Tutustumassa työelämään FinnBrain-tutkimuksessa

Olen Vilja Jussila, kahdeksasluokkalainen Auran Yhtenäiskoulussa. Pääsin viikolla 11 tutustumaan työelämään eli TET-viikolle FinnBrain-tutkimusryhmään. Minulle oli hieno ja kiinnostava tilaisuus nähdä, mitä tutkimusryhmässä tehdään. TET-viikkoni osui FinnBrainin muuttoviikkoon ja poikkesi ehkä siten tavallisesta työviikosta tutkimusryhmässä. FinnBrain-tutkimusryhmä muutti Teutorista Medisiinaan. Muuttoviikko oli mielestäni kuitenkin oikein mukava, koska saatoin olla avuksi muuttohommissa. Tässä päiväkirja TET-viikolta!

Maanantai 14.3.

Maanantaina tutustuin Susanne Sinisaloon, joka toimii tutkimushoitajana FinnBrainissä. Hän esitteli minulle Teutorin FinnBrain-tiloja ja tutkimusryhmässä työskenteleviä ihmisiä. Seuraavana päivänä oli edessä muutto, joten muuttolaatikoita oli siellä täällä. Susannen kanssa loimme minulle yliopiston IT-tunnukset. Sain käyttööni läppärin. Autoin tavaroiden pakkaamisessa ja siistimisessä. Söin lounasta tutkimusryhmäläisten kanssa. Kävimme myös tutustumassa Medisiinaan, uusiin FinnBrainin tiloihin. Tapasin myös italialaisen tutkijan. Päivällä puhuin tunnin Zoom-puhelun projektikoordinaattori Eija Jossandtin kanssa. Hän kertoi minulle FinnBrain-tutkimuksen kulusta. Päivän päätteeksi sain imuroida työtuoleja!

Tiistai 15.3.

Tänään oli muuttopäivä Teutorista Medisiinaan. Kun kävelin Teutorin luo, sen edessä oli jo monta muuttoautoa ja muuttomiehet olivat työn touhussa. Puhdistin yhden sängyn ja valvoimme Susannen kanssa muuttomiesten hommia. Sen jälkeen Susanne kertoi polustaan tutkimushoitajaksi. Susannen tarina oli todella mielenkiintoinen. Kävelin puolenpäivän aikaan Medisiinaan. Tapasin tohtori Susanna Kortesluoman ja sain tehtäväksi ottaa jo analysoituja hiusnäytteitä pois muovitaskuista ja kansioista. Pääsin myös auttamaan bioanalyytikko Johanna Ravaskaa ja tutkimushoitaja Kaisu Kaistista syväjääpakastimen täytössä. Syväjääpakastimen lämpötila on -70-80 astetta, joten sen täytössä piti käyttää hanskoja. Loppupäivän jatkoin hiusnäytteiden parissa.

Keskiviikko 16.3.

Aamulla menin Teutorille, missä Susanne hoiteli muuton loppusilauksia. Kävimme viemässä pahveja keräyslaatikkoon. Pian lähdin Medisiinaan. Siellä tapasin Eijan, ja hän esitteli minulle Medisiinan uusia tiloja tarkemmin, mm. perhehuoneen. Jatkoin keskiviikkona aloittamaani työtä, hiusnäytteiden purkamista. Söin lounasta Eijan ja Susannan kanssa ja ihmettelimme uutta taukotilaa. Kävimme tarkastamassa syväjääpakastimet. Pääsin myös osallistumaan etäkahvitauolle. Eija teki minulle loppuviikon aikatauluja, ja minä jatkoin hiusnäytteiden purkamista.

Torstai 17.3.

Aloitin päiväni siitä, kun menin laboratorioon. Siellä tapasin ensimmäistä kertaa tutkimushoitaja Anna Takatuvan. Hän ja Johanna kertoivat minulle FinnBrain-tutkimuksen erilaisista näytteistä. Niitä oli kyllä monenlaisia. Pääsin myös kokeilemaan pipettiä! Datamanageri Teemu Kemppainen antoi tehtäväkseni täyttää paperisissa kyselylomakkeissa olevat vastaukset digitaaliseen pohjaan. Hän myös näytti, miten mm. Excel ja muut tietokoneohjelmistot toimivat. Söin lounasta Eijan ja Annan kanssa, minkä jälkeen juttelin juuri psykologiksi valmistuneen väitöskirjatutkija Pauliina Juntusen kanssa. Hän kertoi minulle psykologin työstään FinnBrainissä. Juttutuokiomme jälkeen haastattelin itse tutkimuksen johtajaa professori Hasse Karlssonia, mikä vähän jännitti minua. Hasse oli mukava ja kertoi työstään ison tutkimusryhmän johtajana. Loppupäivän autoin Johannaa, Annaa ja Susannea järjestelemään paikkoja Medisiinassa.

Perjantai 18.3.

Tänään oli viimeinen päivä TET:issä FinnBrainissä. Aamulla keskustelin Annan kanssa Hammaskeiju-osatutkimuksesta. Hän esitteli minulle hammasnäytteitä. Hän myös näytti, miten ne kirjataan tietokoneelle. Puolenpäivän aikaan pääsin osallistumaan Susannen järjestämälle taukojumpalle. Sen jälkeen pääsin tutustumaan logopedian projektitutkija Satu Savoon. Hän antoi tehtäväkseni tehdä tutkimushuoneiden oviin lappuset, joista tutkimuskäynnille tulevat tietäisivät olevansa oikeassa paikassa. Se oli haastavaa minulle, koska en osannut keksiä, millaiseksi tekisin ovilapun. Kävin myös kolmen nuoren psykologin ja yhden logopedin kanssa hakemassa Teutorille jääneitä tavaroita. Heidän kanssaan pääsin myös kokoamaan mm. trampoliinia perhehuoneeseen. Nämä nuoret tutkijat olivat tosi ystävällisiä ja hauskoja tyyppejä! Päätin TET-viikkoni hyvillä mielin perjantaina iltapäivällä.

Mitä jäi TET-viikosta mieleeni? Sain tietää, mitä logopedi tarkoittaa. Näin syväjääpakastimia ja ihka oikean laboratorion ja sentrifugin. Mielestäni oli siistiä, että tutkimusryhmä on kansainvälinen ja tapasin italialaistutkijan. En ollut tiennyt, että niin monenlaisia näytteitä voidaan ottaa ihmisestä. Olin myös yllättynyt siitä, kuinka erilaisia ammatteja ja työtehtäviä tutkimusryhmässä tarvitaan. Olen kiitollinen kaikille, jotka kertoivat työstään ja opastivat minua TET-viikkoni aikana.

Vilja