Samalle viivalle -kuvakilpailun voittajat

Samalle viivalle – kuvakilpailun palkitut ja kunnianmaininnan saaneet työt

Klikkaa kuvaa suurentaaksesi.

1. Usko itseesi (piirros)

Tekijät: Pikkarainen Sonja 15 v, Pääkkönen Emmi 15 v, Kampman Sini 15 v. (Iivantiira ja Kuhmo)

Perustelut:

Luova, kekseliäs ja mahtipontinen piirrostyö upealla sanomalla. Kilpailun idea näkyy työssä hyvin. Teoksen viesti on voimakas, ja se pysäyttää ajattelemaan Suomea ja tasa-arvon tilaa: Onko kaikilla samat mahdollisuudet? Onko itseensä uskomiselle katetta tämän päivän Suomessa? Kuvassa sanomaa ei suoraan “saarnata”, vaan annettaan katsojalle ilo löytää vahvasti puhutteleva viesti sinänsä pelkistetystä kuvasta.

Lisäksi tekijät ovat taiteellisesti ilmeisen lahjakkaita, ja värien käyttö työssä on poikkeuksellisen hienoa.  Tässä voi puhua piirrostaiteesta!


2. Onko Suomi tasa-arvoinen maa? Samalle viivalle 2017 (video)

Tekijät: Silden Oona 16 v, Peltomaa Luca 15 v, Lehtomäki Eemeli 16 v, Lehtonen Jere 14 v ja Suominen Sakari 16 v. (Ulvila, Pomarkku ja Leineperi)

Perustelut:

Hienosti, lähes ammattimaisesti toteutettu video, jonka aihe sykähdyttää. Vahva valojen ja värien käyttö yhdistettynä tärkeään ja ajankohtaiseen aiheeseen saa katsojan ajattelemaan tasa-arvon tilaa nyky-Suomessa. Video ottaa perustellusti kantaa ja tuo rohkeasti esille kipeitä, henkilökohtaisia asioita. Sen toteuttamiseen on selvästi nähty vaivaa.3. Nimetön (piirros)

Tekijät: Aapakallio Isabella 14 v. ja Jessika Meripuu 14 v. (Espoo)

Perustelut:

Nokkela piirrostyö on onnistunut mahduttamaan taitavasti ja koskettavasti yksiin raameihin kahden ihmisen – ja samalla ihmisryhmän – kokonaisen elämäntarinan. Se pysäyttää ajattelemaan, onko meillä todella elämässä yhtäläiset mahdollisuudet toteuttaa unelmiamme. Hieno toteutus ja loppuun asti mietitty idea. Teos on visuaalisesti kaunis ja harmoninen.

Kunniamaininnat

Yhdessä kohti tasa-arvoa (valokuva)

Tekijät: Kankaanranta Aleksi 16 v. ja Rasinen Lauri 16 v. (Tampere)

Perustelut:

Valokuva on vaikea muoto viestiä. Kankaanranta ja Rasinen tekevät yhdellä kuvalla selväksi, miten erilaisia ihmisiä Suomessa on ja kuinka tasa-arvo on kaikkien yhteinen asia. Kuva on yksinkertaisuudessaan tehokas.


Nimetön (kollaasi)

Tekijät: Immonen Viivi 16 v. ja Lajunen Miina 16 v. (Salo)

Perustelut:

Visuaalisesti hieno teos, johon teksti tuo hyvän lisän. Erityisesti raati arvosti sitä, että kuvassa kaikki hahmot pitävät toisista kiinni; he ovat siis ”samalla viivalla”.


Nimetön (video)

Tekijä: Ella Hovila 13 v. (Kauhajoki)

Perustelut:

Video puhuu nuorille nuorten kielellä: tubetuskielenkäyttö yhdistyy tyylikkääseen kuvitukseen, joka kertoo melkoisesta elokuvallisesta lahjakkuudesta. Video on rehellinen, pohdiskeleva ja erityisesti tekijän nuoren iän huomioiden harvinaisen kypsä analyysi tasa-arvosta Suomessa


Väärä suunta (piirros)

Tekijä: Roosa Rokkonen 17 v. (Joensuu)

Perustelut:

Teos pureutuu ja ottaa kantaa ajankohtaiseen ja yhteiskunnallisesti merkittävään aiheeseen. Sen toteutus on yksinkertaisuudessaan tyylikäs.


Miesten velvollisuus

Tekijä: Oskari Vainio 16 v. (Tampere)

Perustelut:

Sarjakuva on vaikea laji. Tässä kolmeen ruutuun saatiin kosolti tärkeän aiheen lisäksi huumoria.