Kesä 2024 Turun yliopiston kasvitieteellisessä puutarhassa

Turun yliopiston kasvitieteellisen puutarhan kesässä pääsee kokemaan taidetta, tapahtumia ja opastettuja kierroksia niin ulkona kuin kasvihuoneissa sekä näkemään neotropiikin päiväperhosia.

Kasvitieteellinen puutarha tarjoaa loistavan lomakohteen sekä kauempaa tuleville että kesästä nauttiville turkulaisille. Tänä kesänä kasvihuoneisiin pääsee myös museokortilla. Ulkopuutarhamme on aina kaikille maksuton ja kukkii keväästä pitkälle syksyyn. 

Museokortin omistajat ovat löytäneet kasvitieteellisen puutarhan ja kortin avulla puutarhaan on helppo tulla piipahtamaan useammin.

“Olemme olleet iloisia yleisömäärän kasvusta ja nyt etelä-amerikkalaisten perhosten myötä saamme elävöitettyä muun muassa Amazonian alueen luonnon monimuotoisuudesta kertomista yleisölle”, biodiversiteettiyksikön johtaja Ilari Sääksjärvi kertoo.

Perhoset kuljettavat tropiikkiin 

Puutarhan Uuden maailman tropiikki –huoneessa pääsee kesän ajan näkemään neotropiikin päiväperhosia. Perhosia on paikalla pitkälle syyskuuhun ja lajisto vaihtelee kesän aikana. Perhoset konkretisoivat luonnon monimuotoisuutta ja vahvistavat yleisölle neotropiikin kokemusta .   

“Neotropiikki on maailman lajiston hotspot-alue. Luonnon köyhtyminen etenee tällä hetkellä muun muassa ilmastonmuutoksen, maankäytön ja vieraslajien myötä ja se mitä tapahtuu neotropiikin alueella, vaikuttaa myös suoraan tai välillisesti Suomessa.“ perhosista vastaavat Max Koistinen ja Anssi Teräs toteavat.  

Toukokuun perhospäivässä yleisö pääsi keskustelemaan tutkijoiden kanssa ja bongaamaan perhosia Uuden maailman tropiikki -huoneessa. Neotropiikin perhosia voi nähdä puutarhalla koko kesän.

Kesäkuun ohjelmaa 

Kesäkuun aloittaa 8.6. kevään viimeinen Lasten lauantai, jonka teemana on “siemenestä sadonkorjuuseen.” Lasten lauantait ovat jatkuneet suosittuina kevään ajan. Kesäkuun jälkeen tapahtuma jää kesätauolle ja jatkuu jälleen syyskuussa. Lasten lauantain tiedepajoja on vetänyt Lounais-Suomen LUMA-keskus, joka järjestää kesän aikana puutarhalla myös suosittuja lasten tiedeleirejä.  

“Puutarha tarjoaa lapsille ja lapsiperheille elämyksiä ympäri vuoden. Lasten Lauantaista on tullut tärkeä osatoimintaamme, ja on ilahduttavaa huomata, kuinka nuoret vieraamme ovat kiinnostuneita luonnosta ja luonnontieteistä”, sanailee ylipuutarhuri Simo Laine. Laine opastaa kesäkuussa lasten lauantain luennolla muun muassa tammenterhon oikeaoppiseen kylvämiseen.  

Samana päivänä vietetään ulkopuutarhassa taideteoksen avajaisia. Vincent Roumagnacin teos Reacclimatizations (Gardens) on esillä kasvihuoneiden ja itämaisen lammen välisellä alueella kesän 2024 ajan. Roumagnac on Helsingissä asuva baski-ranskalainen taiteilija, jonka teoksissa yhdistyvät yhtäältä taide ja tiede, toisaalta teknologinen ja ekologinen ajattelu.  

Kasvihuoneet ovat keskiviikkoisin auki myöhempään, iltakahdeksaan saakka. Kesäkeskiviikkoisin järjestetään myös kierroksia vaihtelevin teemoin alkaen kello 17.30. Lisäksi puutarhan alppiruusuihin pääsee tutustumaan ylipuutarhurin johdolla keskiviikkona 12.6. kello 18. Kierroksille kannattaa varata paikka etukäteen verkkosivuiltamme.

