Tutkimustietoa silakasta

Silakka (Clupea harengus membras) on Itämeressä elävä ja sen olosuhteisiin sopeutunut sillin (Clupea harengus) alalaji. Silakka on Itämeren ekosysteemin valtalajeja ja myös yksi kaupallisen kalastuksen tärkeimmistä kalalajeista. Merilajiksi silakka on hyvin sopeutunut murtoveteen; laji on yleinen ja sitä tavataan läpi Itämeren.

Suomen rannikolla silakan tärkein ja tunnetuin lisääntymisalue sijaitsee Saaristomerellä sisäsaaristossa. Turun yliopiston Saaristomeren tutkimuslaitoksella ja biologian laitoksella on tutkittu ja seurattu Saaristomerellä kutevan silakkapopulaation ominaisuuksia 1980-luvun alusta alkaen.

Näiltä sivuilta löydät projektin tuottamaa yleistietoa silakasta; erityisesti Saaristomeren kutukannasta, sen ominaisuuksista ja niissä tapahtuneista muutoksista.

Tiedot pohjautuvat silakkaprojektin 40-vuotisen historian aikana kerryttämään aineistoon ja tutkimustietoon. Tiedot on koottu näille sivuille vuosien varrella julkaistuista vertaisarvioiduista tutkimuksista sekä raporteista.