LUMA-lainasalkut

Varaa salkku maksutta käyttöösi!

Varhaiskasvatukseen, esiopetukseen sekä alakoulun ensimmäisille luokille suunnatut LUMA-lainasalkut ovat alunperin Itä-Suomen yliopiston LUMA-keskuksen kehittämiä tarvikesalkkuja, jotka sisältävät välineet neljään luonnontieteelliseen kokeeseen. LUMA-salkkuja lainataan maksutta kaikille halukkaille oppimisen ja opettamisen tueksi! Salkkujen sisältämien välineiden avulla lapset pääsevät itse tekemään helppoja tutkimuksia. Salkkuja on kaksi kappaletta, joten lainaus onnistuu kahteen eri paikkaan samaan aikaan. Mahdollista on myös saada molemmat salkut kerralla, jos on tarve.

Salkun sisältämät kokeet (ohje aukeaa otsikkoa klikkaamalla):

 1. Robotit liikenteessäKuvassa on jokikartta, jossa on kiinni kaksi magneettia. Toinen magneeteista on laiva, jota kuljetetaan jokea pitkin.
  • Salkku sisältää 3 Beebot -robottia, joiden avulla voi ottaa ensiaskeleita ohjelmoinnin maailmaan. Salkku sisältää sekä kirjanalustan, että tyhjän läpinäkyvän alustan, jota voi käyttää omien tarkoitustensa mukaan.
  • Lue vinkkejä BeeBot-robottien käyttöön LUMA-keskus Lapin valmiista materiaalista täältä.
 2. Magneettijoki
  • Tavoitteena on opettaa lapsille magneettisen voiman ja magneettikentän käsitteitä ja suuntien hahmottamista. Salkku sisältää jokikartan, magneettikenttää havainnollistavan alustan sekä erilaisia magneetteja.
 3. Mikroskooppinen maailma
  • Tavoitteena on näyttää lapsille, miltä maailman pienenpienet yksityiskohdat näyttävät. Salkku sisältää 2 EasiScope-mikroskooppia (Pyydettäessä saa useamman).Poika käyttää Easi-scope mikroskooppia maastossa ja katsoo kasvia suurennettuna tietokoneen näytöltä.
  • HUOM!
   • Tähän tulee olla omat tietokoneet/tabletit/puhelimet, joilla mikroskooppeja voi käyttää maksuttoman sovelluksen avulla. (Tarvittaessa tabletit saa myös meiltä erikseen pyydettäessä mukaan).
   • Myös mikroskopoitavat kohteet tulee hankkia itse (käy esim. erilaiset pinnat, materiaalit, kasvit ym. sen mukaan, mitä haluatte tutkia.)
 4. Kuinka suuri on pisara?Kolikon päälle pipetoidaan nestettä ja tutkitaan pintajännitystä.
  • Tavoitteena on selvittää, että kuinka suuri on pisara. Samalla opetellaan hienomotoriikkaa, huolellisuutta ja asteikon lukemista. Salkussa on pipetit sekä dekantterilasit.
  • HUOM! Erilaisia kolikoita tulee hankkia itse.

Listan salkun sisältämistä tarvikkeista näet tästä!

>TÄRKEÄÄ:
Salkku sisältää tarvikkeet, ohjeet sekä listan salkun sisältämistä tarvikkeista. Käytäthän salkun tavaroita varovasti ja huolellisesti ja pakkaat kaikki tarvikkeet puhdistettuina, siististi takaisin salkkuun, jotta seuraavan on mukava käyttää niitä. Näin tarvikkeet myös säilyvät käyttökuntoisina mahdollisimman pitkään. Jos jokin menee rikki/häviää, ilmoita siitä meille ennen salkun palautusta.

Kuinka saan LUMA-salkun lainaan?

VARAAMINEN: Lainauksesta sovitaan sähköpostitse Reetan (reetta.j.kyynarainen@utu.fi) kanssa. Katso alla olevasta kalenterista vapaita aikoja, ja ehdota teille sopivia päiviä. Laina-ajan pituus sovitaan tarpeen/salkkujen muiden laina-aikojen mukaan aina tapauskohtaisesti.

NOUTO
1. YLIOPISTOLTA: Nouto/palautus tapahtuu sovittuun aikaan yliopistonmäeltä Aurum-rakennuksesta (kemian laitos), osoitteesta Henrikinkatu 2, 20500 Turku. Sisäänkäynti pääovista Henrikinkadun puolelta. Salkut voidaan myös postittaa.

2. POSTITUS: Salkut voidaan myös postittaa mihin päin Suomea tahansa. Tällöin vastaanottaja maksaa postimaksut (lähetys ja palautus yhteensä 17,80€) . Käytämme postituksessa Postin helposti-koodia ja postitukseen pakettiautomaattia. Koodin voi tehdä ja maksaa helposti postin sivuilla TÄSTÄ, ja sitten ilmoittaa sen meille. LUMA-salkku mahtuu M-kokoiseen kaappiin. Palautuksen saatte tehtyä myös helposti-koodilla. Lähettäkää palauttaessa salkku Natura-rakennuksen pakettiautomaattiin osoitteessa Henrikinkatu 2.

Kalenteri

Alla olevasta kalenterista näet, milloin salkut ovat varattu ja lainassa. Huomaa, että sakkuja on kaksi: mikäli varauksessa lukee, että salkku on lainassa, toinen salkuista on vielä lainattavissa samalle ajalle. Mikäli varauksessa lukee, että kumpikin salkku on lainassa, samanaikainen lainaus ei onnistu.