Meneillään olevat tutkimuskäynnit

Lapsen syntymän jälkeen osa perheistä kutsutaan vapaaehtoisiin osatutkimuksiin. Näissä tutkimuksissa tehdään muun muassa aivojen magneettikuvauksia, lastenlääkärin tarkastuksia, neuropsykologisia testejä tai otetaan erilaisia näytteitä.

 

Vapaaehtoiset osatutkimukset

Aivokuvantaminen

Osa perheistä kutsutaan MRI-tutkimukseen eli aivojen magneettikuvaukseen. Magneettikuvausta pidetään täysin turvallisena myös lapsille. FinnBrainin kuvauksissa käytämme tunnetuimpia ja yleisimmin käytettyjä tekniikoita. Tässä osatutkimuksessa keskitytään aivojen rakenteellisten ja toiminnallisten ominaisuuksien yhteyksiin lapsen kehitykseen. Kokenut radiologi tarkistaa kaikki kuvat, ja perheet saavat tutkimuksesta muistoksi kuvan lapsen aivoista. Magneettikuvaus toteutetaan eri tavoilla aina ikävaihe huomioiden ja yhteistyössä perheiden kanssa.

Leikki-ikäisiä lapsia (4-8v) kutsutaan osallistumaan maksimissaan kolmelle kuvantamiskäynnille. Jokainen käynti suunnitellaan ja toteutetaan yksilöllisesti ja lapsentahtisesti tiiviissä yhteistyössä valveilla olevan lapsen ja hänen perheensä kanssa leikkien, harjoitellen ja videoita katsellen. Viisivuotiaita lapsia kutsutaan kuvantamiskäynnin lisäksi myös kehityspsykologiselle tutkimuskäynnille. Tavoitteena on tässäkin ikäpisteessä selvittää yhtäaikaisesti aivojen rakennetta ja lapsen taitojen kehitystä. Kuvantamistuloksia hyödynnetään myös osatutkimuksessa, jossa selvitetään, onko raskaudenaikaisille lääkityksille altistumisella merkitystä lapsen aivojen kehitykselle.

Yhteyshenkilöt:
Susanne Sinisalo, tutkimushoitaja, puh. 040 1728436
Venla Kumpulainen, LK, tohtorikoulutettava
Elmo Pulli, M.B., LK, tohtorikoulutettava
Eero Silver, M.B., LK, tohtorikoulutettava
Anni Copeland, LK, tohtorikoulutettava

 

 

Lastenlääkäritutkimus 5 vuoden iässä

Leikki-ikäisten lasten lastenlääkäriosatutkimus 5 vuoden iässä

Osa leikki-ikäisistä lapsista kutsutaan 5 vuoden iässä lastenlääkäriosatutkimukseen. Osatutkimukseen kuuluvat 1) verinäyte, joka otetaan lapsen kyynärvarresta ihon puudutuksen jälkeen, 2) lapsen kotona antama ulostenäyte, 3) lapsen kotona otettu huonepölynäyte laskeumapölystä, ja 4) lastenlääkärin haastattelu-/etävastaanottopuhelu, jolloin keskustellaan lapsen terveysasioista, mahdollisista pitkäaikaissairauksista sekä vanhemmille kerrotaan allergia- ja perusverenkuvatulokset. Vanhemmilta pyydetään lupa erikseen jokaiseen osatutkimuksen näytteeseen. Osatutkimukseen osallistuminen ei edellytä kaikkien näytteiden antamista, vaan siihen voi osallistua ilman näytteitäkin.

Yhteyshenkilöt:
Johanna Ravaska, projektityöntekijä, puh. 050 5166342
Kaisu Kaistinen, tutkimushoitaja, puh. 050 4071618
Petra Rajala, tutkimushoitaja, puh. 050 3380457

Vanhempien neuropsykologinen tutkimuskäynti

Osa äideistä ja isistä on kutsuttu tähän tutkimukseen raskausaikana, sekä lapsen ollessa 1, 2.5 tai 5 vuoden ikäinen. Käynnillä tutkitaan vanhempien neuropsykologisia toimintoja ja heidän emotionaalista hyvinvointiaan, ja sen sisältö on hieman muokkautunut mittauspisteestä toiseen. Vanhemmat ovat mm. tehneet tietokoneella tehtäväsarjoja, vastanneet suullisiin tehtäviin jotka toteutetaan ”kysymys-vastaus-periaatteella”, vastanneet kyselylomakkeisiin ja katsoneet tietokoneelta kasvojen kuvia. Käynnin kesto on noin 2-2.5 tuntia. Käynneiltä on kerääntynyt arvokasta tietoa vanhempien neuropsykologisesta toimintatavasta ja emotionaalisesta hyvinvoinnista, joka yhdistettynä lasten tutkimustuloksiin auttaa FinnBrainin tutkijoita ymmärtämään paremmin lasten kehitystä ja hyvinvointia.

Yhteyshenkilöt:
Eeva-Leena Kataja, PsT, psykologi
Elisabeth Nordenswan, PsM, psykologi, tohtorikoulutettava, puh. 040 7231075

Isien epigeneettinen tutkimuskäynti

Tutkimuskäynti kestää noin tunnin. Käynti alkaa mittauksilla: punnitus, pituus, verenpaine ja vyötärönympärys, minkä jälkeen otetaan paastoverinäytteet. Osa verinäytteistä analysoidaan Tykslabissa ja osa pakastetaan odottamaan jatkotutkimuksia. Osallistujat saavat analysoitavista verinäytteistä tulokset itselleen (rasva-arvot, verensokeri, perusverenkuva, maksa- ja munuaisarvot). Käynnillä otetaan myös hiusnäyte liittyen hiuskortisolitutkimukseen. Aulatilassa täytetään kyselylomakkeita ja samalla tarjotaan aamiainen. Käyntiin kuuluu myös siemennestenäyte, joka annetaan erillisessä wc-tilassa. Siemennestenäytteen voi myös halutessaan tuoda mukanaan tutkimuskäynnille, jolloin postitamme näytepurkin ennakkoon.

Yhteyshenkilöt:
Anna Takatupa, tutkimushoitaja, anna.takatupa@utu.fi, 050 501 9967
Hanna Pynnönen, tutkimushoitaja, hanna.pynnonen@utu.fi, 050 3259873
Johanna Ravaska, projektityöntekijä, puh. 050 5166342

Hammaskeiju

Hammaskeiju-osatutkimuksessa kerätään lasten jo irronneita maitohampaita tutkimusnäytteiksi. Vanhempia lähestytään sähköpostitse ja soittamalla lasten ollessa 6-7-vuotiaita. Perheille postitetaan näytettä varten kotiin paketti, joka palautetaan postitse. Näytteeseen liittyy lyhyt taustakysely ja vanhemmilta pyydetään erikseen suostumus maitohammasnäytteeseen. Lapset saavat FinnBrainin Hammaskeijulta pienen vastalahjan maitohampaasta tai -hampaista.

Yhteyshenkilöt:
Anna Takatupa, tutkimushoitaja, anna.takatupa@utu.fi, 050 501 9967
Hanna Pynnönen, tutkimushoitaja, hanna.pynnonen@utu.fi, 050 3259873
Anna-Katariina Aatsinki, tutkijalääkäri, väitöskirjatyöntekijä, ankaaa@utu.fi, 040-5700877