Loppuseminaarin materiaaleja
ONNI on turvallinen koulu -hankkeen loppuseminaari kokosi yli 250 koulujen turvallisuuden parissa työskentelevää ja aiheesta kiinnostunutta Helsinkiin ja verkkoon tiistaina 12.3.2024. ONNI-hankkeen perustehtävä oli tuottaa tutkimusperustaisia, käytännöllisiä ja valtakunnallisesti sovellettavia ratkaisuja perusopetuksen koulujen ja oppimisympäristöjen turvallisuuden ja turvallisuuskulttuurin arvioimiseksi, ylläpitämiseksi ja kehittämiseksi. Loppuseminaarissa esiteltiin kuusi tähän tarkoitukseen tuotettua käytännöllistä työkalua ja toimintamallia. Kaksivuotisen tutkimus- ja kehittämishankkeen tuloksia jäsennettiin viiteen tutkimuskärkeen.
Seminaaripäivän aikana esiteltiin koulujen turvallisuuskulttuuria ja sen tasoa useasta eri näkökulmasta. Hankkeessa tutkittiin koulujen henkilökunnan turvallisuusosaamista ja koulujen turvallisuusilmapiiriä. Lisäksi kartoitettiin ensimmäistä kertaa laajassa mittakaavassa kouluissa esiintyviä turvallisuuspoikkeamia – siis erilaisia vahinkoja, onnettomuuksia, tapaturmia, läheltä-piti tilanteita tai tahallisia tekoja, kuten kiusaamista, häirintää, syrjintää, ilkivaltaa tai väkivaltaa. ONNI-hanke tuotti kehittämisohjelmaan osallistuneille kouluille oppaan epäasialliseen käytökseen puuttumiseen ja tutki oppaan käytettävyyttä. Hankkeessa luotiin turvallisuuskulttuurin arviointiin kriteerit ja menetelmät. Jokaista tutkimuskärkeä kohden seminaarissa esiteltiin työkaluja ja toimintamalleja turvallisuuskulttuurin kokonaisvaltaiseen arviointiin, ylläpitoon ja kehittämiseen.
Seminaaripäivän keskustelu oli vilkasta ja antoisaa. Seminaariin ilmoittautui opettajia, rehtoreita ja sivistystoimen edustajia joka neljännestä Suomen kunnasta, tutkijoita lähes kaikista Suomen yliopistoista sekä edustajia kaikista Suomen aluehallintovirastoista. Osallistujina oli lisäksi kymmeniä alan organisaatioita ja sivistysvaliokunnan, sisäministeriön, oikeusministeriön, opetus- ja kulttuuriministeriön, Opetushallituksen, Työterveyslaitoksen, hyvinvointialueiden pelastuspalveluiden sekä turvallisuus- ja pelastusalan asiantuntijoita.
– On tietysti hankkeelle suuri kunnia, että saimme seminaariimme näin laajan joukon koulujen turvallisuuden parissa työskenteleviä ja aiheesta kiinnostuneita. Kaikkein tärkeintä on kuitenkin se, että olemme nyt yhteisesti tunnistaneet, että turvallinen koulu tehdään yhdessä, ja siihen on meillä jokaisella annettavaa, kiittää hankkeen johtaja, professori Eila Lindfors.
Hankkeen loppuseminaarin tallenne on katsottavissa verkossa 12.3.2026 asti https://www.webcasting.fi/onni-hanke/ug5Yhml3/ tai alta:
Katso myös: Loppuseminaarin diat
Loppuseminaarissa julkaistut työkalut ja toimintamallit ovat avoimesti saatavilla ONNI-hankkeen verkkosivuilla.