava, M.: Sikojen ja ihmisten yhteismuotoutuminen sotienvälisessä Suomessa. Kestämättömyyden historia -seminaari, Turun yliopisto, 14 February 2023.
  • Otto Latva: 11.5.2023: UnSus päätösseminaarissa esitys otsikolla “The Human Relationship with Fur Animals and Farmed Fish in Finland during the 19th and 20th Centuries”
  • Taina Syrjämaa: At the crossroads of animal history and exhibition history. Seminar: Multispecies museums. Nordic workshop on more-than-human exhibitions. Turku 16.9.2023.
  • Taina Syrjämaa: Animal Exploitation and Human Progress. Seminar: Animals in the Age of Unsustainability, University of Turku, 11.5.2023
    (koko ohjelma täällä, mm. Harrietin keynote: https://www.utu.fi/en/news/events/animals-in-the-age-of-unsustainability-seminaari)
  • Taina Syrjämaa. Tunteva tuote -teoksen esittely ja paneelikeskustelu Tiedekahvilassa (järjestäjä Alusta! -verkkolehti), 25.4.2023 Tampere University. Osallistujina mm. Marja Jalava, Eeva Nikkilä ja
  • Taina Syrjämaa: Things in a multispecies society. The 3rd International Artefacta Conference: Agency. Turku, Finland, 16.2.2023.
  • Taina Syrjämaa: Kestämättömän kehityksen kulttuuri – eläinteollisuuden ja eläinten hyväksikäytön historia. Kestämättömyyden historia -seminaari, Turun yliopisto, 14.2.2023. (Järjestäjät: Culture of Unsustainability & SustAnimalFood)

2022:

  • Janne Mäkiranta: Kotieläinten stressi ja sen hoito 1960-luvun Suomessa. Esitelmä Lääketieteen historian seuran syysseminaarissa 29.11.2022.
  • Jalava, M. Onko sioilla historiaa – ja miksi sitä pitäisi tutkia? Keynote-luento, Suomen Historiallisen Seuran vuosikokous, Tieteiden talo, Helsinki, 14 November 2022.
  • Jalava, M. The Co-production of Animals and Humans in the Emerging Finnish Bacon Industry. Sixth Finnish National Conference on Historical Research, Session: Living to Be Slaughtered: The Industrialization of Animal Production in Finland, ca. 1870-1930s. Tampere University, 21 October 2022.
  • Tuomas Räsänen: “Humans, Ticks and the Conflict over Cervids.” Konferenssissa Humans, Ticks and Insects in Multispecies Networks. Online webinar organized by University of Eastern Finland and Åbo Akademi University, 17–18 3.2022.
  • Tuomas Räsänen: “From Nuisance to Risk: Humans and Ticks in the Changing Northern Environment.” Konferenssissa Same Planet, Different Worlds: Environmental Histories Imagining Anew. 11th Biennial Conference of the European Society for Environmental History. Bristol, UK, 4.–8.7.2022.
  • Taija Kaarlenkaski: Visiting the Milking Robot: Multispecies Agencies, Technology and Gender in Contemporary Finnish Dairy Husbandry. Esitelmä online-workshopissa Bovine Scholarship Workshop, 31.3.2022.
  • Taija Kaarlenkaski: Suomalaisen maidontuotannon ja -kulutuksen merkitysten jäljillä: näkymiä historiasta nykypäivään. Konferenssiesitelmä Maaseutututkijatapaamisessa. Lappeenranta, 25.8.2022.
  • Taija Kaarlenkaski: ”Jatkuvaa ja täysin puolueetonta maito- ja juustopropagandaa” – 1900-luvun alun maitovalistus Suomen runsaan maidonkulutuksen taustalla. Konferenssiesitelmä Ruokahistorian workshopissa. Helsinki, 16.9.2022.
  • Taina Syrjämaa: Multispecies Mobilities in Promoting Animal Industries and Human Progress. Sixth Finnish National Conference on Historical Research, Session: Living to Be Slaughtered: The Industrialization of Animal Production in Finland, ca. 1870-1930s. Tampere University, 21.10.2022.
  • Ilari Sääksjärvi & Taina Syrjämaa (2022): Luontokatoa ei pysäytetä yhden tieteenalan toimesta. Turun yliopiston blogi https://blogit.utu.fi/utu/2022/02/01/luontokatoa-ei-pysayteta-yhden-tieteenalan-toimesta/

