Kevät keikkuen tulevi, terveisiä FinnBrain-tutkimuksesta!
Arvoisat FinnBrain-tutkimukseen osallistuvat perheet, tärkeimmät yhteistyökumppanimme, kiitos kun olette mukana tekemässä aivan erityisen ainutlaatuista tutkimusta. Käsissänne on pikkuhiljaa perinteeksi muodostunut tervehdys, jossa käydään läpi tutkimuksen kuulumisia ja tulevaisuuden suunnitelmia.
FinnBrain-tutkimus on nykyään osa Väestötutkimuskeskusta, jonka tehtävänä on edistää monitieteistä elämänkaaren eri vaiheisiin kohdistuvaa terveystutkimusta. Vuosi sitten pakkasimme Teutorin tutkimustilat ja kuljimme hetken muuttolaatikoiden muodostamien sokkeloiden keskellä. Maaliskuussa 2022 harjoittelimme löytämään perille uuden, järjestyksessä neljännen, FinnBrain-konttorin käytävillä. Muutto juuri remontoituun Medisiinaan Väestötutkimuskeskuksen tiloihin (Kiinamyllynkatu 8-10, 20520 Turku) oli kuin lottovoitto monella tavalla. Samoissa tiloissa työskentely mahdollistaa tiiviin ja tuotteliaan yhteistyön niin tutkijoiden kuin käyntejä tekevän henkilökunnan kesken.
Alkuvuodesta 2022 pyörähti käyntiin myös upouusi FinnBrain-mittapiste. Vanhimmat tutkittavat täyttivät jo yhdeksän vuotta, mikä tarkoittaa sitä, että lapset ovat olleet vanhempineen jo lähemmäs kymmenen vuotta mukana! Uudessa 9-vuotismittapisteessä peruspohjan muodostavat tuttuun tapaan kyselylomakkeet. Lomaketutkimus kattaa kaikki tutkimuksessa mukana olevat henkilöt ja on siksi tärkein tutkimusmuotomme. Kyselylomakkeiden avulla saamme tärkeää tietoa, jota voidaan soveltaa lasten ja perheiden hyvinvoinnin parantamiseksi. Palautteiden ansiosta lomakkeet ovat saaneet uuden, modernin olomuodon. Ne tulevat arjen keskelle lokoisasti henkilökohtaisena tekstiviestilinkkinä ja kahdessa osassa: lapsen täyttäessä yhdeksän vuotta ja siitä kolmen kuukauden kuluttua. Paperilomakkeita saa toki edelleen pyytämällä tutusta osoitteesta info@finnbrain.fi
Tässä 9v-mittapisteessä on tarjolla neljä vapaaehtoista tutkimuskäyntiä. Kutsut käynneille tulevat puhelimitse ja lisätiedot sähköpostilla.
Perheen terveyskäynti on tässä mittapisteessä tarjolla kaikille FinnBrainissä mukana oleville perheille. Puhelut tulevat yhdeksän ja kymmenen ikävuoden välillä. Aiemmista mittapisteistä tutut klassikot: kakka-, hius- ja verinäyte ovat edelleen mukana, kun tutkitaan perheiden terveyttä ja siihen vaikuttavia tekijöitä. Uutena mukaan on tullut posken limakalvon pyyhkäisynäyte.
Lasten kasvaessa ikisuosikit Kehityspsykologinen – sekä Kielen ja oppimisen käynti ovat nyt 9,5 -vuotiaille tarjolla koko päivän keikkana ruokataukoineen tai kahdessa osassa. Mukavan tekemisen täyteisen päivän lisäksi perheet saavat käynniltä kirjallisen palautteen. Käynteihin on yhdistynyt myös Kouluosio, jossa vanhempien luvalla kerätään tietoa myös lapsen opettajalta. Koulu on erittäin tärkeä kasvu- ja oppimisympäristö tämän ikäisille lapsille ja onkin arvokasta saada tietoa lapsen hyvinvoinnista myös kodin ulkopuolelta.
Aivojen mysteerin selvittämistä jatketaan Aivotutkimuskäynnillä, siellä mitataan aivosähkökäyrää eli EEG:tä myssyn avulla tehtäviä tehden. Tarjolla on erilaisia ääniä ja kuvia, sillä tutkijat ovat kiinnostuneita siitä, miten aivot reagoivat niihin.
Sydänterveys ja varhaiset elämäntapahtumat –käyntiä tarjotaan niin ikään kaikille halukkaille. Käynnillä kartoitetaan sydänterveyttä ultraäänikuvaamalla perheenjäsenten kaulavaltimoiden ja vatsa-aortan valtimoseinämän paksuutta. Lisäksi mitataan puristusvoimaa, verenpainetta sekä kirjataan mitat. Varhaisia elämäntapahtumia kartoitetaan vanhemmilta kyselylomakkeilla ja lapsilta haastatellen. Lisäksi kerätään tietoa lasten haastattelukokemuksista osana kyselylomakkeita.
