Blogi

Hautomakoneet muuttivat kanakäsityksiä
Kanan haudonta-aika on noin 21 päivää. Jotta hedelmöittyneestä munasolusta kehittyisi poikanen, munaa on pidettävä sopivassa lämmössä ja kosteudessa, munan on...
Voiko lehmä olla näkymätön?
Kuluneen kahdenkymmenen vuoden aikana lypsykarjatilat ovat vähentyneet Suomessa huomattavasti ja samalla lehmien määrä tiloilla on kasvanut. 2000-luvun alkupuolella lypsykarjatiloilla ammui...
Eläimet ympäristöhistoriassa – keskeneräisiä mietteitä Suomen ympäristöhistorian päivästä
Suomalaisen ympäristöhistorian Grand Old Man Timo Myllyntaus on kertonut, miten vielä 2000-luvun alussa hänen eteläeurooppalaiset kollegansa olivat väittäneet, etteivät sudet...
Verkkoseminaari ja keynote-esitelmä koronan aikaan
Etäyhteyksien välityksellä järjestetyistä verkkoseminaareista on sattuneesta syystä tullut kevään 2020 aikana yliopistolla ”uusi normaali”. Niinpä myös UnSus-tutkimushankkeen ensimmäinen laajemmalle tutkijakunnalle...
Zoomailua maailmanlaajuiseen nautatutkimukseen
Viime syksynä sain suureksi yllätyksekseni ja ilokseni kutsun osallistua Berliinin Max Planck -instituutissa maaliskuussa 2020 järjestettävään nautatutkimuksen kansainväliseen työpajaan. Tieteen...
(Ex-)tuotantoeläinten muotokuvia
Media nostaa esille poikkeuksellisia eläinyksilöitä ja hauskoja tarinoita, jotka ilahduttavat ihmisiä. Jokgu-kana soitti pianoa suurella lavalla yleisön ja tv-kameroiden edessä...
Viruksista ja toimijuudesta
Toimijuutta jonkin verran miettineenä olen ollut sitä mieltä, että uusmaterialistit ovat väärässä puhuessaan elottoman materiaalin toimijuudesta. Materiaalin toimijuuden väite perustuu...
Kun kestävyys kohtaa realiteetit
Kestävyydestä ja vastuullisuudesta on tullut uusi normaali. Kaikki niistä puhuvat, kaikki niitä kannattavat ja kaikki niitä myös väittävät tavoittelevansa. Hallitus...
Aineistoja etsimässä
Projektin aineistonhaku on tältä erää ja omalta osaltani jo loppusuoralla, ja kaksi kuukautta on mennyt kuin hujauksessa. Olen penkonut pitkälti...
“Enemmän lihaa syömään” – pieni kurkistus modernin lihansyönnin historiaan
Historiantutkimuksen kiehtovimpiin anteihin kuuluu ajallisen näkökulman avaaminen nykyhetken ilmiöihin. Usein tutkimus johtaa hämmästelemään sitä, miten hiljattain muotoutuneita jotkin ikiaikaisilta näyttävät...
Eläintuotantoa käsittelevästä keskustelusta ja sen historiattomuudesta
On ollut taas vaihteeksi vaivaannuttavaa lukea julkista keskustelua eläintuotannosta. Jenni Haukio piti asiallisen puheenvuoron, jossa nosti hienosti esille nykyiseen eläintuotantoon...
Syksyinen työpaja Kaarinassa
Kestämättömän kehityksen kulttuuri -projekti on nyt virallisesti alkanut. Kokoonnuimme suunnittelemaan tulevaa toimintaa 2.–3.10.2019 Kaarinassa sijaitsevalle Lyhdyn tilalle. Kahden intensiivisen, mutta...