Opetusvideot

Tältä sivulta löydät tiedevideomme, joiden avulla teet kokeita kotona tai koulussa!

Matematiikkataikatemppuvideot on tuotettu innostamaan kaiken ikäiset matematiikan pariin. Temppuja voi kokeilla käytännössä luokassa ja miettiä sen periaatetta, ennen kuin katsoo selityksen tempulle videon lopusta.

Tiedepaukun opetusvideot on tehty oppilaiden tueksi kotona opiskeluun sekä opettajien materiaaliksi, ideoinnin avuksi tai oppitunneilla katsottavaksi. Videoilla tehdään niin kemian, fysiikan kuin biologiankin kokeita yksinkertaisten välineiden avulla. Ohjeiden lisäksi videoilla selitetään aina lopuksi, mitä tapahtui. Labrakokeiden lisäksi videoilta löytyy opasvideoita maastoretkien tueksi!

Muilla tiedepaukku-videoilla ajankohtaisia ilmiöitä tarkastellaan tieteellisestä näkökulmasta ja rempseällä otteella.

Kokeellinen keskiviikko -videot ovat lyhyitä, alle minuutin mittaisia videoita, joissa tehdään pieniä tutkimuksia kotoa tai marketista löytyvillä välineillä. Kokeita voi hyödyntää niin koulussa oppitunneilla, kuin kotonakin!

Pääsiäisen munavideot tehtiin pääsiäiseksi 2024, ja julkaisiin somen puolella pääsiäisviikonloppupäivinä. Niissä tutkitaan munia tai tehdään muniin liittyviä kokeita niin biologian, fysiikan, matematiikan kuin kemiankin puolelta.

Lauran ja Sannan puutarhanurkka -videot tuotettiin osana 2020-2021 ollutta, esikoululaisille suunnattua puutarhakasvatushanketta. Niillä käydään läpi kaikkea kasveihin ja niiden kasvattamiseen liittyvää siementen kylvöstä aina maatumiseen saakka.

Kokeellinen keskiviikko -videot, matematiikkatemppuvideot ja puutarhanurkka-videot pystyt katsomaan suoraan tällä sivulla. Jos ne eivät sinulla näy sivulla upotettuna, kyseessä saattaa olla evästeisiin liittyvä ongelma. Saat ne näkyviin avaamalla sivun uudelleen selaimen yksityisessä ikkunassa ja hyväksymällä evästeet. Taikatemppuvideoille ja puutarhanurkka-videoille sivuilla on lisäksi linkit YouTubeen, joten voit katsoa ne myös suoraan siellä.

Matikkataikatemppuvideot

Matikkataikatemppu 1: korttiennustus

Katso YouTubessa

Matikkataikatemppu 2: pyrstötähti

Katso YouTubessa

Matikkataikatemppu 3: lukutemppu

Katso YouTubessa

Matikkataikatemppu 4: ennustuskarkit

Katso YouTubessa

Matikkataikatemppu 5: Katja-pakka

Katso YouTubessa

Matikkataikatemppu 6: paperin repiminen 

Katso YouTubessa

 

Tiedepaukku-opetusvideot

Löydät Tiedepaukku-videot myös koottuna yhdelle soittolistalle YouTubessa.

Kuoreton kananmuna

Kuoreton kananmuna -videolla tutkitaan mitä kananmunalle käy etikassa. Videolla käydään läpi myös kananmunan rakennetta sekä happamuuden vaikutusta ympäristöön. Kokeen kokonaiskesto on 3 päivää, valmistelu 10 minuuttia.

Kevään merkit – kasvit ja hyönteiset

Kevään merkit -opetusvideo kannustaa lähtemään ulos! Videolla tutkitaan erilaisia kasvi- ja hyönteislajeja, joita on helppo bongata keväällä luonnosta. Tutkimuksessa et tarvitse muuta kuin ulkovaatteet ja innokkaan mielen!

Kevään merkit – lintubongaus

Kevään merkit -sarjan toinen osa innostaa lähtemään luontoon tarkkailemaan lintuja! Videolla käydään läpi yleisiä, helposti tunnistettavia muuttolintulajeja ja kerrotaan niistä.

Katoava pilli

Tällä videolla tutkitaan miten valo kulkee eri aineiden rajapinnoilla. Saadaanko pilli katoamaan?

