Alkuraskauden terveyttä edistävä ruokavalio pienentää raskausdiabeteksen riskiä

Lihavuus on merkittävä riskitekijä raskausdiabeteksen puhkeamiselle, ja yhä useampi raskaana oleva nainen on ylipainoinen tai lihava. Ruokavalio vaikuttaa niin lihavuuden kuin raskausdiabeteksenkin syntyyn.

Selvitimme tutkimuksessamme sitä, miten alkuraskauden ravinnonsaanti vaikuttaa raskausdiabeteksen puhkeamiseen. Tutkimukseen osallistuneiden 351 naisen ruokien käyttöä ja ravintoaineiden saantia selvitettiin ruokapäiväkirjoista. Näiden pohjalta muodostettiin kaksi ruokavaliotyyppiä, terveellisempi ja epäterveellisempi. Lisäksi ruokavalion terveyttä edistäviä ominaisuuksia kuvattiin kokonaisvaltaisesti ravinnon laatuindeksillä ja ravinnon tulehduksellista potentiaalia kuvaavalla tulehdusindeksillä (Pajunen ym. 2021)

Totesimme, että terveyttä edistävä ruokavalio, sisältäen kasviksia, hedelmiä, marjoja, täysviljatuotteita sekä pehmeitä rasvoja, alkuraskaudessa pienentää raskausdiabeteksen riskiä. Havaitsimme myös, että korkeampi ravinnon tulehdusindeksi eli elimistön tulehdustilaa nostava ruokavalio liittyy suurempaan raskausdiabeteksen riskiin. Lisäksi suurempi rasvan saanti, etenkin tyydyttyneiden eli kovien rasvojen saanti ruokavaliosta liittyi raskausdiabeteksen syntyyn. Tutkimustulokset ovat yhteneväiset, sillä etenkin tyydyttyneiden rasvojen saanti ravinnosta nostaa elimistön tulehdustilaa. Tuloksemme osoittavat, että äidit, jotka ovat ylipainoisia tai lihavia jo ennen raskautta, hyötyvät todennäköisesti alkuraskauden ravitsemusohjauksesta (Pajunen ym. 2021).