Opettajille

Tältä sivulta löydät järjestämämme täydennyskoulutukset ja muut opettajille suunnatut tapahtumat, joita pidämme itse tai yhteistyössä muiden kanssa. Päivitämme tätä sivua sitä mukaan, kun uusia tapahtumia lisätään kalenteriin.

 Pääset tämän linkin kautta meidän tarjoamiin opetusmateriaaleihin. 

Tulevia tapahtumia 2024

12.-15.8. Science on Stage, euroopanlaajuinen, 2024 Turussa järjestettävä opettajille suunnattu tieteen opetuksen tapahtuma. Avointen ovien päivää lukuunottamatta SonS-tiedeopetusfestivaalin osallistujat valitaan haun kautta. Opettajat lähettävät omia projektejaan ja opetuskäytänteitään kansalliselle tuomaristolle, joka valitsee maastaan tapahtumaan 40 osallistujaa. Tapahtuma maksetaan kokonaisuudessaan näille opettajille, ja he pääsevät tapahtumassa niin esittelemään omia hyviä käytänteitään kuin oppimaan muilta, samaan tapaan tapahtumaan valituilta opettajilta.

14.-15.8. LUMA-päivät järjestetään tänä vuonna meillä Turussa, osittain Science on Stagen yhteydessä. Keskiviikko vietetään SonSin avoimilla ovilla. Torstaina päästään osallistumaan erilaisiin työpajoihin ja esimerkiksi tutustumaan kasvitieteelliseen puutarhaan ja avaruuskeskus Väisälään.

4.-5.9. Itämeri-opintoretki opettajille Seilissä. Emme ole itse varsinaisesti tässä tapahtumassa mukana, mutta ystävämme Seilin Saaristomeren tutkimuslaitokselta ovat! Itämeri -opintoretkellä opastetaan ja kannustetaan Lounais-Suomen lukio- opettajia omatoimiseen Itämerikurssin toteuttamiseen Seilin saarella. Koulutuksessa saa toimintamalleja, vinkkejä ja sapluunaa siihen, miten saarella voi pitää meribiologiaan tai Itämeren ekologiaan liittyviä opintoretkiä. Tarkempi ohjelma tulee ilmoittautuneille. Opintoretki on maksuton, mutta matkat saarelle täytyy kustantaa itse. Lisätietoja: kristiina.tarkiainen@kaarina.fi, nina.brander@edu.turku.fi

LUMATIKKA+

LUMATIKKA+ on suurta suosiota vuosina 2018–2022 niittäneen matematiikan opetuksen ja oppimisen LUMATIKKA-täydennyskoulutuksen päivitetty ohjelmakokonaisuus. LUMATIKKA+ sopii matematiikan parissa työskentelevälle varhaiskasvatuksen, esiopetuksen, perusopetuksen ja toisen asteen opetushenkilöstölle. Ohjelman toteuttaa LUMA-keskus Suomi -verkosto. Maksuttoman osallistumisen koulutukseen mahdollistaa Opetushallitus, joka rahoittaa ohjelmaa kesään 2025 asti. Tarkemmin historiasta ja asiantuntijoista voit lukea projektin sivuilta.

LUMATIKKA+ löytyy seuraavilla tavoilla:

  • Verkkokoulutukset: Verkkokurssien kokonaisuus löytyy maksuttomasti DigiCampus-sivustolta. Kursseja voi opiskella joustavasti ja ohjatusti verkossa keväällä 2024, syksyllä 2024 ja keväällä 2025.
  • Lähikoulutukset: Yksittäisiä lähikoulutustilaisuuksia järjestetään koulutusohjelman aiheista. Lähikoulutuksiin voi osallistua myös, vaikkei suorittaisi verkkokursseja. Lähikoulutuksia järjestetään eri puolilla Suomea.
  • Vanhat materiaalit: Vuosien 2018–2022 hankekausien aikana on syntynyt kattava ja laadukas opetusalan asiantuntijoiden tuottama kokoelma videoita, jotka on jaettu avoimesti YouTube-kanavalle LUMATIKKA. Näistä videoista ja muista LUMATIKKA-hankkeen kurssimateriaaleista on koottu materiaalikokoelmia Avointen oppimateriaalien kirjastoon. Löydät vanhoista materiaaleistamme myös aiemman hankekauden kurssit itseopiskelutarkoitukseen sekä tutkinto-opiskelijoille.
  • Blogi: LUMATIKKA+ osallistuu ajankohtaisiin keskusteluihin ja tapahtumiin matematiikan opetuksen saralla. Löydät blogista tekstejä matematiikan opetuksen teemoista sekä tiedotteita esimerkiksi kurssien alkamisista.
  • Yhteystiedot: Tukea opintoihin saat hankekoordinaatiolta, kurssivastaaviltasi sekä tietenkin toisilta kanssaopiskelijoilta. Vastauksia koulutusohjelman suorittamiseen liittyvissä kysymyksissä löydät myös projektin sivuston UKK-sivulta. Ole hankesivuilta löytyviin Alisaan Ja Eveliinaan yhteyksissä, jos pohdit jotakin kurssiin liittyvää asiaa, johon et meinaa löytää vastausta verkosta. Huomaathan, että LUMATIKKA+ löytyy myös sosiaalisesta mediasta, Facebookista ja Instagramista nimellä LUMATIKKA. Kannattaa ottaa seurantaan!