2021:

  • Taija Kaarlenkaski: Affective Human-Cattle Relationships on Contemporary Technologized Dairy Farms. Esitelmä konferenssissa Encountering Emotions in Folk Narrative and Folklife. 18th Congress of the International Society of Folk Narrative Research. Zagreb (onlinetapahtuma) 5.–9.9.2021.
  • Otto Latva: The Shared History of Humans and the Baltic Sea Marine Life. Esitelmä ”STREAMS – Transformative Environmental Humanities”-konferenssissa. Tukholma (onlinetapahtuma), 5.8.2021.
  • Taina Syrjämaa: The historical and cultural crux of sustainability. ”Multidisciplinary Approaches to Sustainability”, University of Turku and Åbo Akademi University, 13.4.2021.
  • Taija Kaarlenkaski: Perspectives on Human-Animal Studies: Multispecies Approaches to Theories and Methodologies. Kutsuttu esitelmä “The layered cake of neighborness” Russia, Finland, and neighboring relations at different scales -tutkimushankkeen seminaarissa. Centre for Independent Social Research, Pietari 24.3.2021 (etäyhteydellä).
  • Tuomas Räsänen: “Counting Down the Baltic Fish.” Konferenssissa Multispecies Knowledges and the Industrialization of Animal Exploitation. Online webinar organized by the University of Turku, Finland, 2.–3.6.2021.
  • Tuomas Räsänen: “Witnessing the climate change with Baltic seals.” Konferenssissa The Changing Environment of the North: Cultural Representations and Uses of Water. Online webinar organized by University of Turku, 23.–24.8.2021.

2020:

  • Otto Latva: Ihmisten ja eläinten jaettua menneisyyttä Suomen meri- ja rannikkoalueilla. Esitelmä Suomen ympäristöhistorian tutkimuspäivillä. Helsingin yliopisto, 13.10.2020.
  • Taina Syrjämaa: Ihmiset ja muut eläimet. Kestämättömän kehityksen historiasta kestävään tulevaisuuteen? Esitelmä Sustainability is ME! -webinaarissa. Turun yliopisto, 1.10.2020. Linkki esitelmään tästä.
  • Taija Kaarlenkaski: Lehmisavuilta lypsyrobottiin: suomalaisen karjanhoidon teknologisoituminen 1800-luvun lopulta tähän päivään. Luento Pohjois-Karjalan historiallinen yhdistyksen Studia Generalia sarjasssa. Joensuu, 29.1.2020.
  • Otto Latva & Taina Syrjämaa esittelivät projektia historia-aineiden ja arkeologian tammikuun tutkimuspäivässä. Turun yliopisto, 23.1.2020.
  • Eeva Nikkilä: A pig’s point of view? Towards understanding the experiences of early twentieth-century breeding pigs. Esitelmä Historiantutkimuksen päivillä 20.–22.10.2022, Tampereen yliopisto.
  •  Otto Latva: ”Ihmisten ja eläinten jaettua menneisyyttä Suomen meri- ja rannikkoalueilla”. Esitelmä Suomen ympäristöhistorian tutkimuspäivillä. Helsingin yliopisto.13.10.2020.

2019:

  • Tuomas Räsänen: Merellisen ympäristökriisin vuosisataiset juuret. Esitelmä Suomen Merihistoriallisen yhdistyksen tapaamisessa. Helsinki, 4.12.2019.
  • UnSuS -projektin esittely TYKE:n (Turun yhteiskunnallisen ja kulttuurisen eläintutkimuksen verkosto) kokouksessa. Turun yliopisto, 3.12.2019.
  • Tuomas Räsänen: “How the Silent World Found Its Voice: Underwater World in the Finnish Cultural Imagination.” Konferenssissa Convergences: The Global South and Global North in the Era of Great Acceleration. 3rd World Congress of Environmental History. Florianópolis, Brazil, 22.–26.7. 2019.
  • Tuomas Räsänen: “When Food Kills: Assessing the Limits of Toxic Substances in Fish.” Konferenssissa Boundaries in/of Environmental History. 10th Biennial conference of the European Society for Environmental History. Tallinn, Estonia, 21.–25.8.2019.

