Sylkinäytteiden siivittämänä Siniseen saliin

Osallistuin 19.–21.8.2015 Tukholmassa Berzelius 90 Symposiumiin The Neurobiology of Parenting (Vanhemmuuden Neurobiologia). Esittelin posterilla väitöskirjatutkimustani äidin raskausajan hyvinvoinnin vaikutuksista kolmen kuukauden ikäisten vauvojen stressivasteisiin, joita on mitattu sylkikortisolinäytteillä FinnBrainin lastenlääkärikäyntien yhteydessä. Päivien aikana osallistujia kertyi toista sataa ja postereiden luona kävi melkoinen puheen sorina. FinnBrain-kohortin koko ja tutkimusaiheiden monipuolisuus tekivät selvästi vaikutuksen tutkijoihin ja terveydenhuollon eri alojen työntekijöihin, joita symposiumissa tapasin. Hoitajat, kätilöt, lääkärit ja sosiaalityöntekijät kaipaavat työnsä tueksi tietoa siitä, mitkä asiat vaikuttavat vanhempien ja lasten hyvinvointiin, jotta he osaisivat työssään auttaa lapsiperheitä mahdollisimman hyvin.
Monia myös kiinnosti, onko vaikea saada kolmen kuukauden ikäisiltä vauvoilta viisi sylkinäytettä yhdellä käynnillä ja perheitä tulemaan uudestaan käynneille seuraavissa lasten 6 ja 14 kuukauden ikäpisteissä. Oli hienoa voida sanoa, että kyllähän tuo onnistuu oikein hyvin taitavalta tutkimushoitajaltamme Paulalta, ja että perheet ovat käyneet ahkerasti käynneillä kolmen vuoden aikana yhteensä noin 700 kertaa ja pakastettuja sylkinäytteitä on yli 3000! Pian kasassa onkin maailmanlaajuisesti yksi suurimmista aineistoista näin pienten vauvojen stressivasteista. Siitä isoin kiitos kuuluu FinnBrainin suloisille sylkinäytetikun pureskelijoille ja heidän vanhemmilleen.
Symposiumin osallistujille esiteltiin yhtenä iltana Tukholman kaupungintaloa ja sen Sinistä salia, jossa järjestetään vuosittain Nobel-palkintojen jaon yhteydessä juhlaillallinen. Ehkäpä jonain päivänä FinnBrain-kohortti mainitaan noiden seinien sisällä…

Susanna Kortesluoma

Väitöskirjatutkija Susanna Kortesluoma

Sininen_sali