Tiedeillat

Tiedeillat ovat täällä!

Tiedeillat kutsuvat kaikki kouluikäiset ja sitä vanhemmat arki-illaksi tieteen pariin! Illoissa pääsee kuulemaan tutkimuksesta alan tutkijalta ja osallistumaan erilaisiin tiedeaktiviteetteihin, jotka liittyvät kunkin illan tutkimusteemaan. Illoissamme on mukana tutkijoita ja teemoja paitsi luonnontieteestä myös yliopiston muista osista ja muilta tieteenaloilta.

Illat järjestetään Turun yliopiston kampuksella aina kuukauden toiseksi viimeisenä keskiviikkona klo 18:30-20:00. Koska Tieteen päivät osuvat tammikuussa hyvin lähelle tätä päivää, ensimmäinen Tiedeilta on helmikuussa. Iltoihin on viiden euron pääsymaksu. Liput kannattaa ostaa etukäteen, jolloin varmistat paikkasi illassa!

Jos sinulla on kysyttävää Tiedeilloista, ole yhteydessä Matleenaan hemtuo@utu.fi.

15.2. Amazonian sademetsien siimeksessä

Amazonia on maailman suurin ja lajirikkain sademetsäalue, mutta se tunnetaan vielä kovin huonosti. Nykypäivän tutkimusmatkailijat löytävätkin sieltä jatkuvasti uusia ja jännittäviä asioita.

Millaista on tehdä tutkimusta maailman laajimmassa ja monimuotoisimmassa sademetsässä? Miten siellä liikutaan, ja mitä tutkijat sieltä hakevat? Paljonko itse asiassa tiedämme siitä, mitä kaikkea viidakosta löytyy ja millä tavalla huikea lajirikkaus on sinne kehittynyt?

Amazonian metsiä pitkään tutkinut kasvitieteilijä Hanna Tuomisto tulee kertomaan ensimmäiseen Tiedeiltaan sademetsätutkimuksesta, jota hän ja muut Turun yliopiston Amazon-tutkimusryhmän jäsenet ovat tehneet jo 1980-luvulta lähtien. Tuomisto on juuri palannut kuukauden mittaiselta tutkimusmatkalta, jonka aikana tutkittiin kasveja, lintuja, sammakoita ja matelijoita Rio Negro -joen varrella Brasilian Amazoniassa. Kuulumiset ovat siis aivan tuoreita.

Illan aktiviteettien aikana päästään esimerkiksi testaamaan, miten Amazonian kasveja tunnistetaan.

Paikka: Luentosali X, Natura, Henrikinkatu 2/Vesilinnantie 5/Naturankuja, sisäänkäynti pääovista yliopistonmäen suihkulähteen vierestä

Aika: keskiviikko 15.2. klo 18:30-20:00

22.3. Tsernobyl ja ydinjäte kulttuurintutkijan silmin

Maaliskuun tiedeillassa päästään pohtimaan usein fysiikkaan yhdistettyä ydinvoiman teemaa uudesta näkökulmasta. Kulttuurintutkija Veera Ojala kertoo tutkimuksestaan Tsernobylin ydinvoimalan ympärillä olevan suojavyöhykkeen parissa: millainen on alueen visuaalinen kulttuuri ja miten aluetta kuvaavat esimerkiksi turistit. Illassa pohditaan myös sitä, miten ydinjätteen loppusijoituspaikoista pystytään viestimään tuhansien vuosien päähän tulevaisuuteen.

Lisätietoja tulossa lähempänä.

Paikka: Luentosali X, Natura, Henrikinkatu 2/Vesilinnantie 5/Naturankuja, sisäänkäynti pääovista yliopistonmäen suihkulähteen vierestä

Aika: keskiviikko 22.3. klo 18:30-20:00

19.4. Menneiden ja nykyisten kulttuurien jäljillä

Huhtikuun Tiedeillassa kulttuurihistorioitsija Anni Hella ja uskontotieteilijä Vilma Laurila johdattavat osallistujat entisaikojen ja nykyisten kulttuurien pariin. Illassa päästään esimerkiksi ihmettelemään erilaisten esineiden käyttötarkoitusta ja merkitystä ja tutkimaan historiallisia tiedonlähteitä.

Lisätietoja tulossa lähempänä.

Paikka: Luentosali Aava, Arcanum, Arcanuminkuja 1

Aika: keskiviikko 19.4. klo 18:30-20:00

24.5. Kieli ja aivot solmuun äänteiden parissa

Miksi kieli menee välillä ihan solmuun, kun yrittää puhua uutta kieltä? Miten uutta kieltä opitaan? Mitä äänteet ovat? Miltä puhe näyttää? Miten tutkijat analysoivat puhetta? Muunmuassa tällaisia kysymyksiä päästään toukokuun Tiedeillassa pohtimaan fonetiikan tutkijoiden Katja Haapasen ja Antti Salorannan kanssa.

Lisätietoja tulossa lähempänä.

Paikka: Luentosali X, Natura, Henrikinkatu 2/Vesilinnantie 5/Naturankuja, sisäänkäynti pääovista yliopistonmäen suihkulähteen vierestä

Aika: keskiviikko 24.5. klo 18:30-20:00

Osta lippusi Tiedeiltaan tästä!

Jos et näe alla olevaa ostojärjestelmää, ongelma saattaa olla evästeissä. Avaa tämä sivu uudelleen yksityisessä ikkunassa tai toisessa selaimessa ja hyväksy kaikki evästeet. Voit myös koettaa ostamista toisella laitteella. Mikäli et silti saa ostojärjestelmää näkyviin, tai sinulla on muita ongelmia lippujen ostamisen kanssa, ole yhteydessä Matleenaan osoitteessa hemtuo@utu.fi.