Meneillään olevat tutkimuskäynnit

Lapsen syntymän jälkeen osa perheistä kutsutaan vapaaehtoisiin osatutkimuksiin. Näissä tutkimuksissa tehdään muun muassa aivojen magneettikuvauksia, lastenlääkärin tarkastuksia, neuropsykologisia testejä tai otetaan erilaisia näytteitä.

 

Vapaaehtoiset osatutkimukset

Isien epigeneettinen tutkimuskäynti

Tutkimuskäynti kestää noin tunnin. Käynti alkaa mittauksilla: punnitus, pituus, verenpaine ja vyötärönympärys, minkä jälkeen otetaan paastoverinäytteet. Osa verinäytteistä analysoidaan Tykslabissa ja osa pakastetaan odottamaan jatkotutkimuksia. Osallistujat saavat analysoitavista verinäytteistä tulokset itselleen (rasva-arvot, verensokeri, perusverenkuva, maksa- ja munuaisarvot). Käynnillä otetaan myös hiusnäyte liittyen hiuskortisolitutkimukseen. Aulatilassa täytetään kyselylomakkeita ja samalla tarjotaan aamiainen. Käyntiin kuuluu myös siemennestenäyte, joka annetaan erillisessä wc-tilassa. Siemennestenäytteen voi myös halutessaan tuoda mukanaan tutkimuskäynnille, jolloin postitamme näytepurkin ennakkoon.

Yhteyshenkilöt:
Kaisu Kaistinen, tutkimushoitaja, kaikai@utu.fi, 050 4071618
Hanna Pynnönen, tutkimushoitaja, hanna.pynnonen@utu.fi, 050 3259873
Johanna Ravaska, bioanalyytikko, puh. 050 5166342

Hammaskeiju

Hammaskeiju-osatutkimuksessa kerätään lasten jo irronneita maitohampaita tutkimusnäytteiksi. Vanhempia lähestytään sähköpostitse ja soittamalla lasten ollessa 6-7-vuotiaita. Perheille postitetaan näytettä varten kotiin paketti, joka palautetaan postitse. Näytteeseen liittyy lyhyt taustakysely ja vanhemmilta pyydetään erikseen suostumus maitohammasnäytteeseen. Lapset saavat FinnBrainin Hammaskeijulta pienen vastalahjan maitohampaasta tai -hampaista.

Yhteyshenkilöt:
Hanna Pynnönen, tutkimushoitaja, hanna.pynnonen@utu.fi, 050 3259873

Perheen terveyskäynti

Käynnillä tutkitaan 9-vuotiaan lapsen ja hänen vanhempiensa terveyttä.

Ennen käyntiä kotona lapselta otetaan ulostenäyte. Tutkimuskäynnillä lapselta tarkastetaan kasvu, otetaan paastoverikokeet, hiusnäyte sekä limakalvonäytteet nenästä ja poskesta. Myös vanhemmalta otetaan paastoverinäyte ja mitat. Lopuksi täytetään kyselylomakkeita.

Käynti kestää noin tunnin ja siellä saa välipalan.

Mikäli lapsen terveydessä ilmenee huolta, lapsi ohjataan tarvittaessa jatkohoitoon.

Yhteyshenkilö:
Anna Aatsinki, tutkijalääkäri, anna.a.aatsinki@utu.fi

Varhaiset elämänkokemukset ja sydänterveys –käynti

Varhaiset elämänkokemukset ja sydänterveys –käynti on jatkoa Perheen terveyskäynnille. Tällä käynnillä pyrimme kartoittamaan perheiden sydänterveyttä, lasten varhaisia elämänkokemuksia sekä näiden kaikkien yhteyksiä terveyteen. Tässä osatutkimuksessa kutsumme perheen käynnille siten, että lapsen kanssa tulee yksi vanhempi ja toiselle vanhemmalle varataan oma aika.

Aikaa käynnille kannattaa varata noin pari tuntia ja käyntiin pyydetään molempien huoltajien sekä myös lapsen oma suostumus.

