Tule vierailemaan yliopistolle!

Toisen asteen pajat

Turun yliopistolla järjestettävissä työpajoissa oppilaat eri luokka-asteilta pääsevät tutustumaan laboratoriotyöskentelyyn ja syventämään osaamistaan käytännön töiden kautta. Työpajat linkittyvät opetussuunnitelmiin ja tukevat myös opettajien täydennyskoulutusta.

Syksyllä 2023 pystymme järjestämään yhteensä 35 pajaa kouluille maksutta! Pajoja tarjotaan vain tiettyihin aikoihin. Sivun lopussa olevasta varauskalenterista pystyt varaamaan pajan omalle luokallesi. Jotta mahdollisimman monella koululla olisi mahdollisuus tulla käymään pajoissamme, rajoitamme syyskuun loppuun asti varaamisen maksimissaan kolmeen pajaan koulua kohti. Mikäli tämän jälkeen paja-aikoja on vielä vapaana, loput pajat saa varata vapaasti.

Maksuttomien paja-aikojen mentyä täyteen pystymme järjestämään lisäpajoja maksullisina.

Syksyn maksuttomat pajat ovat nyt täynnä! Pystymme kuitenkin järjestämään vielä muutamat fysiikan sekä kemian harjoitustyöt ja aurinkokennopajat marras-joulukuussa, ja pystyt varaamaan nämä alta löytyvän varauskalenterin kautta.

Jos pajoista tai niiden varaamisesta on kysyttävää, laita ihmeessä viestiä Matleenalle hemtuo@utu.fi, loka-joulukuussa 2023 Reetalle reetta.j.kyynarainen@utu.fi. Jo varatuista pajoista voit olla myös yhteydessä suoraan pajan vetäjään.

Pajat yliopistolla

Geenitutkimusta elektroforeesilaitteistolla

Työpajassa opiskelijat tutustuvat bioteknologian tutkimukseen geelielektroforeesilaitteistolla. Opiskelijat pääsevät valmistamaan itse agaroosigeelin ja testaamaan näytteiden ajon laitteistolla. Samalla opitaan käyttämään mikropipettejä ja tutustutaan elektroforeesin toimintaan. Näytteinä tutkitaan erilaisia DNA-pätkiä ja kuinka niiden erot näkyvät geeliajossa. Tutkittavia kohteita ovat esimerkiksi sirppisoluanemia tai DNA-sormenjäljet.

Saman työn voi tehdä myös omalla koululla varaamalla elektroforeesilaitteen lainaan. Lue työstä lisää laitteiston esittelysivulta. Samalta sivulta voit tarkistaa, milloin laite on lainassa. Koska meillä on vain yksi laite, pajaa ei voida järjestää laitteen ollessa lainassa.

Työpajan kesto on 2 tuntia ja maksimiryhmäkoko 15.

Elektroforeesityöpajaa voidaan pitää ennen syyslomaa maanantai- ja keskiviikkoaamuisin ja tiistai-iltapäivisin silloin, kun laitteisto ei ole lainassa muualla. Syysloman jälkeen pajaa voidaan pitää keskiviikkoiltapäivisin tai torstaiaamupäivisin.

Väriaineaurinkokennon valmistaminen

Harjoitustöiden kesto on 3,5 tuntia.

Työpajassa opiskelijat pääsevät valmistamaan itse väriaineaurinkokennon, joka on uutta tulevaisuuden aurinkokennotekniikkaa. Tutustumme aurinkokennon toimintaperiaatteeseen sekä valon että värien ominaisuuksiin. Tässä yhteydessä oppilaat mittaavat aurinkokennon väriaineen UV-Vis spektrin spektrofotometrilla. Työpajan päätteeksi oppilaat mittaavat valmistamansa aurinkokennon virran ja jännitteen sekä laskevat kennon hyötysuhteen.

Työpaja on monitieteellinen yhdistäen kemiaa, fysiikkaa, sähkötekniikkaa sekä nanoteknologiaa käytännönläheisellä tavalla.

Pajan kesto on 2 tuntia, ja maksimiopiskelijamäärä 15.

Aurinkokennot valmistetaan tutkimuskäyttöön tarkoitetuista tarvikkeista, joten niitä ei voi viedä kotiin. Halutessaan opettaja voi viedä kennot koulun laboratorioon.

Aurinkokennotyötä voidaan järjestää vain rajallisina aikoina syksyllä. Mahdolliset ajat ovat aamupäivisin 24.10., 21.11., 5.12. ja 19.12.