Happamuus ja pH-indikaattori

Tällä videolla tutustutaan mitä tarkoittaa happamuus sekä tutkitaan pH-indikaattorin avulla eri aineiden happamuutta.

Värjäytyvät kukat

Videolla tutkitaan, kuinka kasvit käyttävät vettä. Maljakossa oleva vesi värjätään ja seurataan, kuinka vesi ja sen mukana väriaine nousevat kasvissa sen eri osiin.

Pakenevat pippurit (pintajännitys)

Tällä opetusvideolla tutkitaan veden pintajännitystä pippurikokeen sekä kolikoiden avulla.

Magneetit (osa 1)

Tällä videolla opitaan magnetismista ja tutkitaan magneettien toimintaa. Välineiksi tämän kokeen suorittamiseen tarvitset ainoastaan magneetin ja muistiinpanovälineet!

Magneetit (osa 2)

Tässä magneetti-aiheisten opetusvideoiden toisessa osassa jatketaan magneettien tutkimista ja rakennetaan magneettien avulla itse kompassi!

Sienet osa 1/3

Videosarjan ensimmäisessä osassa tutustutaan sieniin eliöinä (rihmasto, itiöt ja itiöemät) sekä niiden elintapoihin (loiset, juurisienet ja hajottajat).

Sienet osa 2/3

Tässä sienivideoiden osassa tutustutaan tarkemmin sienten rakenteisiin sekä siihen missä itiöitä syntyy. Lisäksi perehdytään sienten tunnistamiseen yleisesti ja myös tunnistetaan muutama yleinen sieni – niin ruokasieniä kuin myrkyllisiäkin.

Sienet osa 3/3

Tässä sienisarjan viimeisessä osassa opitaan siitä, mitä hyöytä ja haittaa sienistä on ihmiselle sekä muulle luonnolle.

Halloween -opetusvideo

Tiedepaukku on ajautunut keskelle rikospaikkaa: Ovatko paidan tahrat verta, ja kuinka se selvitetään? Entä mihin Jaakko on kadonnut!? Astu mukaan mysteeriin!

Muut Tiedepaukkuvideot

Lisää viihteellisempiä tiedepaukkuvideoita löydät seuraavasta linkistä: 

Tiedepaukun YouTube-soittolista.

Muilla tiedepaukku-videoilla ajankohtaisia ilmiöitä tarkastellaan tieteellisestä näkökulmasta ja rempseällä otteella. Videoilla esiintyvät fysiikan ja tähtitieteen laitoksen tohtorikoulutettava Jaakko Lamminpää, informaatioteknologian laitoksen tohtorikoulutettava Einari Kurvinen, opettajankoulutuslaitoksen opiskelija Linda Blomqvist, kemian laitoksen yliopistonlehtori Veli-Matti Vesterinen sekä Lounais-Suomen LUMA-keskuksen koordinaattori ja tohtorikoulutettava Katja Puutio.

 

Kokeellinen keskiviikko -videot

Pääsiäisen munavideot

Miksi muna on munan muotoinen?

Katso video YouTubessa täällä.

Kuinka vahva muna on?

Katso video YouTubessa täällä.

Munan matematiikkaa

Katso video YouTubessa täällä.

Kananmunan räjäytys

Katso video YouTubessa täältä.

 

 

Lauran ja Sannan puutarhanurkka -videot

Mikä olisikaan keväisempää puuhaa, kuin istuttaa erilaisia siemeniä ja seurata niiden kasvamista yhdessä? Katso esikoululaisille suunnatussa puutarhahankkeessa toteutetut hauskat ohjevideot ja laita kevät kukoistamaan lastesi tai koululuokkasi kanssa!

Puutarhakasvatushanketta 2020-2021 rahoitti Lapsi ja Luonto Säätiö.

Videot:

OSA 1: Kylväminen

Katso YouTubessa

OSA 2: Siemenet ja kasvin osat

Katso YouTubessa

OSA 3: Itäminen

Katso YouTubessa

 

OSA 4: Kastelu ja lannoitus

Katso YouTubessa

OSA 5: Kukkiminen ja pölytys

Katso YouTubessa

OSA 6: Hedelmät ja sadonkorjuu

Katso YouTubessa

OSA 7: Tuholaiset ja luomu

Katso YouTubessa

OSA 8: Maatuminen

Katso YouTubessa