Huoltajille

Hyvä Norssin lukiolaisen huoltaja,

lukio arvostaa hyvää yhteistyötä huoltajien kanssa. Voit aina olla yhteydessä nuoresi ryhmänohjaajaan, jos sinulla on jotain kysyttävää opiskeluun liittyen tai huoli nuoresi opintojen edistymisestä. Esimerkiksi Wilman kautta tavoitat ryhmänohjaajan, aineenopettajan ja muut koulun toimijat helposti.

Opintojen maksuttomuus

Kaikki oppimateriaalit ovat maksuttomia. Koulun kannettavaa tietokoneesta täytyy pitää hyvää huolta. Opiskelijalla tulee olla sellainen koululaukku, että kannettava tietokone ei kastu sateessa.

Opiskelijalla on mahdollisuus lainata digimateriaalin tilalle painettu kirja koulun kirjastosta. Kirja palautetaan jakson päätteeksi kirjastoon siistinä ja ehjänä. Vahingoittunut kirja pitää korvata.

Ylioppilaskirjoitusten viisi tutkintoon kuuluvaa kirjoitusainetta ovat maksuttomia. Muut yo-kokeet ovat opiskelijalle maksullisia. Mikäli opiskelija sairastuu kesken ylioppilaskirjoitusten eikä hän voi osallistua yo-kokeeseen, pitää koululle toimittaa lääkärintodistus. Lisää yo-kokeista tällä sivulla.

Lukio voi tarjota valinnaisia opintojaksoja, joista aiheutuu opiskelijalle kustannuksia. Tällainen on esim. historian antiikkikurssi, johon liittyy ulkomaanmatka.

Abien abipäivän penkkariajot opiskelijat kustantavat itse ja samoin muut penkkareihin mahdollisesti liittyvät retket ja matkat.

Koulun ulkopuolelle tehtävät valinnaiset matkat (esim. Studia-messut Helsingissä) tai teatterimatkat eivät kuulu maksuttomuuden piiriin.

Poissaolot

Ala-ikäisen lukiolaisen poissaolot selvittää aina huoltaja Wilman kautta. Poissaolot vaikuttavat arviointiin, joten poissaolon syy on myös selvitettävä. Jos tiedossa on pidempiaikainen poissaolo esimerkiksi sairauden hoidon takia, kannattaa olla ajoissa yhteydessä ryhmänohjaajaan.

Täysi-ikäisen opiskelijan poissaolot selvittää huoltaja tai terveysviranomainen.

Poissaolo muu kuin sairauden takia

Ryhmänohjaajalta pyydetään ajoissa lupa poissaoloon esim. nuoren kilpailumatkan tai perheen lomamatkan takia. Ryhmänohjaaja voi myöntää poissaolon 1-3 päiväksi. Pidempiin poissaoloihin pyydetään lupa rehtorilta, lupa pyydetään mahdollisimman ajoissa sähköpostitse.

Pidempien poissaolojen ja koulun loma-aikojen ulkopuolella tapahtuvien matkojen aikana huoltajan on huolehdittava siitä, että nuoren lukio-opinnot edistyvät. Opiskelijan tulee olla vähintään viisi päivää ennen matkaa yhteydessä jokaiseen jakson opettajaan ja kertoa poissaolosta. Opiskelija noudattaa matkallakin jaksosuunnitelmaa kussakin oppiaineessa. Kannattaa muistaa, että koulun kannettavaa ei saa viedä mukana ulkomaan matkoille. Koulun loma-aikojen ulkopuolisten nuoren tai perheen lomamatkasta johtuvan oppimisvajeen paikkaamiseen opiskelijalla ei ole oikeutta tukiopetukseen, mutta opiskelija saa osallistua tiistaiseen läksykerhoon.

Wilma

Pääasiallinen viestintäkanava koulun ja huoltajien välillä on Wilma. Täysi-ikäinen lukiolainen saa päättää, säilyvätkö huoltajan Wilma-tunnukset.

Huoltaja ei saa luovuttaa Wilma-tunnuksiaan nuorelleen, sillä opettajien ja rehtorin on luotettava siihen, että vain huoltaja lukee hänelle osoitetut viestit.

 

Huoltajien vastuut ja velvollisuudet uudessa oppivelvollisuuslaissa

Syksystä 2021 voimaan astuneen uuden oppivelvollisuuslain (1214/2020) tavoitteena on, että kaikki nuoret suorittavat toisen asteen tutkinnon. Laki velvoittaa sekä koulutuksenjärjestäjiä että  nuorten huoltajia huolehtimaan oppivelvollisten opiskelijoiden opintojen edistymistä. Oppivelvollisuus päättyy vasta, kun oppivelvollinen täyttää 18 vuotta tai suorittaa sitä ennen toisen asteen tutkinnon.

Huoltajan vastuu nuoren opiskelijan oppivelvollisuuden täyttymisestä on suuri. Oppivelvollisuutensa laiminlyövä nuori opiskelija ei saa rangaistusta, mutta huoltaja voidaan tuomita jopa sakkorangaistukseen, jos hän tahallaan tai törkeästä huolimattomuudesta, laiminlyö velvollisuutensa huolehtia nuoren oppivelvollisuuden suorittamisesta (OVL 22 §). Laki velvoittaa, että oppivelvollisen nuoren opiskelijan huoltajan tai muun laillisen edustajan tulee huolehtia siitä, että oppivelvollinen opiskelija suorittaa oppivelvollisuuden (OVL 9 §). 

Opetuksen järjestäjän velvollisuus on  

  • seurata opiskelijan opintojen edistymistä  
  • ilmoittaa välittömästi huoltajille, jos opiskelija ei suorita opintojaan opiskelusuunnitelmansa mukaisesti.  
  • seurata mahdollisten tukitoimien riittävyyttä 
  • ohjata opiskelija hakeutumaan muiden tarkoituksenmukaisten palveluiden piiriin (esim. sosiaali- ja terveyspalvelut, nuorisotoimen palvelut, kuntoutuspalvelut). 

Opintojen keskeyttäminen ei jatkossa ole enää mahdollista kuin harvoissa, oppivelvollisuuslakiin kirjatuissa poikkeustilanteissa. Opintojen keskeyttämisestä sovitaan ajoissa rehtorin kanssa.