Tutkijatohtori Jani Sormunen kertoo lapsille puutiaisista. Kuvaaja: Henna Rouhiainen.

Mukavaa vapaa-aikaa tieteen parissa

Tiedekerhot

Järjestämme tiedekerhoja koko lukuvuoden 2022-2023 ajan!

Tiedeleirien tiedot päivittyvät tiedeleirit -välilehdelle. Kerhoja järjestetään sekä Turun yliopistolla LUMA-laboratoriossa, että Ruissalossa kasvitieteellisellä puutarhalla.

Voit osallistua myös  muiden LUMA-keskusten tarjoamiin virtuaalikerhoihin ja aktiviteetteihin! Tiedot näistä löydät sivun alareunasta.

Syksyn ihmeet -laboratoriokerho (lokakuu)

Ilmoittautuminen on päättynyt, mutta kerhossa on vielä paikkoja vapaana. Mikäli haluat vielä mukaan kerhoon, laita sähköpostia koordinaattorille satelau@utu.fi.

Mitä: Oletko koskaan miettinyt, miksi vihreä väri katoaa lehdistä syksyn tullessa? Tai miten linnut tietävät mihin talveksi suunnata?

3.-6. luokkalaisille suunnattu lokakuun laboratoriokerho johdattaa kerholaiset tutustumaan syksyn ihmeellisiin ilmiöihin mielenkiintoisten tutkimusten avulla. Tutkimme esimerkiksi miten huippukylmät lämpötilat vaikuttavat luontoon. Lisäksi kerhossa tehdään paljon jänniä tiedekokeita monilta eri luonnontieteiden aloilta ja tutustutaan uusiin ystäviin hauskaa pitäen!

Ilmoittaudu siis mukaan lokakuun labrakerhoon tutkimaan syksyn ihmeitä ja tekemään muita hauskoja tiedekokeita!

Missä: Kerho järjestetään LUMA-labrassa, Turun yliopiston Aurum-rakennuksessa. Osoite: Henrikinkatu 2, 20500 Turku. Ohjaaja hakee kerhoon osallistuvat Aurumin aulasta, jonne pääsee suoraan pääovista.

Milloin: Lokakuussa keskiviikkoisin klo 18–19 (yhteensä 4 kerhokertaa) Kerhopäivät: 5.10., 12.10., 19.10, ja 26.10.

Kenelle: 3.–6. -luokkalaiset (joustava: ilmoitathan meille kerholaisen iän ellei 3.-6.-luokkalainen). Kerholaisen tulee pystyä toimimaan laboratorio-olosuhteissa sekä toimia annettujen ohjeiden mukaisesti. Voit kysyä lisätietoja koordinaattorilta sähköpostitse  satelau@utu.fi.

Hinta: 50 €/kerhopaikka (kaikki neljä kerhokertaa)

Maksulinkki lähetetään kerhoon ilmoittautuneille ilmoittautumisen päätyttyä, noin viikkoa ennen ensimmäistä kerhokertaa. Huomaattehan, että kerhomaksu tulee maksaa ennen kerhon alkua!

 

Ilmoittautuminen kerhoon aukeaa tällä sivulla 5.9.2022 klo 12. Viimeinen päivä ilmoittautumiselle on 26.9.2022.

Tästä ilmoittautumaan! 

 

Reaktioiden maailma -laboratoriokerho (marraskuu) ILMOITTAUTUMINEN AUKI 5.10. klo 12 - 4.11.!

Mitä: Miten saadaan jää muuttumaan kiinteästä suoraan kaasuksi? Entä voiko limsan avulla saada värin muuttumaan?

1.-3. luokkalaisille suunnatussa Reaktioiden maailma -laboratoriokerhossa sukelletaan laboratoriotyöskentelyn saloihin ja reaktioiden mahtavaan maailmaan kemia-aiheisten jännittävien tiedekokeiden avulla! Kerholaiset pääsevät itse toimimaan tutkijoina ja toteuttamaan toinen toistaan huikeampia reaktioita erilaisista lähtöaineista ohjaajien opastuksella.