Lääkekasvikierrokset
https://sites.utu.fi/kasvitieteellinen-puutarha/events/kesan-laakekasvikierrokset/ 

Myrkkykasvikierrokset
https://sites.utu.fi/kasvitieteellinen-puutarha/events/kesan-myrkkykasvikierrokset-2/ 

Hyötykasvikierrokset
https://sites.utu.fi/kasvitieteellinen-puutarha/events/hyotykasvikierrokset-ulkopuutarhassa-2024/

Alppiruusukierros
https://sites.utu.fi/kasvitieteellinen-puutarha/events/kasvitieteellisen-alppiruusut-opastuskierros-su-11-6/ 

Ruissalon taimipäivät järjestetään kolmannen kerran 

Sunnuntaina 9.6. ulkopuutarhan lummelampien alueen valtaa kotipuutarhureiden odottama Ruissalon taimipäivä, joka järjestetään jo kolmatta kertaa yhdessä Lounais-Suomen Puutarhayhdistys ry:n ja Lounais-Rannikon Erikoiskasvit ry:n kanssa. Taimimyyntitapahtuma on kasvattanut suosiotaan: viime vuonna tapahtumassa vieraili 1800 henkilöä. Paikalla on pieniä taimitarhoja ja tarjolla paljon erikoiskasveja. Tapahtuman aikana yleisö voi kuunnella maksuttomia luentoja metsäpuutarhasta, biologisesta tuholaistorjunnasta ja viininkasvatuksesta Suomessa.  

Taimipäivien ohjelma: https://sites.utu.fi/kasvitieteellinen-puutarha/events/ruissalon-taimipaiva-2024/ 

Pullotettua botaniikkaa  

Keskiviikkona19.6. aukeaa näyttely Pullotettua botaniikkaa, joka esittelee eri kasvien käyttöä alkoholeissa. Näyttely kuljettaa yleisön eri maailmanosiin ja nostaa esille eri kulttuureissa alkoholeissa käytettäviä kasveja. Näyttelytauluja löytyy niin sisältä kasvihuoneissa kuin ulkopuutarhasta. Aiheeseen pääsee tutustumaan myös oppaan vetämillä kierroksilla, joita järjestetään 19.6., 26.6., 10.7., 17.7. ja 7.8. 

Lue lisää: https://sites.utu.fi/kasvitieteellinen-puutarha/events/pullotettua-botaniikkaa-nayttely/ 

Keramiikkaa kasvihuoneissa  

Heinäkuun alusta syyskuun alkuun on kasvihuoneissa esillä työryhmän Under Construction  näyttely PROMISSUM – “lupaan ja vannon kautta kiven ja kannon”. Työryhmään kuuluvat kuvataiteilija Mari Erävaara ja keraamikko Anu Nurminoro. Näyttely ottaa kantaa suomalaisen metsän nykytilaan sekä siihen, miten järjestelmällisesti tuhoamme tärkeää hiilinieluamme. Näyttelyn suurehkot keraamiset lasittamattomat veistokset muodostavat yhdessä installaation.  

Lautapeli-ilta puutarhalla 28.6. 

Kesäkuun viimeisenä perjantaina pääsee puutarhalla uppoutumaan lautapeleihin viime kesän tapaan. Annika Saarto vetää lautapeli-illan, jonne ovat niin aloittelijat kuin konkarit tervetulleita. Tapahtuma on maksuton ja se kahvion vieressä seminaarisalissa. Kasvihuoneet ovat avoinna normaaliaikataulun mukaan pääsymaksulla tai museokortilla. Lautapeli-ilta alkaa kello 16 ja päättyy kello 22. 

“Lautapelit ovat oivallinen tapa sukeltaa erilaisiin teemoihin ja treenata taktista ajattelua.. Luontoaiheisia pelejä on julkaistu todella runsaasti ja niitä pääsee varmasti pöydälle puutarhan lautapeli-illassa, mutta tarjolla on myös paljon muuta. Kaikki pelit ja pelaajat ovat tervetulleita yksin tai oman porukan kanssa”, toivottaa Annika Saarto. 

Elokuussa eksoottiset linnut saapuvat jälleen vierailulle kasvihuoneisiin 

Perinteinen lintupäivä kasvihuoneissa järjestetään tänä vuonna lauantaina 17.8. klo 11–15. Kaijulit ry:n jäsenet esittelevät tapahtumassa lemmikkilintujaan ja kertovat lintuharrastusta yleisölle.