Ultraäänitutkimuksen näkyvyyden parantamiseksi aikuisia pyydetään paastoamaan 4 tuntia ennen ultraäänitutkimusta ja lapsia pyydetään pidättäytymään kaasua muodostavien elintarvikkeiden nauttimisesta tutkimuspäivänä. Käynnillä saa pienen välipalan.

Tutkimuskäyntiin liittyy kolme osiota:

1. Ultraäänikuvaus
Vanhemman ja lapsen kaulavaltimo ja vatsa-aortta kuvannetaan ihon päältä geelin ja anturin avulla. Kuvantaminen kestää noin 30-45 minuuttia. Tutkimus on kivuton, mutta voi olla hieman epämukava.

2. Kyselylomakkeet
Sekä lapsi että vanhemmat saavat täyttää toisen kuvantamista odotellessa tabletilla kyselylomakkeita.

3. Lapsen haastattelu
Lapsen varhaisia elämäntapahtumia kartoitetaan vanhemmalta kyselylomakkeella ja lapselta häntä haastatellen. Lapselle tarjotaan ensimmäistä kertaa mahdollisuus tulla kuulluksi häntä koskettaneista tapahtumista.

Yhteyshenkilöt:
Eeva-Leena Kataja, tutkijapsykologi, elpelt@utu.fi
Anna Aatsinki, tutkijalääkäri, ankaaa@utu.fi

Aivotutkimuskäynti - EEG

Käynnillä 9-10 -vuotiaan lapsen päähän puetaan päähine, jolla mitataan aivosähkökäyrää eli EEG:tä.

Osana tutkimusta lapsi kuuntelee erilaisia ääniä ja katselee kuvia, sillä tutkijat ovat kiinnostuneet siitä, miten aivot reagoivat niihin.

Käynnin kesto on noin kaksi tuntia.

Yhteyshenkilö:
Silja Luotonen, väitöskirjatutkija, sisolu@utu.fi

Kehityspsykologinen käynti + Kielen ja oppimisen käynti

Kehityspsykologian osiossa tutkitaan lapsen päättelytaitoja ja oman toiminnanohjauksen taitoja kysymällä lapselta kysymyksiä, rakentelemalla palikoilla ja tekemällä pelinomaisia tehtäviä tabletilla ja virtuaalitodellisuuslaseja käyttäen. Kielen kehitystä ja oppimista tutkitaan erilaisten kielitehtävien avulla, laskemalla laskuja, kertomalla tarinoita, pelaamalla tabletilla ja lukien tekstiä silmänliikekameran seuratessa katsetta.

Käynti voidaan toteuttaa joko 7 tunnin kokonaisuutena (sisältää ruokatauon) tai kahtena erillisenä 3 tunnin käyntinä. Käynnillä edetään lapsentahtisesti ja tehtävien välillä pidetään taukoja. Lapsen on mahdollista ottaa koulusta vapaata, jos käynti järjestetään arkipäivänä. Vanhempien suostumuksella kerätään kyselylomakkeen avulla tietoa myös koulusta lapsen opettajalta.

Psykologisen kehityksen osiosta sekä kielen ja oppimisen osiosta saa kirjallisen palautteen.

Yhteyshenkilö:
Satu Savo, projektitutkija, saansav@utu.fi

Aivokuvantamiskäynti - Magneettikuvaus

Aivokuvantamiskäynnillä 10-11 vuotias lapsi makaa paikallaan putken muotoisessa magneettikamerassa, jolla saadaan tietoa aivojen rakenteesta ja toiminnasta.

Lapsi saa kuvauksen alussa katsoa itse valitsemaansa ohjelmaa. Kuvauksen aikana lapsi katsoo myös tutkijoiden valitsemia videoita ja tekee tehtäviä.

Käynnin kesto on noin kaksi tuntia. Tutkittavalle tarjoillaan kevyt välipala käynnin aikana.

Käyntiä edeltävästi pyydetään täyttämään myös kyselylomakkeita.

Yhteyshenkilö:
Elmo Pulli, tutkijalääkäri, elmo.p.pulli@utu.fi