Tervetuloa kanssamme labraan tutkimaan reaktioiden maailmaa!

Missä: Kerho järjestetään LUMA-labrassa, Turun yliopiston Aurum-rakennuksessa. Osoite: Henrikinkatu 2, 20500 Turku. Ohjaaja hakee kerhoon osallistuvat Aurumin aulasta, jonne pääsee suoraan pääovista.

Milloin: Kerho järjestetään marraskuussa maanantaisin klo 18-19. Ensimmäinen kerhokerta on 7.11.2022. Yhteensä kerhokertoja on neljä. Kerhokerrat: 7.11., 14.11., 21.11. ja 28.11.

Kenelle: 1.–3. -luokkalaiset

Kohdeiästä voidaan joustaa. Mikäli haluat ilmoittaa kerhoon muun ikäisen lapsen kuin 1.-3. luokkalaisen, olethan ensin yhteydessä koordinaattoriin sähköpostitse satelau@utu.fi.

 

Hinta: 50 €/kerhopaikka (kaikki neljä kerhokertaa)

Kerhomaksu maksetaan ilmoittautumisen yhteydessä. Ilmoittautuminen on sitova.

 

Ilmoittautuminen kerhoon aukeaa tällä sivulla 5.10.2022 klo 12. Viimeinen päivä ilmoittautumiselle on 4.11.2022.

 

Tästä ilmoittautumaan

Kiehtovat kokeet (elokuu)

Mitä: Kesäloma pitkästyttää? Ei hätää, elokuussa pääset tiedekerhoon tekemään tiedekokeita, saamaan uusia ystäviä sekä pitämään hauskaa. Kerhokertojen aiheet vaihtelevat kemian, fysiikan, maantieteen ja biologian sisällöissä taaten joka kerralla elämyksiä ja kokemisen riemua. Ota kaveri mukaan ja tule kanssamme tekemään kiehtovia kokeita. Tutkitaan, havainnoidaan ja opitaan yhdessä!

Missä: Kerho järjestetään LUMA-labrassa, Turun yliopiston Aurum-rakennuksessa. Osoite: Henrikinkatu 2, 20500 Turku. Ohjaaja hakee kerhoon osallistuvat Aurumin aulasta, jonne pääsee suoraan pääovista.

Milloin: Elokuussa torstaisin klo 18–19.30 (yhteensä 4 kerhokertaa)

Kenelle: 3.–6. -luokkalaiset (joustava)

Hinta: 40 €/kerhopaikka (kaikki neljä kerhokertaa)

Ilmoittaudu kerhoon tästä!

Ilmoittautuminen on auki 31.7. asti.

Huom! Jos et pääsekään osallistumaan, muista perua ilmoittautumisesi, niin et vie paikkaa toiselta lapselta!

Turun yliopisto on vakuuttanut tapaturmavakuutuksella tiedekerhoihin osallistuvat lapset. Vakuutus on voimassa myös etäkerhon ajan.
Vakuutuksenantaja on If Vahinkovakuutus Oyj, Suomen sivuliike. Vahinkoasioissa ole yhteydessä kerhon tai työpajan järjestäjään.

Muiden järjestämiä kerhoja

Etäohjelmointikerhot

Helsingin yliopiston Linkin kevään 2021 ohjelmointikerhojen ilmoittautuminen on auki.Tarjolla on monenlaista erityisesti aloitteleville ohjelmoijille sopivaa toimintaa, niin ala- kuin yläkoululaisillekin. Kerhot järjestetään etänä Zoomin avulla eli nyt voit ilmoittautua mukaan mistä päin Suomea hyvänsä. Hauskanpitoa ja onnistumisen elämyksiä on tarjolla kaikissa kerhoissa!

Linkki järjestää myös Zoom-kokeilukertoja, jotta kerhoympäristöön voi tutustua etukäteen. Tervetuloa mukaan!

Tarkemmat tiedot kerhoista ja kerhoajoista sekä ilmoittautumisohjeet ovat Linkin sivuilla.

