Tule vierailemaan yliopistolle!

Toisen asteen pajat

Turun yliopistolla järjestettävissä työpajoissa oppilaat eri luokka-asteilta pääsevät tutustumaan laboratoriotyöskentelyyn ja syventämään osaamistaan käytännön töiden kautta. Työpajat linkittyvät opetussuunnitelmiin ja tukevat myös opettajien täydennyskoulutusta.

AJANKOHTAISTA: Lukuvuonna 2022-2023 kouluryhmät ovat tervetulleita työpajoihin joulukuussa ja toukokuussa. Työpajat ovat varattavissa nyt! 

Pajat yliopistolla

Geenitutkimusta elektroforeesilaitteistolla

Työpajassa opiskelijat tutustuvat bioteknologian tutkimukseen geelielektroforeesilaitteistolla. Opiskelijat pääsevät valmistamaan itse agaroosigeelin ja testaamaan näytteiden ajon laitteistolla. Samalla opitaan käyttämään mikropipettejä ja tutustutaan elektroforeesin toimintaan. Näytteinä tutkitaan erilaisia DNA-pätkiä ja kuinka niiden erot näkyvät geeliajossa. Tutkittavia kohteita ovat esimerkiksi sirppisoluanemia tai DNA-sormenjäljet.

Saman työn voi tehdä myös omalla koululla varaamalla elektroforeesilaitteen lainaan. Lue työstä lisää laitteiston esittelysivulta. Samalta sivulta voit tarkistaa, milloin laite on lainassa. Koska meillä on vain yksi laite, pajaa ei voida järjestää laitteen ollessa lainassa.

Jos haluat tulla ryhmäsi kanssa tekemään elektroforeesitutkimuksen yliopistolle, olethan yhteydessä Matleena Tuomistoon osoitteessa hemtuo@utu.fi Yliopistolle tultaessa maksimiryhmäkoko on 20. Työpajan kesto on 2 tuntia ja hinta 124 euroa (sis. alv 24%).

Huom! Biologimme ovat 16.12. jälkeen jo lomalla. Jouluviikolla pajoja vetää siis käytännössä fysiikan ja matematiikan alan ihmisiä. Suosittelemme siis tämän pajan varaamista tätä aikaisemmalle päivälle.

Tutustumiskierros eläinmuseolla

Eläinmuseon tutustumiskierroksella opiskelijat pääsevät tutustumaan Turun yliopiston eläinmuseoon, sen historiaan ja siellä tehtävään tutkimukseen. Kierroksen aikana ryhmä pääsee myös käymään museon normaalisti yleisölle suljetuissa takatiloissa, joissa museon noin 4 miljoonan näytteen kokoelmia säilytetään. Eläinmuseolle on myös suunniteltu valmiiksi tehtäviä kierroksen jälkeen tehtäväksi.

Kierrokseen ja tehtäviin on varattu 60 minuuttia. Museolle saa halutessaan jäädä tutustumaan omatoimisesti näyttelyyn pidemmäksi aikaa tämän jälkeen. Maksimiryhmäkoko on 25. Kierroksen hinta on 70 euroa (sis. alv 24%).

Huom! Biologimme ovat 16.12. jälkeen jo lomalla. Jouluviikolla pajoja vetää siis käytännössä fysiikan ja matematiikan alan ihmisiä. Suosittelemme siis kierroksen varaamista tätä aikaisemmalle päivälle.

Kemian pajat

Tämä paja ei kuulu joulukuun pajakattaukseen. Jos siis haluat varata tämän pajan, laita viestiä suoraan kemian laitoksen Veli-Matti Vesteriselle ja sovi ajasta erikseen!

LUMA-laboratoriossa on mahdollisuus oppia tutkimuksellisesti luonnontieteitä oikeassa laboratorioympäristössä. Opintokäynnit ovat maksullisia vierailuita LUMA-laboratorioon.

Kemian laitos tarjoaa LUMA-labrassa mielenkiintoisia harjoitustöitä, kuten kofeiinin eristämisen energiajuomasta. Oppilaiden käytössä ovat nykyaikaiset laboratoriolaitteet, kuten UV/VIS- ja FTIR-spektrofotometrit.

HINNAT (sis. alv 24%):

1-16 oppilasta: 366€
17-32 oppilasta: 516€

Varaukset ja lisäkysymykset voi lähettää Veli-Matti Vesteriselle (veli-matti.vesterinen@utu.fi).

Harjoitustöitä fysiikan harjoitustyöosastolla

Harjoitustyövierailuja ei valitettavasti järjestetä tällä hetekellä, mutta voit kysyä kouluihin lainattavia harjoitustyöpaketteja!