Opetus:

  • Otto Latva: Ympäristö- ja merihistorian seminaari, Turun yliopisto, 5 op, kevät 2021.
  • Otto Latva (vastuuopettaja): Sea, Nature and Finnish Culture course. Kurssi on osa Turun yliopiston historian, kulttuurin ja taiteiden tutkimuksen laitoksen “Finnish Culture and Society” non-degree kokonaisuutta, 5 op, syksy 2020.
  • Taija Kaarlenkaski (vastuuopettaja): Ihmiset ja eläimet kulttuurin ja historian rakentajina, yleinen historia, Turun yliopisto, 5 op, syksy 2020.

Mediaesiintymiset:

  • Taina Syrjämaa haastateltavana Lotta Vuorion podcastissa Menneisyyden Jäljillä – #65 Lemmikkiläimiä, eläinkäänne ja monilajista historiaa 23.8.2022. https://lottavuorio.com/2022/08/23/65-lemmikkielaimia-elainkaanne-ja-monilajista-historiaa/
  • Otto Latva: Neuvonen, Tiia ja Tuomas Timisjärvi. “Historiattomuutta vastaan – miten päädyimme ekokriisiin?”, Nuorten luonto 3–4/2020. (https://issuu.com/nuortenluonto/docs/nuorten_luonto_3-4_2020_web/s/11308084)
  • Taija Kaarlenkaski haastateltavana Riikka Kaihovaaran ohjaamassa Kaikki irti eläimistä -dokumenttisarjan jaksossa Näkymätön lehmä (2021).
  • Taija Kaarlenkaski & Otto Latva: Osallistuminen Tunteva tuote -artikkelikokoelman (toim. Kaarlenkaski & Latva) pohjalta järjestettyyn keskusteluun Turun kirjamessuilla. Turku, 1.10.2022.
  • Taija Kaarlenkaski: Osallistuminen Tunteva tuote -artikkelikokoelman (toim. Kaarlenkaski & Latva) pohjalta järjestettyyn keskusteluun Helsingin kirjamessuilla. Helsinki, 29.10.2022.
  • Taija Kaarlenkaski: Asiantuntijahaastattelu: Kaikki irti eläimistä. Dokumenttisarja tuotantoeläinten oloista ja historiasta. Osa 1, Näkymätön lehmä, YLE TV 1. Katsottavissa YLE Areenassa: https://areena.yle.fi/1-50660190
  • Taija Kaarlenkaski: Asiantuntijahaastattelu: Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran Keskustelemuksia -podcastin jakso Nationalistinen ruokaperinne. Kuunneltavissa: https://www.finlit.fi/ajankohtaista/podcastit/2-kausi-2-jakso-nationalistinen-ruokaperinne/

Muut aktiviteetit:

  • Taija Kaarlenkaski osallistui työpajaan “Bovine Regimes: When Animals Became Technologies” Berliinissä Max Planck -instituutissa 20.–24.9.2021.
  • Taija Kaarlenkaski osallistui työpajaan “Bovine Scholarship Workshop” (onlinetapahtuma) 5.–6.10.2021.
  • Taija Kaarlenkaski, Taina Syrjämaa ja Otto Latva osallistuivat TYKE:n (Turun yhteiskunnallisen ja kulttuurisen eläintutkimuksen verkosto) webinaarin suunnitteluun, October 6, 2020.
  • Taija Kaarlenkaski: Osallistuminen Tunteva tuote -artikkelikokoelman (toim. Kaarlenkaski & Latva) pohjalta järjestettyyn keskustelutilaisuuteen Porvoon kirjastossa. Porvoo, 19.4.2023.