Tiedeluokka Linkki on osa Helsingin yliopiston tiedekasvatusta ja LUMA-keskus Suomi -verkostoa.

Itä-Suomen yliopiston LUMA-keskus: Tiedetemput

Itä-Suomen yliopiston LUMA-keskuksen Tiedetempuissa tutkitaan ja kokeillaan näyttäviä luonnontieteiden ilmiöitä arkipäiväisten välineiden avulla. Tiedetemput koostuvat yksittäisistä tempuista sekä virtuaalitiedekerhosta, jossa voit suorittaa viikoittain ilmestyviä uskomattomia kokeita omaan tahtiin kotona tai koulussa.

Linkki tiedetemppujen sivuille

Summamutikka -matikkakerhot

Ilmoittaudu syksyn 2021 Summamutikka -matikkakerhoihin! Virtuaalisena järjestettäviin ala- ja yläkoulun matikkakerhoihin voi osallistua mistä vain.

>> Lue lisää ja ilmoittaudu!

 

 

KOODAUSTA JA KEKSINTÖJÄ -virtuaalikerho

Virtuaalinen lemmikki, varashälytin tai soiva banaani? Millaisia keksintöjä saada aikaan, kun yhdistetään koodia, elektroniikkaa, askartelumateriaaleja ja omia luovia ideoita?
Kerhossa tutustutaan ohjelmointiin ja elektroniikkaan rakentamalla pieniä projekteja ja omia keksintöjä micro:bitillä. Micro:bit on pieni taskukokoinen tietokone, jolla voidaan toteuttaa hauskoja projekteja ja samalla oppia ohjelmoinnista ja teknologiasta. Liikkeelle lähdetään alkeista, joten aikaisempaa kokemusta micro:bitistä tai ohjelmoinnista ei tarvita. Ohjelmointia tehdään yksinkertaisella lohko-ohjelmointikielellä.
Kerho toteutetaan Zoom ja Google Classroom -alustoilla, joten osallistua voi mistäpäin maailmaa tahansa! Leirin hinta sisältää micro:bitin, joten omia projekteja voi jatkaa kotona myös leirin jälkeen. Micro:bit ja materiaalipaketti postitetaan leiriläisille ennen leiriä. Lisäksi tarvitaan oma tietokone, jossa on USB-portti. Kerho vastaa sisällöltään viime kesän leiriä.
AJANKOHTA: tiistaisin klo 17-19 alkaen 5.10. (Yhteensä neljä kertaa: 5.10., 12.10., 19.10. ja 26.10.)
KOHDERYHMÄ: 5.-6. luokkalaiset
HINTA: 35 € (sis. materiaalipaketin)

Ilmoittaudu mukaan täältä! 

(Maksutiedot lähetetään ilmoittautuneille lähempänä leiriä)

Lisäkysymyksissä ota yhteys koordinaattori Sanna Launiaiseen: satelau@utu.fi


Menneet kerhot

Science -kerho (6-8 -vuotiaille)

Ohjelmointi- ja robottikerho (9-12 -vuotiaille)

Tiedekerho Galilei (6-8 -vuotiaille)

Matermatiikan maaginen maailma -kerho (9–12 vuotiaille)

Tiedekerho curie (8–10-vuotiaille)

Ötökkäkerho

Tiedekerho Darwin

Kesän tiedekerho

Luontokerho (huhtikuu)

Ohjelmointikerho Turing 10-13- vuotiaille (maaliskuu ja huhtikuu)

Tähtitiedekerho Kopernikus 9-12 -vuotiaille (maaliskuu)

Hiihtoloman tiedekerho (6-8 -vuotiaille)

Tiedekerho Curie 2.0 (sekä 6-8 vuotiaille että 10-12 vuotiaille)

Tiedekerho Galilei 2.0 (sekä 6-8 vuotiaille että 10-12 vuotiaille)

joulun tiedettä -kerho

Joulu labrakerho

Tiedekerho (helmikuu)