Kanariansaarilla sijaitseva yhteispohjoismainen NOT-kaukoputki. NOT-koulun kuvaus. Kuvan tiedot löytyvät sivun tekstisisällöstä.

NOT-koulu

Vuoden 2023 NOT-koulu lukiolaisille!

NOT-koulu on tähtitieteestä, fysiikasta ja luonnontieteistä kiinnostuneille lukiolaisille (2. ja 3. vuoden opiskelijat) suunnattu kurssi Turun yliopiston Tiedekeskuksen ja Lounais-Suomen LUMA-keskuksen, Suomen ESO-keskuksen ja Suomen lukioiden välillä. NOT-koulu on ainutkertainen mahdollisuus päästä itse tekemään eturivin tiedettä. Se tarjoaa intensiivisen kokemuksen tähtitieteen tutkimuksesta, sekä muuhun opiskeluun nähden tavallisesta poikkeavia oppimisympäristöjä.

Koulun toteutuksessa mukana ovat: Tiedekeskus ja Lounais-Suomen LUMA-keskus ja Suomen ESO-keskus. Kurssin vastaavana opettajana toimii tähtitieteilijä FT, Pasi Nurmi (029-4504358, pasnurmi@utu.fi)

NOT-koulu rakentuu Kanariansaarilla sijaitsevalla 2.5 metrin läpimittaisella yhteispohjoismaisella NOT-kaukoputkella etänä tehtäviin havaintoihin Turun yliopistolla. Koulu kerää yhteen noin 30 lukion 3. vuoden opiskelijaa ympäri Suomea. Kurssilaiset maksavat itse majoituksen ja ruokailunsa kurssin aikana, sekä matkakulut kotipaikan ja Turun välillä.
Alla on muutamia oppilaiden ottamia kuvia vuodelta 2022:
 

Tiedekoulun ohjelmaan kuuluu:

 • tähtitieteen ja ohjelmiston perehdytystä itseopiskeluna ennen havaintojaksoa
 • kahden päivän vierailu Turun yliopistolle sisältäen havaitsevan tähtitieteen luentoja ja havaintoyön teleskoopilla, mikä suoritetaan etänä
 • vierailu Fysiikan ja tähtitieteen laitokselle yliopiston kampusalueella vierailun aikana
 • havaintojen käsittelyä ja analysointia, sekä tulosten esittäminen tieteellisen raportin muodossa kurssin jälkeen

NOT-koulu tarjoaa lukion päättävälle opiskelijalle unohtumattoman elämyksen ja erinomaisen lähtökohdan luonnontieteen jatko-opintoihin.

Kun osallistuminen varmistuu ja jos tarvitsette majoitusta, niin varatkaa itse majoitus Turun keskustan majoitustarjonnasta.

Kurssin ohjelma 2023:

Alkutuntien opetus tapahtuu etänä pidettävillä luennoilla, joihin liittyy harjoituksia.
Etäluennoissa käytetään ZOOM-ohjelmistoa ja voit liittyä luentoihin linkkien takaa. ZOOM-ohjelmiston voit asentaa osoitteesta: https://zoom.us/download

Alkuluennot:

 1. Etäluento tiistaina 3.10 klo 16.00-17.15: https://utu.zoom.us/j/66835747355 NOT:in ja kurssin esittely, sekä havaintokohteiden etsiminen.
  1. Luentomateriaali+kotitehtävät: Katsele ja lataa täältä
  2. Omien kohteiden luettelo (excel). Kopioi ryhmäsi valtsemat kohteet tänne ja tarkista samalla ettei muilla ryhmillä olisi samoja kohteita: Havaintojen kokoomatiedosto
 2. Etäluento tiistaina 10.10 klo 15.00-16.15: https://utu.zoom.us/j/69802388314 Käytettävät ohjelmistot ja LINUX-käyttöjärjestelmä:

Etähavainnot:

Kurssi: (tiistai 14.11- keskiviikko 15.11)

 1. päivä klo 12.00: kurssi alkaa, havaintoihin valmistautumista ja ohjelmistojen harjoittelua. 1. havaintoyö
 2. päivä klo 12.00: havaintojen käsittelyä ja lopetus klo 15.00
 • tämän jälkeen ryhmät työskentelevät itsenäisesti omissa kouluissaan valmistellen loppuraporttia ja redusoiden kuvia.

Loppuseminaari

3. Seminaari torstaina 30.11 klo 15.00-16.30: https://utu.zoom.us/j/63793717597 Kurssin yhtenen lopetus etänä, jossa ryhmät esittelevät tutkimustuloksensa
Etähavaintoryhmän seminaari on keskiviikkona 29.11 klo 15-16.30: https://utu.zoom.us/j/66920098164


Miten osallistun kurssille?

Keskustele aluksi asiasta oman fysiikan opettajasi kanssa ja varmista, että oman koulusi puolesta asia on kunnossa. Lähetä ilmoittautumisesi yhdessä koulun opettajan kanssa alla olevaan sähköpostiosoitteeseen.  Osallistujien lukumäärästä ja paikkakunnista riippuen joudumme mahdollisesti rajaamaan yhdestä koulusta tulevien kurssilaisten lukumäärää. Jos samasta koulusta tulee useita opiskelijoita, niin lähettäkää mahdollisuuksien mukaan ilmoittautumiset yhtenä kokonaisuuta.

Ilmoittautudu heti mukaan.  Soita tai lähetä sähköpostia: Pasi Nurmi, puh. 029-4504358, pasnurmi@utu.fi

Lähetä oheiset tiedot osoitteeseen: pasnurmi@utu.fi

 • Koulu:
 • Paikkakunta:
 • Nimi:
 • Vastaava oman koulun opettaja:
 • Sähköposti:
 • Puhelinnumero: