Vetenskapskalas

Nu ordnas det vetenskapskalas igen! Boka tid för ett spännande vetenskapskalas i det splitternya LUMA-labbet!

Vetenskapskalasen är på paus tills hösten. Närmare information om när du igen kan boka in ett kalas kommer i september.

Spännande vetenskapskalas i LUMA-laboratoriet vid Åbo universitet

Vad och för vem?

I samband med ett vetenskapskalas får födelsedagsbarnet tillsammans med sina kompisar bekanta sig med den vetenskapliga forskningens spännande värld. På kalaset får barnen själva utföra experiment och leka små kemister: de ska till exempel få tillverka egna vaxkritor och lära sig om färgernas kemi och olika typer av kemiska reaktioner.

Vetenskapskalas är avsedda för vem som helst som vill tillbringa sin födelsedag i ett laboratorium och utföra vetenskapliga experiment. Barnen får ha på sig labbrockar, men trots det kan det vara bra att lämna de allra finaste kläderna hemma. Värdesaker eller telefoner ska inte heller tas med i laboratoriet. Vårdnadshavarna får dock, om de vill, komma och ta del av aktivitetsdelen av kalaset och ta foton.

Vetenskapskalaset kan ordnas för högst 20 ivriga små forskare åt gången.

Renligheten och hygienen i laboratorielokalen är något som särskilt betonas i anslutning till vetenskapskalaset. Även de som deltar i kalaset ombes att tvätta händerna både när de kommer till och när de lämnar laboratoriet.

Kalasbordet

Efter laboratoriedelen av kalaset har vårdnadshavarna möjlighet att duka fram den medhavda kalasmaten i ett separat mötesrum intill. Vårdnadshavarna ansvarar själva för dukningen och städningen av mötesrummet efter kalaset. Festdelen av kalaset ordnas i ett mötesrum som tillhör Åbo universitet. Mötesrummet har inga kärl e.d., och därför behöver vårdnadshavarna ha med sig kärl, bestick och annat som behövs på festen. Rummet ska också städas efter kalaset: allt skräp ska samlas bort från borden och golvet och bordet ska torkas rent. Det finns städredskap man får låna i festlokalen.

Var?

Vid Åbo universitet, Aurum, Henriksgatan 2, 20500 Åbo.

Ingång genom huvudentrén (Henriksgatan 2). Vänta i närheten av entrén. Instruktören kommer och möter er där. Det är bra att vara på plats i god tid, ungefär 10–15 minuter innan kalaset ska börja, så att de vetenskapliga aktiviteterna kan inledas i god tid. Barnens ytterkläder kan hängas upp i korridoren, och alla värdesaker som telefoner kan lämnas i festrummet, som instruktören visar för er innan vetenskapskalaset börjar.

Parkering: Det är möjligt att parkera bilen på gatuparkeringen på Henriksgatan eller på parkeringen på Naturagränden. Ta hänsyn till parkeringsförbud och -begränsningar.

Längden och priset på vetenskapskalaset

Vetenskapskalaset tar ungefär 1,5 timmar, varav ungefär en timme består av vetenskapliga experiment och resten av festen med kalasbordet.

1–10 barn: 150 euro (en instruktör på plats)

11–20 barn: 200 euro (två instruktörer på plats)

Bokning och betalning

Vetenskapskalas ordnas både på vardagarna och helgerna. I kalendern nedan kan du se bokningsläget och alla eventuella lediga tider. Ni kan föreslå datum och tidpunkt för vetenskapskalaset per e-post. Skicka förfrågningarna till skolresurs@abo.fi.

Kalasdagen och -tidpunkten avtalas per e-post med Christian Ahläng på Skolresurs, LUMA-centret vid Åbo Akademi. Skicka alltså alla förfrågningar och datumförslag till honom. När ni kommit överens om kalastidpunkten, reserveras den åt er i kalendern, varpå ni får ett bekräftelsemeddelande och en betalningslänk per e-post. Bokningen är bindande, och blanketten ska fyllas i senast en vecka före vetenskapskalaset. Observera att kalaset ska betalas på förhand.

Bokningskalender för vetenskapskalas

Vetenskapskalas ordnas både på vardagarna och på helgerna. I kalendern nedan kan du söka lediga tider som passar er. I kalendern ser du också dagarna som redan reserverats för vetenskapskalas. Det kan inte ordnas flera än ett kalas på en dag. Kalasförfrågningarna skickas per e-post till skolresurs@abo.fi. Ange i förfrågan dagen, då ni gärna vill ha kalaset, ert önskemål om kalastidpunkten och antalet barn som kommer att delta.

For the time being, we do not host birthday parties in English.