ESERO Finland -hanke

Olemme mukana ESERO Finland -hankkeessa ja järjestämässä täydennyskoulutuksia, joista lisätietoa löydät alempaa tältä sivulta.

European Space Education Resource Office on Euroopan avaruusjärjestö ESA:n tärkein
kanava Euroopan kouluyhteisön tukemiseksi. Lue lisää ESERO Finlandin nettisivuilta.

ESEROn tavoitteet:

• Herättää kiinnostusta avaruutta kohtaan ja lisätä tietoisuutta avaruustutkimuksen ja tähtitieteen opiskelu-, ura- sekä työmahdollisuuksista.
• Ammentaa avaruuteen liittyvistä teemoista sekä yleisestä kiinnostuksesta avaruutta ja tähtitiedettä kohtaan.
• Luoda aktiviteetteja ja täydennyskoulutuksia, jotka kehittävät koululaisten tiedeoppimis- ja monilukutaitoja sekä STEM-osaamista.

ESERO Finland -hankkeessa keskitytään ESA:n kolmen päätavoitteen saavuttamiseen

  1. Lisätä tieteiden ja tekniikan (STEM-aineiden) osaamista,
    lukutaitoa ja kiinnostusta.
  2. Jakaa tietoa näiden alojen opiskelu- ja uramahdollisuuksista,
    ja erityisesti avaruusalalla.
  3. Lisätä lasten ja nuorten tietoisuutta avaruuden ja ESA:n
    avaruusohjelmien merkityksestä modernille yhteiskunnalle ja
    taloudelle.

Maksuttomat ESERO Finland -täydennyskoulutukset etänä ja Turussa keväällä 2023

ESERO Finland -täydennyskoulutukset ovat monialaisia, oppiainerajat ylittäviä, vuorovaikutusta, kestäviä elämäntapoja vahvistavia, ohjelmoinnin sekä digitaalisten sovellusten käyttöön ohjaavia sekä ilmiölähtöisiä. Avaruus ilmiönä tarjoaa ajankohtaista tutkimusta sisältävän, roolimalleja, uramahdollisuuksia avaavan, kiehtovan ja helposti lähestyttävän teeman STEAM-kokonaisuuksille. Täydennyskoulutuksissa huomioidaan opetussuunnitelmien tavoitteet monialaisista oppimiskokonaisuuksista sekä laaja-alaisten osaamistaitojen kehittämisestä.

Koulutuksiin mahtuu 20-25 nopeinta osallistujaa ja osallistuminen on maksutonta. Kirjoitamme myös Veso-todistuksen pyynnöstä.

Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan kaikkiin koulutuksiin täältä!

Maan ilmiöitä voi helposti havainnoida omalta tietokoneelta satelliittikuvien ja niihin liittyvän tutkimustiedon avulla. Koulutus lisää ymmärrystä satelliittien käytöstä havaintovälineenä planeettamme tarkkailussa, ja antaa tietoa säästä sekä ilmastosta. Koulutuksessa tarkastellaan mm. jäätiköitä, metsiä ja metsäpaloja.

Koulutuksessa kuulet myös ESA:n Ilmastoetsivät kouluprojektista ja oheismateriaaleista. Koulutus soveltuu erityisesti alakouluun ja yläkouluun, sekä myös 2.aste

Moon Camp on ESA:n kouluprojekti, jossa innovatiivisilla oppimistekniikoilla haastetaan oppilaat suunnittelemaan oma Kuuasema 3D-mallinnusohjelmalla (Tinkercad tai Fusion 360).

Tässä koulutuksessa kuulet lyhyesti Moon Camp kouluprojektista ja oheismateriaaleista. Lisäksi harjoittelemme Tinkercadin käyttöä ja käyttöönottoa luokkahuoneeseen.
Koulutus soveltuu alakouluun ja yläkouluun.

