Ihmistä etsimässä?

Kirjoittaja: Ulla Heinonen, johtaja, TSE exe

Kävelen sisään lääkärikeskukseen terveystarkastukseen, etsin vastaanottoa. Näen vain pitkän tyhjän käytävän, TV:stä tulee uutispätkä. Odotan ja ihmettelen, missä kaikki ihmiset ovat. Vihdoin havaitsen vihreään pukeutuneen naishenkilön lähestyvän käytävällä. Kysyn häneltä reittiä vastaanottoon. Hän osoittaa kädellään laatikkoa seinällä ja sanoo: ”kone on tuossa”. Ilmeeni varmaan kertoo suuremmasta hämmästyksestä, koska hetken empimisen jälkeen hän ohjaa minut koneen viereen. Hän kehottaa asettamaan Kela-korttini viivakoodilukijan eteen. Toimin ohjeistuksen mukaan ja kone ohjaa minut toiseen siipeen, toiseen kerrokseen, vieraan rakennuksen toiselle puolelle. Vihreä nainen menee menojaan, minä lähden etsimään sokkeloista koneen osoittamaa huonetta. Löydän huoneen, istun alas TV:n uutisvirran lähelle. Minut on kirjattu sisään terveystarkastukseen.

Illalla lähden kirjastoon palauttamaan tyttäreni kanssa hänen kirjojaan. Saavumme pääkirjaston tiskille, kuvittelen sen olevan palautustiski. Saan vastaani hämmästyneen ilmeen ja tyhjentävän selityksen: ”meillä on automaatti”, kun kysyn mihin kirjat voi palauttaa. Virkailija lähettää meidät ulko-oven vieressä olevalle aukolle. Luemme seinällä olevat opasteet ja aloitamme syöttämään kirjoja koneeseen. Ensimmäinen kirja on väärinpäin, punainen valo palaa ja kirja palautuu minulle. Uusi yritys, vihreä valo syttyy, kirjat on palautettu.

Huomaan, että uudessa tilanteessa kaipaan ihmistä neuvomaan ja ohjaamaan minua. Kone ei riitä. Teknologia ei ole vielä kesyyntynyt käsissäni ja toiminnoissani.

Seuraavana aamuna töissä pohdimme eettistä johtajuutta ja robottien tuloa osaksi organisaatioiden toimintaa yhä enenemässä määrin. Mieleeni nousevat omat tuntemukseni edellisen päivän kone-kokemuksista. Jään pohtimaan johtajuuden ja ihmisen merkitystä digitalisoituvassa maailmassa.

Johtajan tärkeimpiä ominaisuuksia on olla luotettava, ohjaava, läsnä oleva suunnan näyttäjä. Kokemukseni saavat minut pohtimaan miten työelämässä ihminen kaipaa ihmistä, työntekijä johtajaa, johtaja työntekijää ja näiden suhteiden välistä vuorovaikutusta.

Tulevaisuus haastaa meidät jatkuvaan oman itsemme kehittämiseen, johtajuuden kehittämiseen, huomioimaan inhimillisen pääoman, ihmisyyden, itsemme, toisemme, – työyhteisömme. Jokaisella on oikeus hyvään työyhteisöön ja uudistavaan johtajuuteen! Työstä on vaarassa kadota motivaatio, mielekkyys ja työnilo, jos meillä ei ole ihmistä, sitä aitoa ja oikeaa!