 

Tutustumiskierros eläinmuseolla

Eläinmuseon tutustumiskierroksella opiskelijat pääsevät tutustumaan Turun yliopiston eläinmuseoon, sen historiaan ja siellä tehtävään tutkimukseen. Kierroksen aikana ryhmä pääsee myös käymään museon normaalisti yleisölle suljetuissa takatiloissa, joissa museon noin 4 miljoonan näytteen kokoelmia säilytetään. Eläinmuseolle on myös suunniteltu valmiiksi tehtäviä kierroksen jälkeen tehtäväksi. Ryhmä saa toki tehdä myös omia, opettajan suunnittelemia tehtäviä.

Kierrokseen ja tehtäviin on varattu 1 tunti ja maksimiryhmäkoko on 25. Museolle saa halutessaan jäädä tutustumaan omatoimisesti näyttelyyn pidemmäksi aikaa tämän jälkeen.

Ennen syyslomaa kierrosta voidaan pitää maanantai- ja keskiviikkoaamuisin ja tiistai-iltapäivisin. Syysloman jälkeen kierrosta voidaan pitää keskiviikkoiltapäivisin ja torstaiaamupäivisin.

Fysiikan harjoitustyöt

LUMA-keskuksella on valmiina neljän fysiikan harjoitustyön kokonaisuus, joka voidaan lainata kouluihin harjoitustyöohjeineen. Tilanteen niin salliessa myös yliopistolle voi tulla tekemään harjoitustyöt vierailun yhteydessä.

Harjoitustöihin kuuluvat:

  1. elektronin ominaisvarauksen määrittäminen
  2. lämpöopin työ
  3. optiikan työ
  4. oskiloskooppityö

Harjoitustyöt voidaan järjestää tavoitteena saada suoravalintakurssi, jolloin lisää tietoa löytyy yhteistyö ja suoravalinta -osiosta. Vierailu voidaan järjestää myös ilman suoravalintamahdollisuutta.  

Fysiikan harjoitustöitä voidaan pitää yliopistolla vain rajallinen määrä syksyn aikana. Mahdolliset päivämäärät ovat iltapäivisin 7.11., 14.11. ja 12.12. Harjoitustöiden kesto on 3,5 tuntia ja maksimiryhmäkoko 15.

Kemian harjoitustyöt

Kemian laitos tarjoaa LUMA-labrassa mielenkiintoisia harjoitustöitä, kuten kofeiinin eristäminen energiajuomasta, erotustislaus sekä esterin synteesi. Ohjaajina vierailuilla toimivat kemian opettajaksi opiskelevat kemian yliopisto-opettajan johdolla. Tarkemmat yksityiskohdat sovitaan kunkin ryhmän toiveiden mukaan sähköpostitse varauksen jälkeen.

Ryhmän maksimikoko vierailuilla on työturvallisuussyistä 16 henkeä.

Kemian harjoitustöitä voidaan pitää yliopistolla vain rajallinen määrä syksyn aikana. Mahdolliset päivämäärät ovat 16.11., 23.11., 24.11. ja 28.11. Harjoitustöiden kesto on noin 3 h ja ne järjestetään klo 14-17.

Harjoitustöihin liittyvät lisäkysymykset voi lähettää Veli-Matti Vesteriselle (veli-matti.vesterinen@utu.fi).

Kenttätyökurssi Seilin saarelle

Vierailu ja kenttätöitä Seilissä

Tule ryhmäsi kanssa Seilin saarelle kenttätyökurssille! 

Lounais-Suomen LUMA-keskus ja Saaristomeren tutkimuslaitos tarjoavat välineistöä tiloja lähteä pitämään omaa kenttäkurssiaan Seilin saarella.

Keväällä 2024 kenttäkurssimahdollisuus on viikoilla 19-20 eli 6.-17.5.

Yhteysalusten kulkemisen takia vierailuun kannattaa vuodenajasta ja viikonpäivästä riippuen käytännössä täytyy varata vähintään yksi yö Seilissä. Yöpymisen ja ruokailun voi varata VisitSeilin kautta.

Seilin kenttätyöt sopivat erityisesti lukion biologian ryhmille. Vierailusta saa myös helposti monitieteellisen lisäämällä meren kemiaa ja fysiikkaa. Tätä varten kurssi kannattaa järjestää useamman eri aineen opettajan yhteistyönä. LUMA-keskus ja Saaristomeren tutkimuslaitos eivät järjestä kursseja kokonaisuudessaan, ainoastaan tarjoavat tilat ja välineet kouluryhmien käyttöön heidän omia kurssejaan varten.