Käynnit ovat taattua FinnBrain-laatua, korkeatasoisen tutkimuksen teossa ikätasoiseen kohtaamiseen ja käyntien miellyttävyyteen panostetaan tuttuun tapaan. Alkaneet tutkimuskäynnit ovatkin olleet perheiden mielestä miellyttäviä kokemuksia ja lapsilla on ollut pääsääntöisesti kivaa tai jopa todella kivaa. Viihtyvyys on meillä sydämen asia ja palautteet kertovat, että olemme onnistuneet ykköstavoitteessamme – kivojen käyntien luomisessa samalla kun kerätään yhdessä maailmanlaajuisesti ainutlaatuista aineistoa. Numeraalisten arviointien lisäksi olemme saaneet ja toivomme yhä lisää kehittämisehdotuksia palautelomakkeen avoimessa kentässä. Palaute on ollut erityisen tärkeässä roolissa jo koko vuosikymmenen ajan FinnBrain-tutkimuksen kehittämistyössä. Suurkiitos kaikesta saamastamme arvokkaasta palautteesta, luemme ne kaikki ja käsittelemme nimettömänä tutkimusryhmässä.
9v-mittapisteen lisäksi Isäkäynnit jatkuvat. Isien epigenetiikka -osatutkimuksessa tutkitaan sukusolujen epigeneettisiä mekanismeja ja verrataan saatuja tuloksia lapsen aivojen kehitykseen, lapsen stressinsäätelyjärjestelmän kehittymiseen sekä lapsen yleiseen terveyteen ja kehittymiseen.
Myös Hammaskeiju pörräilee edelleen ja toivoo FinnBrain-tutkimukseen osallistuvilta lapsilta irronneita maitohampaita. Yhdessä Hammaskeijun kanssa keräämme tärkeää tietoa sikiön raskaudenaikaisesta stressi- ja immuunijärjestelmän toiminnasta. Lapsen maitohampaat alkavat kehittyä jo sikiöaikana samaan tapaan kuin puuhun kasvaa vuosirenkaita, ja hampaisiin tallentuu tietoa raskaudenaikaisesta ympäristöstä. Näin pystymme jälkikäteen tutkimaan kehitystä ennen syntymää.
Tänä keväänä onkin (jo ikuisuudelta tuntuneen tauon jälkeen) vihdoin aika Perhetapahtuman! Perhetapahtuma on meidän tapamme kokoontua yhteen ja kiittää Teitä jälleen vuosien uurastuksesta tieteen hyväksi. Vuoden 2020 Perhetapahtuma jäi ikävästi koronapandemian alle ja lapset ehtivät kasvaa tässä välissä, joten ohjelma on päivitetty perusteellisesti. Hirvensalossa, Syvälahden monitoimitalon upeissa tiloissa perheet pääsevät lauantaina 15.4.2023 kuulemaan FinnBrainin uusimmat tuulet, tapaamaan henkilökuntaa, tankkaamaan maukkailla suupaloilla sekä katsomaan Kaupunginteatterin Sopukassakin esiintyneen Grus Grus –teatterin Perästä kuuluu! –klovneriaesityksen. Kutsu on tullut sähköpostilla. Mikäli posti on hukkunut matkalla, linkkejä saa lisää pyytämällä osoitteesta info@finnbrain.fi
FinnBrain-tutkimusta tehdään, jotta voimme olla mukana kehittämässä parempia hoitomenetelmiä ja edistää lasten ja nuorten terveyttä ja hyvinvointia. Tutkimus tuottaa täysin uutta tietoa erityisesti lasten aivojen kehityksestä ja kehitykseen vaikuttavista tekijöistä. Tätä tietoa jaetaan sekä tutkijoiden kesken tieteellisissä julkaisuissa (linkit myös FinnBrainin nettisivuilla: Julkaisut), että tarjotaan tuoreeltaan hyötykäyttöön perheiden terveyden edistämiseksi niin perheille kuin myös alan ammattilaisille.
Olethan tutustunut myös Lapsen stressi ja aivot -materiaaliin? Materiaali on tuotettu FinnBrain-tutkimusryhmän, Turun yliopiston, Stiftelsen Eschnerska Frilasarettet r.s. -säätiön, Ensi- ja turvakotien liiton sekä Turun neuvolapalvelujen kanssa. Materiaali koostuu opaslehtisestä ja videosta. Se on tehty lapsiperheiden vanhemmille, joilla on tärkeä merkitys lasten aivojen kehityksen suojelijoina. Materiaalissa on selkeästi kuvattu niin lapsen kuin vanhemman stressiä, sen vaikutusmekanismeja ja säätelyä: https://sites.utu.fi/finnbrain/oppaita-aiheesta-stressi-ja-aivot/lapsiperheiden-materiaalit/
Kesäkuussa FinnBrain järjestääkin järjestyksessään toisen tieteellisen kongressin, jonka yhteydessä järjestetään myös lasten ja perheiden kanssa toimiville oma kotimainen koulutuspäivä aiheena Varhaisen stressialtistuksen merkitys lapsen kehitykselle ja terveydelle.
Kerromme ajankohtaisista asioista ja uusista tutkimustuloksista sosiaalisen median kanavissamme. Kannattaa siis ottaa seurantaan:
Blogi
Twitter
Facebook
Muistathan ilmoittaa myös, jos yhteystietonne ovat muuttuneet: info@finnbrain.fi tai 050 5166148.
Kiitos kun olette mukana, ilman Teitä ei olisi meitä!
-FinnBrainin väki