Tiedeillat
Tiedeillat kutsuvat kaikki kouluikäiset ja sitä vanhemmat arki-illaksi tieteen pariin!
Illoissa pääsee kuulemaan tutkimuksesta alan tutkijalta ja osallistumaan erilaisiin tiedeaktiviteetteihin, jotka liittyvät kunkin illan tutkimusteemaan. Illoissamme on mukana tutkijoita ja teemoja paitsi luonnontieteestä myös yliopiston muista osista ja muilta tieteenaloilta.
Illat järjestetään Turun yliopiston kampuksella aina kuukauden toiseksi viimeisenä keskiviikkona klo 18:30-20:00. Iltoihin on viiden euron pääsymaksu. Liput kannattaa ostaa etukäteen tämän sivun alareunasta, jolloin varmistat paikkasi illassa!
Toukokuun Tiedeillan jälkeen jäämme pienelle kesätauolle, mutta illat palaavat taas elokuussa! Syksyn Tiedeiltojen päivämäärät ovat 23.8., 20.9., 18.10., 22.11. ja 13.12. ja teemat päivittyvät tälle sivulle, kun ne ovat tiedossa. Mikäli kaipaat kesän aikana lapsille tiedetekemistä, katso tiedeleirimme ja puutarhalla pidettävät Lasten lauantait!
Jos sinulla on kysyttävää Tiedeilloista, ole yhteydessä Matleenaan hemtuo@utu.fi.
15.2. Amazonian sademetsien siimeksessä
Amazonia on maailman suurin ja lajirikkain sademetsäalue, mutta se tunnetaan vielä kovin huonosti. Nykypäivän tutkimusmatkailijat löytävätkin sieltä jatkuvasti uusia ja jännittäviä asioita.
Millaista on tehdä tutkimusta maailman laajimmassa ja monimuotoisimmassa sademetsässä? Miten siellä liikutaan, ja mitä tutkijat sieltä hakevat? Paljonko itse asiassa tiedämme siitä, mitä kaikkea viidakosta löytyy ja millä tavalla huikea lajirikkaus on sinne kehittynyt?
Amazonian metsiä pitkään tutkinut kasvitieteilijä Hanna Tuomisto tulee kertomaan ensimmäiseen Tiedeiltaan sademetsätutkimuksesta, jota hän ja muut Turun yliopiston Amazon-tutkimusryhmän jäsenet ovat tehneet jo 1980-luvulta lähtien. Tuomisto on juuri palannut kuukauden mittaiselta tutkimusmatkalta, jonka aikana tutkittiin kasveja, lintuja, sammakoita ja matelijoita Rio Negro -joen varrella Brasilian Amazoniassa. Kuulumiset ovat siis aivan tuoreita.
Illan aktiviteettien aikana päästään esimerkiksi testaamaan, miten Amazonian kasveja tunnistetaan.
Paikka: Luentosali X, Natura, Henrikinkatu 2/Vesilinnantie 5/Naturankuja, sisäänkäynti pääovista yliopistonmäen suihkulähteen vierestä
Aika: keskiviikko 15.2. klo 18:30-20:00
22.3. Tsernobyl ja ydinjäte kulttuurintutkijan silmin
Maaliskuun tiedeillassa päästään pohtimaan usein fysiikkaan yhdistettyä ydinvoiman teemaa uudesta näkökulmasta. Kulttuurintutkija Veera Ojala kertoo tutkimuksestaan Tsernobylin ydinvoimalan ympärillä olevan suojavyöhykkeen parissa: millainen on alueen visuaalinen kulttuuri ja miten aluetta kuvaavat esimerkiksi turistit. Illassa pohditaan myös sitä, miten ydinjätteen loppusijoituspaikoista pystytään viestimään tuhansien vuosien päähän tulevaisuuteen.
Aktiviteeteissa päästään itse tutkimaan Tsernobylin alueelta otettuja kuvia ja niissä vuosikymmenen aikana tapahtuneita muutoksia, miettimään loppusijoituspaikkojen mahdollisia merkitsemitapoja ja tuottamaan itse kuvallista kulttuuria.
Paikka: Luentosali XI, Natura, Henrikinkatu 2/Vesilinnantie 5/Naturankuja, sisäänkäynti pääovista yliopistonmäen suihkulähteen vierestä. Sali vaihtunut alkuperäisestä, mutta molempiin pääsee sisään samasta aulasta.
Aika: keskiviikko 22.3. klo 18:30-20:00
19.4. Menneiden ja nykyisten kulttuurien jäljillä
Huhtikuun Tiedeillassa kulttuurihistorioitsija Anni Hella ja uskontotieteilijä Vilma Laurila johdattavat osallistujat entisaikojen ja nykyisten kulttuurien pariin. He kertovat, miten mennyttä aikaa ja erilaisia uskontoja voi tutkia ja miten niistä voi saada teitoa.
Konkreettisiin toimiin päästään aktiviteeteissa, joiden aikana pääsee esimerkiksi miettimään, millaisia merkityksiä tai käyttötapoja erilaisilla esineillä on voinut entisaikoina olla. Illassa koetellaan myös lukutaitoa, kun esiin kaivetaan vanhoja tekstejä, joiden käsialan tulkinta on välillä hyvinkin hankalaa.
Paikka: Luentosali Aava, Arcanum, Arcanuminkuja 1
Aika: keskiviikko 19.4. klo 18:30-20:00
24.5. Kieli ja aivot solmuun äänteiden parissa
Mitä aivoissa tapahtuu, kun uutta kieltä opitaan? Miksi kieli menee välillä ihan solmuun, kun yrittää puhua uutta kieltä? Mitä äänteet ovat? Miltä puhe näyttää? Miten tutkijat analysoivat puhetta? Muunmuassa tällaisia kysymyksiä päästään toukokuun Tiedeillassa pohtimaan fonetiikan tutkijoiden Katja Haapasen ja Antti Salorannan kanssa.
Myös aktiviteeteissa etsitään vastauksia juuri näihin kysymyksiin. Illassa pääsee esimerkiksi selvittämään ultraäänen avulla, millaiselta äänen tuottamiseen käytettävät rakenteet puhuessa näyttävätkään. Tutustumaan pääsee myös siihen, millaisella ohjelmalla ääntämistä edes pystyy tutkimaan. Tule siis mukaan kokeilemaan, taipuvatko kielesi ja aivosi afrikkalaisiin äänteisiin!
Paikka: Luentosali XI, Natura, Naturankuja/Henrikinkatu 2/Vesilinnantie 5, sisäänkäynti pääovista yliopistonmäen suihkulähteen vierestä
Aika: keskiviikko 24.5. klo 18:30-20:00
Osta lippusi Tiedeiltaan tästä!
Vanhemmat, kummit, sedät, tädit, isovanhemmat ja kaikki muut ovat sekä lasten ja nuorten mukana että itsekseen myös lämpimästi tervetulleita Tiedeiltoihin! Muistathan lapsen mukana tullessasi kuitenkin ostaa lipun myös itsellesi. Henkilökohtaiset avustajat avustettavien mukana ilman lisämaksua.
Jos et näe alla olevaa ostojärjestelmää, ongelma saattaa olla evästeissä. Avaa tämä sivu uudelleen yksityisessä ikkunassa tai toisessa selaimessa ja hyväksy kaikki evästeet. Voit myös koettaa ostamista toisella laitteella. Mikäli et silti saa ostojärjestelmää näkyviin, tai sinulla on muita ongelmia lippujen ostamisen kanssa, ole yhteydessä Matleenaan osoitteessa hemtuo@utu.fi.