Tarjolla oleva tila on merivesilaboratorio, jossa on pienen laboratoriotilan lisäksi myös mikroskopointihuone. Näihin tiloihin mahtuu kerrallaan maksimissaan noin 15 henkilöä, mikä on myös maksimiryhmäkoko.  Käytössä oleviin varusteisiin kuuluu mm. kahluuhaalareita ja vesikiikareita rantojen tutkimiseen sekä sameuden, pohjan ja vesipatsaan tutkimiseen soveltuvia välineitä.  

Yhden vuorokauden väline- ja tilavuokra tunnin käyttöopastuksella maksaa 86 euroa + alv 24% (1 tunnin ohjattu tutkimus kentällä ja laboratoriossa + 1 vrk tilavuokra.) 

Tarkemmat tiedot hinnoista löydät kouluryhmille suunnatusta hinnastosta yliopiston sivuilta ja yleisestä hinnastosta.

HUOM! 

Turun yliopisto ei tarjoa kuljetuksia, majoitusta tai ruokailuja Seilissä, emmekä pysty siis takaamaan, että annettuina päivinä Seiliin mahtuu majoittumaan. Ne ovat vain päivät, jolloin meidän palvelumme ovat saatavissa. Varmistathan siis jo ennen meidän palvelujemme varaamista, että ryhmällänne on majoitus Seilissä. 

Majoituksen ja ruokailut pystyt varaamaan Visit Seilin kautta. Visit Seilin sivuilta löytyy myös tietoa saareen tulosta ja yhteysaluksista sekä saaresta itsestään.

 

Lisätietoja ja varaukset, laita viestiä Matleena Tuomistolle hemtuo@utu.fi 

Työpajojen varaus

Alla olevasta kalenterista pystyt varaamaan omalle ryhmällesi pajan yliopistolla. Valitse ensin luokkasi koko, minkä jälkeen kalenteri näyttää sinulle ne varattvissa olevat ajat ja pajat, jotka tämän kokoiselle ryhmälle voi varata. Kalenterista löytyvät kaikki pajat alakoulusta lukioon. Kalenterin kautta voit tehdä varauksia minimissään kolmen viikon päästä oleville päiville. Mikäli haluaisit pajan alle kolmen viikon päähän, laita viestiä Matleenalle (hemtuo@utu.fi), loka-joulukuussa 2023 Reetalle (reetta.j.kyynarainen@utu.fi).  Emme kuitenkaan voi luvata, että muutoin viikottain varattavissa olevat ajat ovat edelleen vapaina sekä vetäjien että labran kalentereissa alle kolmen viikon päästä oleville päiville.

Jotta mahdollisimman moni koulu pääsisi osallistumaan maksuttomiin pajoihin, syyskuun loppuun saakka otamme vastaan vain kolme varausta koulua kohti. Pajat voivat olla mihin aikaan syksystä tahansa – olennaista on varaamisen ajankohta. Lokakuusta alkaen mahdolliset vapaat paja-ajat ovat kenen tahansa varattavissa. Järjestelmä ei ilmoita automaattisesti, onko koulustasi jo varattu kolme pajaa. Mikäli teiltä varataan neljäs paja ennen syyskuun loppua, laitamme viimeisen varauksen tehneelle varauksen jälkeen viestiä, että varausta ei voida vielä tehdä.

Jotta paja-ajoissa olisi hieman valinnanvaraa, vapaita aikoja on kalenterissa enemmän kuin pajoja voidaan todellisuudessa vetää. Poistamme kalenterin tältä sivulta siinä vaiheessa, kun pajoja on varattu syksyksi yhteensä 35. Jo varatut pajat näet aivan sivun alareunassa olevasta kalenterista.

Mikäli kalenteri ei näy tässä, ongelma voi olla evästeissä: kokeile avata sivu toisella selaimella ja/tai toisella laitteella, ja hyväksy kaikki evästeet. Tällöin kalenterin pitäisi tulla näkyviin.

Kalenteri, josta näet kaikki jo sopimamme pajat

Alla olevasta kalenterista näet jo varattujen työpajojen ajankohdat ja mitä pajoja on varattu. Tämä ei siis ole varauskalenteri, vaan vahvistettujen, varattujen pajojen kalenteri