Koska aikaa opiskeluun?
Kirjoittanut: Kati Kekäläinen
Ajanpuute on ikuinen ongelma
Työn ohessa opiskelua pidetään joskus miltei mahdottomana yhtälönä. Yleensä tuntuu siltä, että juuri nyt on se hektisin hetki elämässä ja ajatusta opinnoista tulee siirrettyä ajatellen, että juuri nyt ei ole aikaa, mutta eiköhän tilanne vuodessa tai parissa rauhoitu. Todennäköisesti silloin vuoden-parin päästä, kun tämänhetkinen kiireen aiheuttaja on poissa, tilalle on kuitenkin joku toinen muutos työpaikalla tai yksityiselämässä ja arki tuntuu ihan yhtä kiireiseltä.
Opiskelu vie aina aikaa, koska mitään uutta ei voi kunnolla sisäistää tekemättä töitä asian eteen. Toisaalta uuden ajatukset ja uusien asioiden oppiminen antavat valtavasti energiaa. Uusien ajatusten ja taitojen lisäksi lisäksi tärkeä anti opiskelusta on ajanhallintataidot, jotka heijastuvat muuhunkin aikatauluttamiseen kuin vain kurssitehtävien palautusaikatauluihin. Aikuisopiskelijasta kehittyykin usein ajankäytön hallinnan mestari.
Lukujärjestys itselle sopivaksi
Opiskelua suunnitellessa kannattaa ajankäyttöä arvioida ja aikatauluttaa pohtimalla realistisesti, miten paljon aikaa tarvitsee ja mistä tämän tarvittavan ajan ottaa. Myös aikuisopiskelijan kannattaa tehdä lukujärjestys tai pikemminkin laajempi ajankäyttösuunnitelma, missä on opiskelun lisäksi otettu huomioon työ, harrastukset, perhe ja kaikki muut ajankäyttöön vaikuttavat tekijät. Kuitenkin omasta jaksamisesta on muistettava huolehtia ja vaikka opiskelu tuntuisikin piristysruiskeelta, kannattaa kalenteriin jättää myös aikatauluttamatonta vapaa-aikaa.
Jokainen löytää itse toimivimman opiskelurytmin ja se, mikä sopii yhdelle, ei välttämättä sovi toiselle. Joku ajoittaa opiskeluhetken lapsen harrastusajaksi tai hyödyntää junassa tai lentokoneessa vietettävän ajan. Jollekin sopii paremmin pyhittää esim. lauantai kokonaisuudessaan kirjoittamiseen ja toinen voi onnistua laajemmankin tutkielman tekemisessä parin tunnin erissä. Toiselle viime hetken paniikki on paras motivaattori, toinen taas haluaa saada tekemättömästä tehtävästä aiheutuvat paineet pois mahdollisimman pian.
Kokeilemalla löytää omat parhaat työskentelytapansa ja optimaalisimman aikataulun. Vinkkejä kannattaa myös jakaa muiden kanssa ja kokeilla sellaisiakin työskentelytapoja ja -aikoja, mitä on aiemmin vierastanut.
Aloita maistiaisista!
Opiskelu ei aina vaadi sitoutumista vuosiksi. TSE exellä on nyt tarjolla myös kaksipäiväisiä Master Class -koulutuksia, joilla voi päivittää osaamistaan tietyn liiketoimintaosaamisen teeman suhteen. Jos opiskeluinto herää näissä lyhyissä koulutuksissa, niin opintoja kannattaa jatkaa pian siksikin, että näistä lyhytkursseista saa hyväksi luettua osia exen pidemmistä koulutuksista. Ensimmäiset Master Class -kurssit ovat maaliskuussa järjestettävä Talouden tunnusluvut päätöksenteossa -koulutus ja toukokuussa ohjelmassa on puolestaan Myynnin ja asiakkuuksien johtamisen koulutus. Talouskoulutuksesta saa luettua hyväksi osan Credit Management -ohjelmastamme ja Myynnin johtamisen koulutuksesta osan JOKOsta. Syksyllä puolestaan on tiedossa Master Classeja päivittäisjohtamisesta sekä myynnin ja asiakkuuksien johtamisesta. Tervetuloa hakemaan opiskelukipinä Master Classeista!