Tillsammans har vi skapat nytt i redan 15 år!
Kära familjer som deltar i FinnBrain-undersökningen, ni är våra viktigaste samarbetspartners. Tack för att ni har varit med och gjort denna unika studie möjlig
– nu fyller den redan 15 år!
För att fira jubileumsåret 2026 erbjuder vi ett program speciellt för er, våra forskningsfamiljer. Vi ordnar en föreläsning där vi presenterar våra forskningsresultat och besvarar era frågor. För ungdomarna ordnar vi ett interaktivt evenemang. Dessutom producerar vi en podcastserie som gör forskningskunskap tillgänglig och lättförståelig för alla. Utöver detta kommer vi att erbjuda program riktat till yrkesverksamma. Mer information hittar ni på vår webbsida.
Vi är på upploppet av 9-årsuppföljningen och kan stolt konstatera att vi tillsammans under åren 2022–2025 har genomfört totalt 2092 forskningsbesök. Ni har dessutom fyllt i hela 3737 frågeformulär. Tack för ert gemensamma engagemang!
Förutom de besök som genomförs på fastlandet är ett välbekant vårtecken även intensivveckan på Åland. Där genomförs sådana forskningsbesök som lämpar sig för en ”reseversion”. Under veckan har vi träffat 33 familjer. FinnBrain vill i sin forskning också uppmärksamma det andra inhemska språket, och därför har Åland haft en viktig roll ända från början.
Även besöken som undersöker femteklassares välmående, psykiska hälsa och lärande har fortsatt under denna vår. Besöken är en del av spetsforskningsenheten Interlearns verksamhet. Alla våra femteklassare är varmt välkomna att delta i besöken. Intresserade familjer hinner ännu anmäla sig fram till slutet av april på adressen: info@finnbrain.fi
FinnBrain-undersökningen kommer att fortsätta att bedrivas aktivt så att vi tillsammans kan utveckla bättre behandlinsmetoder och främja barns och ungdomars hälsa och välbefinnande. Vår verksamhet är helt beroende av extern finansiering. Under de senaste åren har vår verksamhet fått stöd av t.ex. Signe och Ane Gyllenbergs stiftelse, Sundells stiftelse, Stiftelsen Eschnerska Frilasarettet, statliga forskningsanslag, Suomen kulttuurirahasto, Finlands Akademi och EU-projektfinansiering.
Nästa steg är att bjuda in FinnBrain-ungdomar till forskningsbesök som syftar till att följa utveckling och välmående under tonåren. Vårt mål är att belysa teman som hittills knappt har utforskats, såsom utvecklingen av tarmens mikrobiom och cellulärt åldrande under tonåren. Naturligtvis är vi också intresserade av hur stress under graviditet och tidig barndom påverkar ungas välmående. Vi vill tillsammans med ungdomarna skapa ett besök som känns så meningsfullt och smidigt som möjligt. En del kan få sin inbjudan redan nu i höst – så håll utkik!
Stort tack för all värdefull feedback och alla utvecklingsförslag vi har fått – vi läser allt och behandlar det anonymt inom forskargruppen. FinnBrains e-post och telefon finns till för er när det gäller respons, förslag eller ändrade kontaktuppgifter:
info@finnbrain.fi tai 050 5166148.
Tack för att ni deltar, utan er skulle vi inte finnas!
FinnBrain-undersökningsgruppen