Ystäviä töissä?
Kirjoittaja: Ulla Heinonen, johtaja, TSE exe
Perinteiltään ystävänpäivän vietto on meillä Suomessa nuori ja se on usein totuttu yhdistämään kaupallisuuteen ja vaaleanpunaisiin sydämiin. Sanoma on kuitenkin täynnä hyvää, joten olen aina pitänyt sitä tervetulleena lisänä erilaisten juhlapäivien joukossa. Ystävänpäivän viesti on tuoda rakkautta, hyvää oloa, ystävällisyyttä ja toisten huomioimista keskelle pimeää talvea, kevään kynnyksellä. Onko kenelläkään liikaa hyvää mieltä?
Vietämme suuren osan valveillaoloajastamme töissä, jopa enemmän kuin perheemme kanssa. Muistammeko työtovereitamme päivittäin ystävällisillä sanoilla tai teoilla?
Liianko usein, tarpeeksi, mutta ei sittenkään riittävästi? Hyvää ei voi koskaan jakaa liikaa. Meille suomalaisille ei ole tyypillistä valuttaa yli tätä sammiotamme.
Yhdessä ensimmäisistä työpaikoistani opin, että hyvä kannattaa laittaa kiertämään, se tulee aina takaisin. Nyt vuosien jälkeen voin vain todeta, että niin tekee – ja aina! Johtajien ja esimiesten uskottavuus tai johtajataidot eivät siitä vähene, kun kehuja ja tunnusta sekä tukea jaetaan ja tehdään yhdessä enemmän.
Ystävyys parhaimmillaan on rajatonta ja syvää luottamusta. Toisiimme uskomista ja kannustamista. Sitä ovat myös työyhteisöt parhaimmillaan. Työtoverit ja esimies voivat olla ystäviäsi. Se ei vähennä työn tuloksia tai tehokkuutta, päinvastoin. Jos fokus on työn tekemisessä ja siihen lisätään ystävyys, tulokset ovat loistavia, tai jos eivät heti ole, ainakin työssä on mukavampi olla ystävien kuin vihollisten kanssa. Pitkällä tähtäimellä kuitenkin motivoitunut joukko työntekijöitä menestyy huomattavasti paremmin kuin joukko huonosti työssä viihtyviä. Lisäksi tämän menestyksen väitetään heijastuvan ihmisen koko elinkenttään, mehän olemme kokonaisuuksia.
Meillä jokaisella on työyhteisössä henkilö tai henkilöitä, jotka ovat aina valmiita auttamaan. He pysähtyvät kohdalle, levittävät hyvää mieltä, pelastavat pulasta. Onneksi heitä on, sillä heidän käytöksensä on tarttuvaa. Siinä missä paha sana leviää, leviää myös hyvä.
Omassa työyhteisössäni TSE exessä vietämme tänä vuonna erityistä ystävänpäivää. Aloitamme perinteen, jolla haluamme levittää hyvää mieltä, huomioida ja nostaa esiin nuo työyhteisön todelliset ystävät, jotka mahdollistavat oman työmme sujuvan kulun, auttavat ongelmissa ja aina, ihan aina, suhtautuvat kärsivällisesti avunhuutoihin.
Tähän perinteeseen haluan haastaa myös teidät, tämän blogin lukijat, laitetaan hyvä olo kiertämään!