Tule vierailemaan yliopistolla!

Yläkoulujen työpajat

Turun yliopistolla järjestettävissä työpajoissa oppilaat eri luokka-asteilta pääsevät tutustumaan laboratoriotyöskentelyyn ja syventämään osaamistaan käytännön töiden kautta. Työpajat linkittyvät opetussuunnitelmiin ja tukevat myös opettajien täydennyskoulutusta.

AJANKOHTAISTA: Opettajille suunnattu tutustumistilaisuus pajoihin ja LUMAn tiloihin yliopistonmäellä 27.10.2022 klo 17-19. Tapaamme Aurum-rakennuksen aulassa (os. Henrikinkatu 2). Tilaisuus sisältää lainalaitteiden ja työpajojen esittelyn, kierroksen Aurumin ja eläinmuseon tiloissa sekä kahvitarjoilut. Tilaisuus on ilmainen. Ilmoittauduthan mukaan alla olevasta linkistä. Tervetuloa! 

> Ilmoittaudu tästä opettajien tutustumistilaisuuteen 27.10. mennessä! 

 

AJANKOHTAISTA: Lukuvuonna 2022-2023 kouluryhmät ovat tervetulleita työpajoihin joulukuussa ja toukokuussa. Työpajat ovat varattavissa nyt! 

Tarjollaolevat työpajat

Luonnon monimuotoisuus -paja

Eläinmuseolla oppilaat tutustuvat aluksi opastetusti eläinmuseoon ja siellä esillä oleviin lajinäytteisiin, sekä eläinmuseolla tehtävään tutkimukseen. Tehtäväosioissa oppilaat pääsevät tutustumaan lajien luokitteluun ja tunnistamiseen, sekä pohtimaan, miksi lajien välillä on eroja. Oppilaat pääsevät itse etsimään lajien ominaisia tuntomerkkejä ja pohtimaan niiden yhteyttä lajien elinympäristöön ja elintapoihin.  

Maaperäeliöosuudessa oppilaat tutustuvat maaperässä eläviin lajeihin ja niiden merkitykseen ekosysteemissä. Tehtäväosioissa oppilaat tutustuvat maaperäeliöiden tutkimukseen. Oppilaat hakevat näytteet (ei talvella) maastosta, oppivat käyttämään funnelia, sekä mikroskopoivat maaperänäytettä ja oppivat tunnistamaan eri eliöryhmiä määrityskaavion avulla. 

Pajan kesto kokonaisuudessaan 2 tuntia, tarkka kesto voidaan sopia varauksen yhteydessä. Maksimiosallistujamäärä 40 oppilasta. Jos ryhmässä on yli 20 oppilasta, se jaetaan kahtia, jolloin puolet kerrallaan on maaperä-osiossa ja puolet eläinmuseolla.


Yhteys opetussuunnitelmaan

Opetussuunnitelmassa vierailu tukee seuraavia biologian tavoitteita ja sisältöjä.

Opetuksen tavoitteet Tavoitteisiin liittyvät sisältöalueet Laaja-alainen osaaminen 
T1 Ohjata oppilaita ymmärtämään ekosysteemin perusrakennetta ja toimintaa sekä vertailemaan erilaisia ekosysteemejä ja tunnistamaan lajeja S2-3
L4-5 
T2 Auttaa oppilasta kuvailemaan eliöiden rakenteita ja elintoimintoja sekä ymmärtämään eliökunnan rakennetta S2-3 L4-5 
T10 Ohjata oppilasta tekemään tutkimuksia sekä koulussa että koulun ulkopuolella S2-3L1, L5 
T12 Innostaa oppilasta syventämään kiinnostusta luontoa ja sen ilmiöitä kohtaan sekä vahvistamaan luontosuhdetta ja ympäristötietoutta S2-3L7 

Matematiikka ympärillämme

Kuvaus päivittymässä

Työpaja järjestetään Turun yliopiston luentosalissa. Voit siis varata pajan päällekäin LUMA-labrassa järjestettävän pajan kanssa.

Työpajojen varaus

Työpajat ovat nyt varattavissa! Työpajoja järjestetään 28.11.-20.12.2022 aamupäivisin ja iltapäivisin. Aamupäivän paja alkaa klo 8-10 välillä ja iltapäivän klo 12-14 välillä (opettaja voi valita aloitusajan). Työpajan kesto on 2 h ja hinta 124 € (sis. alv 24%). Kalenterista näet jo varattujen työpajojen ajankohdat. Huomioithan pajojen maksimioppilasmäärän, joka on kerrottu pajakohtaisessa kuvauksessa.

Työpaja varataan sähköpostitse: hemtuo@utu.fi. Ilmoita varauskyselyn yhteydessä:

  • Työpajan nimi
  • 1-3 toivetta työpajan ajankohdasta
  • Työpajan aloituskellonaika
  • Oppilaiden määrä ja luokka-aste
  • Laskutustiedot

Jos haluaisit tulla ryhmäsi kanssa työpajaan muina ajankohtina kuin joulu- ja toukokuussa, voit tiedustella vierailumahdollisuutta Matleena Tuomistolta (hemtuo@utu.fi).