Meneillään olevat tutkimuskäynnit

Lapsen syntymän jälkeen osa perheistä kutsutaan vapaaehtoisiin osatutkimuksiin. Näissä tutkimuksissa tehdään muun muassa aivojen magneettikuvauksia, lastenlääkärin tarkastuksia, neuropsykologisia testejä tai otetaan erilaisia näytteitä.

 

Vapaaehtoiset osatutkimukset

Isien epigeneettinen tutkimuskäynti

Tutkimuskäynti kestää noin tunnin. Käynti alkaa mittauksilla: punnitus, pituus, verenpaine ja vyötärönympärys, minkä jälkeen otetaan paastoverinäytteet. Osa verinäytteistä analysoidaan Tykslabissa ja osa pakastetaan odottamaan jatkotutkimuksia. Osallistujat saavat analysoitavista verinäytteistä tulokset itselleen (rasva-arvot, verensokeri, perusverenkuva, maksa- ja munuaisarvot). Käynnillä otetaan myös hiusnäyte liittyen hiuskortisolitutkimukseen. Aulatilassa täytetään kyselylomakkeita ja samalla tarjotaan aamiainen. Käyntiin kuuluu myös siemennestenäyte, joka annetaan erillisessä wc-tilassa. Siemennestenäytteen voi myös halutessaan tuoda mukanaan tutkimuskäynnille, jolloin postitamme näytepurkin ennakkoon.

Yhteyshenkilöt:
Anna Takatupa, tutkimushoitaja, anna.takatupa@utu.fi, 050 501 9967
Hanna Pynnönen, tutkimushoitaja, hanna.pynnonen@utu.fi, 050 3259873
Johanna Ravaska, projektityöntekijä, puh. 050 5166342

Hammaskeiju

Hammaskeiju-osatutkimuksessa kerätään lasten jo irronneita maitohampaita tutkimusnäytteiksi. Vanhempia lähestytään sähköpostitse ja soittamalla lasten ollessa 6-7-vuotiaita. Perheille postitetaan näytettä varten kotiin paketti, joka palautetaan postitse. Näytteeseen liittyy lyhyt taustakysely ja vanhemmilta pyydetään erikseen suostumus maitohammasnäytteeseen. Lapset saavat FinnBrainin Hammaskeijulta pienen vastalahjan maitohampaasta tai -hampaista.

Yhteyshenkilöt:
Anna Takatupa, tutkimushoitaja, anna.takatupa@utu.fi, 050 501 9967
Hanna Pynnönen, tutkimushoitaja, hanna.pynnonen@utu.fi, 050 3259873