Oman lähiympäristön tutkimiseen ohjaava kurssi, joka keskittyy tutkimuspohjaiseen oppimiseen ja luonnontieteelliseen lähtökohtaan. Pääteemat kurssilla ovat ympäristökasvatus erilaisissa oppimisympäristöissä, säähavainnointi ja Aurinkokunta.

Huomaa myös varhaiskasvatukselle suunnattu Luman lumoa -projektin Luonto oppimisympäristönä -koulutus, joka järjestetään 26.10.2022 klo 9-11 Turun yliopiston tiedekeskuksella.

Koulutus soveltuu varhaiskasvatuksen ammattilaisille. Samana aamuna järjestetään LUMAn lumoa -kurssiin liittyvä Luonto oppimisympäristönä -koulutus, joka on myös suunnattu varhaiskasvatukseen. Katso lisätiedot ja ilmoittautuminen LUMAn lumoa -sivultamme.

Maan ilmiöitä voi helposti havainnoida omalta tietokoneelta satelliittikuvien ja niihin liittyvän tutkimustiedon avulla. Koulutus lisää ymmärrystä satelliittien käytöstä havaintovälineenä planeettamme tarkkailussa, ja antaa tietoa säästä sekä ilmastosta. Koulutuksessa tarkastellaan mm. jäätiköitä, metsiä, metsäpaloja, viljelyaloja sekä Suomenlahdella kukkivia leviä.

Ota koulutukseen mukaan oma tietokone. Koulutus soveltuu erityisesti alakouluun, yläkouluun ja toiselle asteelle.

CanSat-koulutuksessa tutustutaan CanSat-pakettiin, joka sisältää satelliitin pienoismallin rakentamiseen tarvittavat komponentit, Arduino Unon sekä laskuvarjon. Koulutuksen aikana rakennetaan CanSat-satelliitti ja sen käyttöä harjoitellaan. CanSat-havainnointiseurantaan kuuluu lämpötilan ja ilmanpaineen mittaaminen.

Koulutus pidetään yleensä 2-päiväisenä, joten varaudu intensiiviseen koulutukseen. Ota koulutukseen mukaan oma tietokone. Koulutus soveltuu yläkouluun ja 2.asteelle.

 

CanSat-projekti ja -kilpailu Vaasassa 2023

CanSat-kilpailussa neljän yli 14-vuotiaan joukkue suunnittelee ja rakentaa juomatölkkiin mahtuvan satelliitin. Osa ominaisuuksista tulee annettuna, mutta osan toiminnallisuuksista joukkue valitsee itse. CanSateja suunnitellaan ja rakennetaan syksyn 2022 ja kevään 2023 aikana, kunnes projekti huipentuu Vaasassa järjestettävään kilpailuun maalis-huhtikuun vaihteessa. Ilmoita joukkueesi mukaan 19.12. mennessä!

Lisää tietoa CanSatista, projektin toteuttamisesta ja kilpailuun ilmoittautumisesta saat osallistumalla CanSat-koulutukseen (katso yltä) tai ESERO Finlandin nettisivuilta.

ESERO Finland yhteistyöverkosto:

  • Heureka (hankevetäjä)
  • Åbo Akademi Skolresurs
  • Tiedekeskus Tietomaa, Oulu
  • Turun yliopiston Tiedekeskus
  • SciFest Joensuu
  • Aalto-yliopisto Junior
  • Tähtitieteellinen yhdistys Ursa
  • Tiedeopetusyhdistys ry
  • Arctic Astronautics sekä Kupla Productions
  • Helsingin Observatorio
  • Tiedekasvatuskeskus HY
  • Avaruustyöryhmä TEM
  • Prof. Jaan Praks Aalto-yliopisto
  • Lappeenrannan Junior University
  • LUMA-keskus Lappi
  • Arktinen keskus ja Arktikum tiedekeskus
  • LUMA-keskus Pohjanmaa

ESERO Finland -hanke toteutetaan Jenny ja Antti Wihurin Rahaston sekä ESA Educationin tuella.