Koulutuksen oppijalähtöiset, toiminnalliset ja konkreettiset sisällöt auttavat herättämään ja kasvattamaan oppijoiden matikkainnostusta monilla eri tavoilla! Tervetuloa tutustumaan materiaaleihimme ja osallistumaan koulutukseen!

LUMAn lumoa -täydennyskoulutus eheyttävästä ja laaja-alaisesta opetuksesta

Voit nyt osallistua kaikille maksuttoman LUMAn lumoa -koulutuksemme verkkokursseille!

Miten hyödyntää teknologian tuomat mahdollisuudet osana omaa opetustani? Kuinka suunnittelen ja toteutan toiminnallisen opintovierailun? Miten koulussa opiskeltavat asiat linkittyvät työelämään? Kuinka luonnon tutkiminen voi antaa eväitä käsitellä esimerkiksi ilmastonmuutoksen kaltaisia teemoja?

Nyt avatut kurssit keskittyvä erilaisiin oppimisympäristöihin:

  • Virtuaaliset oppimisympäristöt
  • Ulos luokasta – toiminnalliset opintokäynnit
  • Yritysyhteistyö opetuksen ja opinto-ohjauksen tukena
  • Luonto oppimisympäristönä

Helhetsskapande undervisning och mångsidiga lärmiljöer (på svenska)

Kurssien sisällöt on suunniteltu niin, että niitä voi soveltaa varhaiskasvatuksesta toiselle asteelle. Kursseja voit suorittaa sinulle sopivassa, joustavassa aikataulussa Digicampus-nimisellä alustalla. Jokaiselle kurssille on kuitenkin luotu myös ohjeellinen aikataulu, jota noudattamalla voit rytmittää omaa oppimistasi ja saat täyden hyödyn esimerkiksi vertaistuesta. Tutustu kursseihin, tule itse mukaan ja vinkkaa kollegallesi!

Lue lisää ja klikkaa itsesi verkkokursseille!

Katso myös Valonian Luonnon monimuotoisuus vesiympäristössä – täydennyskoulutus opettajille -kurssi. Kurssi sisältää webinaariosuuden ja käytännön maastotyön ja sen voi suorittaa omana kokonaisuutena tai liittää osaksi Luman lumoa luonto oppimisympäristö -kurssia. Lisätietoja löydät Valonian sivuilta.

Joustavaa Matematiikkaa -kurssit varhaiskasvatuksesta lukioon

Joustavaa matematiikkaa-Täydennyskoulutusohjelma (15 op) tai erilliset kurssit (2–6 op) verkossa varhaiskasvatuksesta lukioon.

Joustavaa Matematiikkaa -logo.

Lue lisää kursseista sivuilta ja ilmoittaudu: https://www.flexibility.fi/

Linkeistä pääset tutustumaan kurssien esittelyvideoihin:

Pikkumatikkaa varhaiskasvatukseen ja esiopetukseen
https://youtu.be/DcD9FE9mQ_s

Joustavaan Matematiikkaan -verkkokurssi alakouluun
https://www.youtube.com/watch?v=CL29jqYFx3U

JoMa -verkkokurssit yläkouluun ja lukioon
https://www.youtube.com/watch?v=lD7oey-8naw&t=27s

ESERO Finland -hanke

Olemme mukana ESERO Finland -hankkeessa ja järjestämässä täydennyskoulutuksia, joista lisätietoa löydät alempaa tältä sivulta.

European Space Education Resource Office on Euroopan avaruusjärjestö ESA:n tärkein
kanava Euroopan kouluyhteisön tukemiseksi. Lue lisää ESERO Finlandin nettisivuilta.

Turussa järjestettävistä täydennyskoulutuksista löydät lisää tietoa meidän sivujemme ESERO-sivulta.

Alla olevasta kalenterista näet kaikki opettajille suunnatut tapahtumat ja koulutukset, joita me LUMA-keskuksella järjestämme joko itse tai yhteistyössä muiden kanssa.