lapsoa lummelammella

Kesä 2023 kasvitieteellisellä puutarhalla

Kesälomalla ei tarvitse suunnata kauas Turun keskustasta päästäkseen Ruissalon nähtävyyksien äärelle. Turun yliopiston kasvitieteellinen puutarha tarjoaa elämyksiä niin kaupunkilaisille kuin turisteille koko kesän.  

Aamuisin puutarhan alue on suosittu lintubongareiden keskuudessa ja ulkopuutarhan kukintaa pääsee ihastelemaan maksutta myös iltaisin kasvihuoneiden suljettua.  

Kasvihuoneet tarjoavat lämpöä myös sadepäivinä ja sisällä kukkivat eksoottiset kasvimme maailman joka kolkasta. Kasvihuoneet ja kahvio ovat avoinna joka päivä klo 11–17 ja keskiviikkoisin olemme kesälläkin avoinna pidennetyin aukioloajoin, jolloin rauhoitumme ainoastaan juhannukseksi ja Ruis Rock -viikonlopuksi 7.–9.7., jolloin olemme suljettuna. 

Kesän opastetut kierrokset ja teemapäivät

Puutarhalla järjestetään kesän aikana kierroksia useilla eri teemoilla.  Alkukesän alppiruusukierroksilla kuljetaan muun muassa hurmaavan Pionimäen poluilla tutustumassa puutarhan rhododendroneihin ja atsaleoihin. Suositut lääkekasvikierrokset vievät yleisön kasvihuoneisiin ja ulkopuutarhaan tutustuttaen kasvien kemiaan ja kuinka sitä on hyödynnetty lääketieteessä.  

Opastetut Aikavaellukset jatkuvat myös kesällä 2023. Aikavaelluksella kuullaan maailmankaikkeuden syntytarina Big Bangistä nykyhetkeen 1,3 km kierroksella. Kierroksen voi kulkea myös itsenäisesti. Kierroksen pääsee myös kuuntelemaan omalta puhelimelta QR-koodeista. Aikavaelluskierrokset järjestää Aikavaellus ry joka toinen sunnuntai 11.6. alkaen. 

Perinteinen ja suosittu lintupäivä järjestetään 18.6., jolloin Kaijulit ry:n lintuharrastajat tuovat eksoottisia lintuja vierailulle puutarhaan. Tule keskustelemaan papukaijojen hoidosta ja lintuharrastuksesta ja ihailemaan värikkäi lintuja tropiikkiin 

Kasvitieteellisellä puutarhalla juhlistetaan myös Luonnollista kemiaa -hanketta 20.6. Tule paikalle tutustumaan kasvien kiehtovaan kemiaan ja nauttimaan samalla pala synttärikakkua. Päivän aikana ohjelmaa on kaiken ikäisille. Luonnollista kemiaa -hankkeen kasvikylttien kautta pääset tutustumaan syvällisemmin kasvien kemiaan ja siihen miten monin tavoin kasvien kemiallisia ominaisuuksia hyödynnetään.  

tyräkki kasvihuoneessa.
Kaktusmaisen tyräkkilajin Euphorbia resiniferan varsien valkoisesta lateksista löytyy kemiallinen yhdiste resiniferatoksiini. Se on tulisin yhdiste joka tunnetaan ja potentiaalinen kivunlievittäjä.

Lasten kesäleirit, Lasten lauantait ja muut aktiviteetit lapsille

Puutarhalla järjestetään kesällä ohjelmaa kaiken ikäisille. Lounais-Suomen LUMA-keskuksen lasten kesäleirit ovat olleet suosittuja ja jälleen tänä kesänä lapset pääsevät tutkimaan puutarhaa eri tavoin mm. ottamalla näytteitä lummelammen vedestä ja tutkimalla niitä laboratoriossa.  

Joka kuukauden ensimmäisenä lauantaina on Lasten lauantai, joiden ohjelmaan kuuluu niin osallistavia luentoja asiantuntijoiltamme kuin tiedepajoja. Kesäkuun teemana ovat  mikromuovit ja heinäkuussa 

Lasten alueelta puutarhan lummelammella löytyy myös Onnelin ja Anneli ja nukutuskello -elokuvan tuulimylly, joka on avoinna torstaista sunnuntaisin 11–15. Tee retki Onnelin ja Annelin matkassa tuulimyllylle tehtäväkartan avulla. Kartta löytyy postilaatikosta puutarhan porttien läheisyydestä. Nappaa luontoretkelle myös mukaan kesäluontobingo kasvitieteellisen infosta ja tutustu Suomen lajistoon bongaamalla eliöitä vaikka Ruissalossa kiertäessä.  

kukkia ja taustalla kasvihuoneen lasikatto.
Loppukesän kukkaloistoa kesäkukkamaalla.

Ulkopuutarhassa taidetyöpajoja ja aistijoogaa

Kesällä on mahdollisuus myös syventyä luonnon eliöihin taiteen kautta. Kuvataiteilija Lotta Lekan tavarapyörän kyydissä kulkeva  grafiikkapaja saapuu puutarhalle  kahtena sunnuntaina 11.6. ja 18.6.  Kasvi- ja eläintieteessä on kautta aikain opittu ja opiskeltu eri eläin- ja kasvilajeja tarkkoja kuvituksia piirtämällä ja puutarhan taidepajoissa keskitytään havainnoimaan eliömaailman herkkiä yksityiskohtia. Tule maalaamaan ja vedostamaan puutarhan kasvien ja ötököiden kuvia. Pajat eivät vaadi aiempaa osaamista ja sopivat 5-vuotiaasta ylöspäin, mutta alle 10-vuotiaat voivat osallistua ainoastaan aikuisen kanssa. Säiden salliessa pajat järjestetään Itämaisen lammen luona.  

Aistijooga ja aamumeditaatio järjestetään ulkopuutarhassa kesäkuussa tiistaisin. Ohjaajana toimii Terhi Oinaanoja, Elämäntaidon ohjaaja, Joogaopettaja, Tunnetaito-ohjaaja LTTO ja ratkaisukeskeisen neuropsykiatrinen valmentaja.