Fysiikan harjoitustyöosastolle voi tulla tekemään lukio ryhmänsä kanssa harjoitustöitä. Harjoitustyöt voidaan järjestää, joko tavoitteena saada suoravalinta kurssi, jolloin lisää tietoa löytyy yhteistyö ja suoravalinta osiosta. Vierailu voidaan järjestää myös ilman suoravalinta mahdollisuutta. Molemmilla tavoilla voi opiskelija ryhmä tulla tekemään ohjaajan ohjeistuksella oikeita yliopistotasoisia harjoitustöitä  yliopistolle. Jos olet kiinnostunut ota yhteyttä Pasi Nurmeen pasnurmi@utu.fi.

Hinnoittelu: 1-15 opiskelijan ryhmä maksaa 200 euroa per kerta, joka kestää noin 4 tuntia.

Kenttätyökurssi Seilin saarelle

Vierailu ja kenttätöitä Seilissä

Tule ryhmäsi kanssa Seilin saarelle kenttätyökurssille! 

Lounais-Suomen LUMA-keskus ja Saaristomeren tutkimuslaitos tarjoavat välineistöä ja opastusta niiden käyttöön syksyisin ja keväisin.

Keväällä 2023 viikoilla 19-20, 9.-17.5., myös viikonloppu mahdollinen (vapaana vielä 13.-15.5.)

Yhteysalusten kulkemisen takia vierailuun kannattaa tai vuodenajasta ja viikonpäivästä riippuen käytännössä täytyy varata vähintään yksi yö Seilissä.  

Seilin kenttätyöt sopivat erityisesti lukion biologian ryhmille. Vierailusta saa myös helposti monitieteellisen lisäämällä meren kemiaa ja fysiikkaa. Tätä varten kurssi kannattaa järjestää useamman eri aineen opettajan yhteistyönä. LUMA-keskus ja Saaristomeren tutkimuslaitos eivät järjestä kursseja kokonaisuudessaan, ainoastaan tarjoavat tilat ja välineet kouluryhmien käyttöön heidän omia kurssejaan varten.

Tarjolla oleva tila on merivesilaboratorio, jossa on pienen laboratoriotilan lisäksi myös mikroskopointihuone. Näihin tiloihin mahtuu kerrallaan maksimissaan noin 15 henkilöä, mikä on myös maksimiryhmäkoko.  Käytössä oleviin varusteisiin kuuluu mm. kahluuhaalareita ja vesikiikareita rantojen tutkimiseen sekä sameuden, pohjan ja vesipatsaan tutkimiseen soveltuvia välineitä.  

Yhden vuorokauden väline- ja tilavuokra tunnin käyttöopastuksella maksaa 86 euroa + alv 24% (1 tunnin ohjattu tutkimus kentällä ja laboratoriossa + 1 vrk tilavuokra.) 

Tarkemmat tiedot hinnoista löydät kouluryhmille suunnatusta hinnastosta yliopiston sivuilta ja yleisestä hinnastosta.

HUOM! 

Turun yliopisto ei tarjoa kuljetuksia, majoitusta tai ruokailuja Seilissä, emmekä pysty siis takaamaan, että annettuina päivinä Seiliin mahtuu majoittumaan. Ne ovat vain päivät, jolloin meidän palvelumme ovat saatavissa. Varmistathan siis jo ennen meidän palvelujemme varaamista, että ryhmällänne on majoitus Seilissä. 

Majoituksen ja ruokailut pystyt varaamaan Visit Seilin kautta. Visit Seilin sivuilta löytyy myös tietoa saareen tulosta ja yhteysaluksista sekä saaresta itsestään.

 

Lisätietoja ja varaukset, laita viestiä Matleena Tuomistolle hemtuo@utu.fi 

Työpajojen varaus

Työpajat ovat nyt varattavissa! Työpajoja yliopistolla järjestetään 28.11.-20.12.2022 aamupäivisin ja iltapäivisin. Aamupäivän paja alkaa klo 8-10 välillä ja iltapäivän klo 12-14 välillä (opettaja voi valita aloitusajan). Kalenterista näet jo varattujen työpajojen ajankohdat. Huomioithan pajojen maksimioppilasmäärän, joka on kerrottu pajakohtaisessa kuvauksessa.

Huomaathan, että Seilin kenttäkurssimahdollisuuteen on omat aikataulut ja hinnastot, jotka löytyvät yltä!

Työpaja varataan sähköpostitse: hemtuo@utu.fi (kemian pajat veli-matti.vesterinen@utu.fi). Ilmoita varauskyselyn yhteydessä:

  • Työpajan nimi
  • 1-3 toivetta työpajan ajankohdasta
  • Työpajan aloituskellonaika
  • Oppilaiden määrä ja luokka-aste
  • Laskutustiedot

Jos haluaisit tulla ryhmäsi kanssa työpajaan muina ajankohtina kuin joulu- ja toukokuussa, voit tiedustella vierailumahdollisuutta Matleena Tuomistolta (hemtuo@utu.fi).