Tulevaisuuskoulutuksesta uusi tulevaisuus

Kirjoittaja: Päivi Ojala, Certified Foresight Professional -ohjelman osallistuja

Olen aina innostunut helposti uudesta ja tuntemattomasta. Kun kuulin Certified Foresight Professional –koulutuksesta, se kolahti heti, vaikka en tiennytkään, mitä se oikeastaan tarkoitti. Kuvittelin varmaankin pääseväni lähes salatieteiden juurille – tai ainakin pääseväni käyttämään jotain ohjelmistoa, millä tulevaisuuskuvia tipauteltaisiin tarjolle. Vaikkei kyse ollut kummastakaan, tajusin heti ensimmäisen lähijakson jälkeen haluavani tehdä tästä itselleni uuden tulevaisuuden yrittäjänä.

Huomasin oman IT-taustani kautta, että digitalisoinnin nimissä varsinkin pk-yritykset saattavat päätyä uusimaan laitteistojaan ja ohjelmistojaan arvioimatta ensin oman liiketoimintansa tulevaisuuden edellytyksiä. Teknologian uudistukset eivät auta, jos ydintoiminta vanhenee. Ympärillä tapahtuu muutoksia niin nopeasti, ettei vaikutuksiin enää ole aikaa reagoida, vaan mahdollisuuksia ja toimenpiteitä pitää jatkuvasti ennakoida luovasti ja kuitenkin järjestelmällisesti.

Kurssikaveri lähti yritysideaan mukaan ja yhdessä olemme pitkin alkuvuotta hioneet perustettavan Coenna Oy:n liiketoimintasuunnitelmaa, missä yhdistämme ideoita myös muista koulutuksista (TSE Exen kautta ja muualta saadun) sekä pitkän työkokemuksemme antia. Olemme myös sujuvasti uineet ennakoinnin verkostoihin ja luoneet henkilökohtaisia kontakteja samalla imien uusia näkökulmia ennakointiin.

Loistavien luennoitsijoiden innoittamana CFP-koulutuksessa onkin onnistuttu heti alusta alkaen saamaan aikaan halu oma-aloitteisesti etsiä lisää tietoa esimerkiksi internetistä. Koulutuksessa esitellyistä menetelmistä monet olivatkin jo tuttuja, mutta lopputyössä uusiakin pääsi myös heti soveltamaan. Ja esimerkiksi uutisia lukee nyt ihan uudet aistit valppaina!