Alppiruusun kukintoja.

Atsaleat ja alppiruusut kukkivat touko-kesäkuussa

 

Pionimäen kupeessa voi kapeiden käytävien raunamilla ihailla perhosmaisten kukkien tuoksusta ja hempeistä väreistä tunnettuja alppiruusuja ja atsalejoja. Kukat tarjoavat hyönteisille niin mettä kuin siitepölyäkin ja illan tullen makea tuoksu yltyy huippuunsa. Atsaleat ja rhododendronit ovat kauneimpia kukkivia koristepensaitamme, joiden kukinnasta saamme nauttia toukokuun lopusta kesäkuulle.

Kasvisuku Rhododendron muodostaa merkittävän osan Turun yliopiston kasvitieteellisen puutarhan puuvartiskokoelmasta, sillä siihen kuuluu 91 taksonia. Nimi Rhododendron tarkoittaa ruusupuuta, vaikka kuuluvatkin kanervakasvienheimoon.

Alppiruusurinne sijaitsee puutarhan vanhassa osassa pionimäen kaakkoisrinteessä. Alppiruusut ja atsaleat viihtyvät kasvupaikassa, josta kylmä ilma pääsee painavana valumaan pois, jolloin kasvit välttyvät ankarimmalta pakkaselta. Puusto suojaa myös kasveja kevätauringon paahteelta ja kuivumiselta kesäisin. Rinteeseen istutettiin 1970-luvun lopulla useita kymmeniä eriä, jotka satiin siemenvaihdon kautta muilta kasvitieteellisiltä puutarhoilta. Kokoelmakeruiden avopölytteisistä siemenistä on kasvatettu jälkeläisiä, joiden perimä ei ole varma. Lajien risteytyminen on hyvin todennäköistä. Alppiruusurinteen kasvien tuntomerkit eivät välttämättä vastaa sitä lajia, jonka nimellä ne aikoinaan on kylvetty, siksi rinteessä kasvavien  alppiruusujen osalta pitää suhtautua varauksella pensaiden nimikilpiin.

Tervetuloa nauttimaan kevään ja alkukesän kukkaloistosta!

Lajeja, joita löytyy kasvitieteelliseltä puutarhalta

valkoisia kukkia.
Sorja-alppiruusu, Rhododendron minus

 

Kelta-atsalea, Rhododendron luteum.

 

Kelta-atsalea on ainoa Euroopassa luontaisesti kasvava atsalea. Sen kasvualue ulottuu sirpaleisena Turkista aina Puolaan ja Liettuaan saakka. Se on yleensä alle 2-metrinen pensas, joka leviää juurivesojen avulla. Kelta-atsalea kukkii lehtien puhkeamisen aikoihin toukokuussa suppilomaisin voimakkaasti tuoksuvin keltaisin kukkasin, jotka avautuvat vuorotellen. Kelta-atsalea on osoittautunut yhdeksi kestävimmistä atsaleoista ja sitä näkeekin monin paikoin Etelä-Suomen puistoissa ja puutarhoissa.

Alppiruusun nuppuja.
Marjatanalppiruusu. Rhododendron Helsinki University Tigerstedtii-ryhmä.

 

Marjatanalppiruusut ovat suomalaisia alppiruusulajikkeita. Ne ovat rotevakasvuisia ja usein lähes puumaisia. Monilla lajikkeilla on valkoiset tai vaaleanpunaiset kukat. Lajikkeet on kehitetty mustilanalppiruususta ja saatu jalostuksen ansiosta kestämään hyvin pohjoisia talvia.

Alppiruusurinne