Kanariansaarilla sijaitseva yhteispohjoismainen NOT-kaukoputki. NOT-koulun kuvaus. Kuvan tiedot löytyvät sivun tekstisisällöstä.

NOT-koulu

Vuoden 2022 NOT-koulu lukiolaisille!

NOT-koulu on tähtitieteestä, fysiikasta ja luonnontieteistä kiinnostuneille lukiolaisille (2. ja 3. vuoden opiskelijat) suunnattu kurssi Turun yliopiston Tiedekeskuksen ja Lounais-Suomen LUMA-keskuksen, Suomen ESO-keskuksen, Tuorlan observatorion ja Suomen lukioiden välillä. NOT-koulu on ainutkertainen mahdollisuus päästä itse tekemään eturivin tiedettä. Se tarjoaa intensiivisen kokemuksen tähtitieteen tutkimuksesta, sekä muuhun opiskeluun nähden tavallisesta poikkeavia oppimisympäristöjä.

Koulun toteutuksessa mukana ovat: Väisälän avaruuspuistoTiedekeskus ja Lounais-Suomen LUMA-keskus ja Suomen ESO-keskus. Kurssin vastaavana opettajana toimii tähtitieteilijä FT, Pasi Nurmi (029-4504358, pasnurmi@utu.fi)

NOT-koulu rakentuu Kanariansaarilla sijaitsevalla 2.5 metrin läpimittaisella yhteispohjoismaisella NOT-kaukoputkella etänä tehtäviin havaintoihin Tuorlassa. Koulu kerää yhteen noin 30 lukion 3. vuoden opiskelijaa ympäri Suomea. Kurssilaiset maksavat itse majoituksen ja ruokailunsa kurssin aikana, sekä matkakulut kotipaikan ja observatorion välillä.
 
Tuorlan observatorio sijaitsee Kaarinassa Turun lähellä ja tarkemmat tiedot missä paikka sijaitsee löytyvät täältä.
Alla on muutamia oppilaiden ottamia kuvia:
Kuva supernovasta. Kuva tähtisumusta. Kuva galaksista.

Tiedekoulun ohjelmaan kuuluu:

 • tähtitieteen ja ohjelmiston perehdytystä itseopiskeluna ennen havaintojaksoa
 • kolmen päivän vierailu Tuorlan observatoriolle sisältäen havaitsevan tähtitieteen luentoja ja havaintoyön teleskoopilla, mikä suoritetaan etänä Tuorlasta käsin
 • vierailu Fysiikan ja tähtitieteen laitokselle yliopiston kampusalueella vierailun aikana
 • havaintojen käsittelyä ja analysointia, sekä tulosten esittäminen tieteellisen raportin muodossa kurssin jälkeen

NOT-koulu tarjoaa lukion päättävälle opiskelijalle unohtumattoman elämyksen ja erinomaisen lähtökohdan luonnontieteen jatko-opintoihin.

Kurssin aikana yövytään omakustanteisesti Tuorlan majatalossa (kaksi yötä) ja opiskelu tapahtuu viereisessä Tuorlan observatoriossa. Kun osallistuminen varmistuu ja jos tarvitsette majoitusta, niin ottakaa itse yhteys Tuorlan majataloon ja tehkää varaus majoituksesta.

Kurssin ohjelma 2022:

Alkutuntien opetus tapahtuu etänä pidettävillä luennoilla, joihin liittyy harjoituksia.
Etäluennoissa käytetään ZOOM-ohjelmistoa ja voit liittyä luentoihin linkkien takaa. ZOOM-ohjelmiston voit asentaa osoitteesta: https://zoom.us/download

Alkuluennot:

 1. Etäluento torstaina 13.10 klo 15.00-16.15: https://utu.zoom.us/j/67979889941 NOT:in ja kurssin esittely, sekä havaintokohteiden etsiminen. Havaitsevaa tähtitiedettä:
  1. Luentomateriaali+kotitehtävät:  Luento ja harjoitukset I
  2. Omien kohteiden luettelo (excel). Kopioi ryhmäsi valtsemat kohteet tänne ja tarkista samalla ettei muilla ryhmillä olisi samoja kohteita: Havaintojen kokoomatiedosto
 2. Etäluento keskiviikkona 26.10 klo 15.00-16.15: https://utu.zoom.us/j/62870257332 Käytettävät ohjelmistot ja LINUX-käyttöjärjestelmä:

Etähavainnot Kanariansaarille Tuorlasta:

Kurssi 1: (keskiviikko 2.11- torstai 3.11)

 1. päivä klo 12.00: kurssi alkaa Tuorlan luentosalissa, havaintoihin valmistautumista ja ohjelmistojen harjoittelua. 1. havaintoyö
 2. päivä klo 12.00: havaintojen käsittelyä ja lopetus klo 15.00

Kurssi 2: (keskiviikko 16.11- torstai 17.11)

 1. päivä klo 12.00: kurssi alkaa Tuorlan luentosalissa, havaintoihin valmistautumista ja ohjelmistojen harjoittelua. 1. havaintoyö
 2. päivä klo 12.00: havaintojen käsittelyä ja lopetus klo 15.00
 • tämän jälkeen ryhmät työskentelevät itsenäisesti omissa kouluissaan valmistellen loppuraporttia ja redusoiden kuvia.

Loppuseminaari

3. Seminaari keskiviikkona 30.11 klo 15.00-16.30: https://utu.zoom.us/j/64706516520 Kurssin yhtenen lopetus etänä, jossa ryhmät esittelevät tutkimustuloksensa:


Miten osallistun kurssille?

Keskustele aluksi asiasta oman fysiikan opettajasi kanssa ja varmista, että oman koulusi puolesta asia on kunnossa. Lähetä ilmoittautumisesi yhdessä koulun opettajan kanssa alla olevaan sähköpostiosoitteeseen.  Osallistujien lukumäärästä ja paikkakunnista riippuen joudumme mahdollisesti rajaamaan yhdestä koulusta tulevien kurssilaisten lukumäärää. Jos samasta koulusta tulee useita opiskelijoita, niin lähettäkää mahdollisuuksien mukaan ilmoittautumiset yhtenä kokonaisuuta.

Ilmoittautudu heti mukaan.  Soita tai lähetä sähköpostia: Pasi Nurmi, puh. 029-4504358, pasnurmi@utu.fi

Lähetä oheiset tiedot osoitteeseen: pasnurmi@utu.fi

 • Koulu:
 • Paikkakunta:
 • Nimi:
 • Vastaava oman koulun opettaja:
 • Sähköposti:
 • Puhelinnumero:

Mahdollisia paikallisia havaintoja varten voit seurata myös Tuorlan taivaskameraa:

 • Tuorlassa on korkealla 1m:n teleskoopin vieressä all-sky taivaskamera, minkä kuva päivittyy 10s välein.

Yhteistyössä: