Tutkijatohtori Jani Sormunen kertoo lapsille puutiaisista. Kuvaaja: Henna Rouhiainen.

Mukavaa vapaa-aikaa tieteen parissa

Tiedekerhot

Järjestämme syksyllä 2021 tiedekerhoja!

Tiedeleirien tiedot päivittyvät tiedeleirit -välilehdelle. Lokakuussa tiedekerhot järjestetään virtuaalisina ja marras-joulukuussa LUMA-labralla Turun yliopistolla.

Voit osallistua myös  muiden LUMA-keskusten tarjoamiin virtuaalikerhoihin ja aktiviteetteihin! Tiedot näistä löydät sivun alareunasta.

Mahtavat reaktiot! -virtuaalikerho lokakuu 2021

Mitä: Viime syksynä monia lapsia riemastuttanut Mahtavat reaktiot! -virtuaalikerho järjestetään jälleen!
Lokakuun virtuaalikerhossa tehdään jännittäviä kemiallisia kokeita, jotka liittyvät muunmuassa tiheyteen, liukoisuuteen, happo-emäs-reaktioihin ja aineiden pH-arvoihin. Parasta kerhossa on, että kokeet pääset tekemään omasta kotikeittiöstäsi, joten mukaan voi osallistua vaikka koko perhe! Tule mukaan oppimaan tiedetemppuja ja innostumaan tieteestä!

Milloin: Lokakuussa torstaisin klo 17-18.
7.10., 14.10., 21.10. ja 28.10.

Missä: Kerho järjestetään etäyhteyksin Zoomissa, joten tiedekokeita pääsee tekemään omasta kotikeittiöstä käsin. Saat Zoom-linkin sähköpostiisi ilmoittautumisen päätyttyä.

Kenelle: Kerho sopii kaikenikäisille, nuorimmilla kannattaa olla vanhempi lähettyvillä auttamassa tarvittaessa. Kerhoon otetaan maksimissaan 20 lasta ja minimimäärä kerhon järjestämiseksi on 5 lasta.

Hinta: 20 €/kerhopaikka (neljä kerhokertaa)

ILMOITTAUTUMINEN ON SULKEUTUNUT

> Lataa tarvikelista tästä!

Huom! Jos et pääsekään osallistumaan, muista perua ilmoittautumisesi, niin et vie paikkaa toiselta lapselta!

Turun yliopisto on vakuuttanut tapaturmavakuutuksella tiedekerhoihin osallistuvat lapset. Vakuutus on voimassa myös etäkerhon ajan.
Vakuutuksenantaja on If Vahinkovakuutus Oyj, Suomen sivuliike. Vahinkoasioissa ole yhteydessä kerhon tai työpajan järjestäjään.

Marraskuun labrakerho

 Ilmoittautuminen linkistä: https://konsta.utu.fi/Default.aspx?tabid=88&tap=11514

Mitä: Kuinka kylmää on tosi kylmä? Mitä yhteistä on hedelmillä ja ihmisellä? Tule tutkimaan ja etsimään vastauksia näihin ja moniin muihin mielenkiintoisiin kysymyksiin marraskuussa järjestettävään labrakerhoon! Labrakerhossa yhdistämme eri tieteenalojen jännimmät tiedekokeet ja tutustumme yhdessä tutkien hienoihin reaktioihin ja elämän ihmeisiin, uusia kavereita unohtamatta. Nähdään uudessa LUMA-labrassa!

Milloin: Marrraskuussa torstaisin klo 17-18.
4.11., 11.11., 18.11. ja 25.11.

Missä: Kerho järjestetään Aurumin LUMA-labrassa Henrikinkatu 2, 20500 Turku. Ohjaaja hakee kerhoon osallistuvat Aurumin aulasta, jonne pääsee suoraan pääovista.

Kenelle: Kerho sopii kolmasluokkalaisista kuutosluokkalaisiin. Kerhoon otetaan maksimissaan 20 lasta ja minimimäärä kerhon järjestämiseksi on 8 lasta.

Hinta: 50 €/kerhopaikka (neljä kerhokertaa)

Huom! Jos et pääsekään osallistumaan, muista perua ilmoittautumisesi, niin et vie paikkaa toiselta lapselta!

Turun yliopisto on vakuuttanut tapaturmavakuutuksella tiedekerhoihin osallistuvat lapset. Vakuutus on voimassa myös etäkerhon ajan.
Vakuutuksenantaja on If Vahinkovakuutus Oyj, Suomen sivuliike. Vahinkoasioissa ole yhteydessä kerhon tai työpajan järjestäjään.

Joululabrakerho

Ilmoittautuminen:https://konsta.utu.fi/Default.aspx?tabid=88&tap=11586

Mitä: Joulu hiipii jo ovelle! Miten jouluvalot toimivat? Puuttuuko kuuseesta vielä koristeita? Onko lahjapaperi päässyt loppumaan? Joulukuun labrakerhossa laskeudutaan joulun tunnelmaan jouluhenkisten tiedekokeiden avulla.
Nähdään uudessa LUMA-labrassa!

Milloin: Kerho järjestetään joulukuun kolmena ensimmäisenä lauantaina kello 10.30-11.30. 4.12., 11.12. ja 18.12.

Kenelle: Eskarilaisesta kolmosluokkalaiseen

Hinta: 40 €/kerhopaikka (kolme kerhokertaa)

Huom! Jos et pääsekään osallistumaan, muista perua ilmoittautumisesi, niin et vie paikkaa toiselta lapselta!

Turun yliopisto on vakuuttanut tapaturmavakuutuksella tiedekerhoihin osallistuvat lapset. Vakuutus on voimassa myös etäkerhon ajan.
Vakuutuksenantaja on If Vahinkovakuutus Oyj, Suomen sivuliike. Vahinkoasioissa ole yhteydessä kerhon tai työpajan järjestäjään.

Muiden järjestämiä kerhoja

Etäohjelmointikerhot

Helsingin yliopiston Linkin kevään 2021 ohjelmointikerhojen ilmoittautuminen on auki.Tarjolla on monenlaista erityisesti aloitteleville ohjelmoijille sopivaa toimintaa, niin ala- kuin yläkoululaisillekin. Kerhot järjestetään etänä Zoomin avulla eli nyt voit ilmoittautua mukaan mistä päin Suomea hyvänsä. Hauskanpitoa ja onnistumisen elämyksiä on tarjolla kaikissa kerhoissa!

Linkki järjestää myös Zoom-kokeilukertoja, jotta kerhoympäristöön voi tutustua etukäteen. Tervetuloa mukaan!

Tarkemmat tiedot kerhoista ja kerhoajoista sekä ilmoittautumisohjeet ovat Linkin sivuilla.

Tiedeluokka Linkki on osa Helsingin yliopiston tiedekasvatusta ja LUMA-keskus Suomi -verkostoa.

Itä-Suomen yliopiston LUMA-keskus: Tiedetemput

Itä-Suomen yliopiston LUMA-keskuksen Tiedetempuissa tutkitaan ja kokeillaan näyttäviä luonnontieteiden ilmiöitä arkipäiväisten välineiden avulla. Tiedetemput koostuvat yksittäisistä tempuista sekä virtuaalitiedekerhosta, jossa voit suorittaa viikoittain ilmestyviä uskomattomia kokeita omaan tahtiin kotona tai koulussa.

Linkki tiedetemppujen sivuille

Summamutikka -matikkakerhot

Ilmoittaudu syksyn 2021 Summamutikka -matikkakerhoihin! Virtuaalisena järjestettäviin ala- ja yläkoulun matikkakerhoihin voi osallistua mistä vain.

>> Lue lisää ja ilmoittaudu!

 

 

KOODAUSTA JA KEKSINTÖJÄ -virtuaalikerho

Virtuaalinen lemmikki, varashälytin tai soiva banaani? Millaisia keksintöjä saada aikaan, kun yhdistetään koodia, elektroniikkaa, askartelumateriaaleja ja omia luovia ideoita?
Kerhossa tutustutaan ohjelmointiin ja elektroniikkaan rakentamalla pieniä projekteja ja omia keksintöjä micro:bitillä. Micro:bit on pieni taskukokoinen tietokone, jolla voidaan toteuttaa hauskoja projekteja ja samalla oppia ohjelmoinnista ja teknologiasta. Liikkeelle lähdetään alkeista, joten aikaisempaa kokemusta micro:bitistä tai ohjelmoinnista ei tarvita. Ohjelmointia tehdään yksinkertaisella lohko-ohjelmointikielellä.
Kerho toteutetaan Zoom ja Google Classroom -alustoilla, joten osallistua voi mistäpäin maailmaa tahansa! Leirin hinta sisältää micro:bitin, joten omia projekteja voi jatkaa kotona myös leirin jälkeen. Micro:bit ja materiaalipaketti postitetaan leiriläisille ennen leiriä. Lisäksi tarvitaan oma tietokone, jossa on USB-portti. Kerho vastaa sisällöltään viime kesän leiriä.
AJANKOHTA: tiistaisin klo 17-19 alkaen 5.10. (Yhteensä neljä kertaa: 5.10., 12.10., 19.10. ja 26.10.)
KOHDERYHMÄ: 5.-6. luokkalaiset
HINTA: 35 € (sis. materiaalipaketin)

Ilmoittaudu mukaan täältä! 

(Maksutiedot lähetetään ilmoittautuneille lähempänä leiriä)

Lisäkysymyksissä ota yhteys koordinaattori Henna Pesoseen: henna.k.pesonen@utu.fi


Menneet kerhot

Science -kerho (6-8 -vuotiaille)

Ohjelmointi- ja robottikerho (9-12 -vuotiaille)

Tiedekerho Galilei (6-8 -vuotiaille)

Matermatiikan maaginen maailma -kerho (9–12 vuotiaille)

Tiedekerho curie (8–10-vuotiaille)

Ötökkäkerho

Tiedekerho Darwin

Kesän tiedekerho

Luontokerho (huhtikuu)

Ohjelmointikerho Turing 10-13- vuotiaille (maaliskuu ja huhtikuu)

Tähtitiedekerho Kopernikus 9-12 -vuotiaille (maaliskuu)

Hiihtoloman tiedekerho (6-8 -vuotiaille)

Tiedekerho Curie 2.0 (sekä 6-8 vuotiaille että 10-12 vuotiaille)

Tiedekerho Galilei 2.0 (sekä 6-8 vuotiaille että 10-12 vuotiaille)

joulun tiedettä -kerho