Opetussuunnitelma (LOPS 2021) ja opintojaksojen suorittaminen

Lukion uusi opetussuunnitelma otettiin käyttöön syyslukukauden 2021 alussa. Uuden OPS:n myötä lukion kurssit muuttuivat moduuleiksi ja opintojaksoiksi. Opintojen laajuutta kuvataan opintopisteillä (op). Lukion oppimäärä on 150 opintopistettä (ennen 75 kurssia).

Uusi opetussuunnitelma antaa mahdollisuuden luoda  oppiaineiden yhteisiä opintokokonaisuuksia. Tarjoamme esimerkiksi opintojaksoa Seilin saaren  historiallisessa ympäristössä ja ilmastonmuutoksen ehkäisyyn sekä opiskelijan hyvinvointiin keskittyviä opintokokonaisuuksia.

Uutena opintokokonaisuutena aloitimme Yrittäjyys-Norssi -painotuksen, joka voi koostua mm. yrittäjyysopinnoista, yhteiskuntaopin, kielten sekä IB-lukion Business management ja Economics-oppiaineiden opinnoista.

Turun normaalikoulun lukion opetussuunnitelma 2021

Opintojaksojen arviointi ja suorittaminen 

Arviointi perustuu opintojakson tavoitteisiin ja kertoo opiskelijalle, miten hyvin hän on saavuttanut tavoitteet. Arviointi kannustaa ja ohjaa opiskelijaa hänen lukio-opinnoissaan yhä tuloksellisempaan työntekoon. Arviointi auttaa opiskelijaa analysoimaan omaa opiskeluaan ja löytämään itselleen sopivia opiskelutapoja.

Opintojakson alussa opettaja ja opiskelijat sopivat arvioinnin tavoista ja aikatauluista. Mitä tarkemmin arvioinnista sovitaan, sitä paremmat mahdollisuudet opiskelijalla on tavoitteelliseen opiskeluun.

Arviointi on monipuolista: se on esim. kirjallisia ja suullisia kokeita, esseitä, portfolioita, esitelmiä, harjoitustöitä, tutkielmia, kuunteluita, itsearviointia, vertaisarviointia, ryhmäkokeita sekä tuntityöskentelyn jatkuvaa havainnointia.

Arviointi voidaan toteuttaa  perustellusta syystä myös muulla poikkeavalla tavalla. Jos opiskelija haluaa itselleen poikkeavaa arvostelua, hän ottaa yhteyttä opinto-ohjaajaan tai rehtoriin.

Opiskelijan opintosuorituksista annetaan arvosana tai suoritusmerkintä opintojakson päätyttyä. Jos opintojakso koostuu useammasta saman oppimäärän moduulista, annetaan siitä yksi arvosana. Jos kyse on usean oppiaineen yhteisestä opintojaksosta, arvosanat annetaan oppiaineittain. Arvioinnin kohteina ovat opiskelijan tiedot, taidot ja työskentely.

Opintojaksoihin sisältyvistä pakollisista opinnoista ja valtakunnallisista valinnaisista opinnoista annetaan numeroarvosanat lukuun ottamatta opinto-ohjauksen opintojaksoja, joista annetaan suoritusmerkintä (S = suoritettu). Muista paikallisista valinnaisista opinnoista annetaan arvosanaksi  opetussuunnitelmassa päätettävällä tavalla numeroarvosana tai suoritusmerkintä.

Arvosanat
10 (erinomainen),  9 (kiitettävä),  8 (hyvä),  7 (tyydyttävä),  6 (kohtalainen), 5 (välttävä), 4 (hylätty)

Kesken jäänyt opintojakso
Opettaja voi arvioida opiskelijan opiskeleman opintojakson, kun hänellä on riittävästi monipuolista näyttöä opiskelijan osaamisesta. Myös arvosana 4 (hylätty) edellyttää tätä. Muussa tapauksessa arvosanan määrääminen ei ole mahdollista.

Jos opettaja katsoo, ettei voi arvostella opiskelijan opiskelemaa opintojaksoa, hän antaa opiskelijalle merkinnän K (kesken), joka tarkoittaa täydennettävää suoritusta. Opiskelija näkee Wilmasta K-merkinnän edellyttämät suoritukset.

Oppimäärän arviointi

Päättötodistuksessa oppiaineen arvosana lasketaan opiskelijan opiskelemien pakollisten opintojen ja valtakunnallisten valinnaisten opintojen arvosanojen keskiarvona. Mukana arvosanassa ovat kaikki opiskelijan arvioidut pakolliset ja valtakunnalliset valinnaiset opintojaksot eikä mitään niistä voi jälkikäteen poistaa. Opiskelijan opiskelemat muut valinnaiset opinnot voivat opetussuunnitelmassa määritellyllä tavalla korottaa arvosanaa.

Opiskelijalla voi olla opiskelemistaan pakollisista ja valtakunnallisista valinnaisista opintojaksoista hylättyjä arvosanoja seuraavan taulukon mukaisesti:

Pakollisia ja valtakunnallisia valtakunnallisia valinnaisia opintopisteitäHylättyjä opintopisteitä enintään
2-50
6-112
12-174
18 –6

Poissaolot
Opiskelija on velvollinen olemaan läsnä oppitunneilla RO-tuokioissa ja muissa lukion yhteisissä tilaisuuksissa. Jos opiskelija ei pääse oppitunnille, hänen tulee pyytää lupa hyvissä ajoin etukäteen. Opiskelija täyttää Wilmassa itsenäisen suorituksen kaavakkeen ja anoo sillä lupaa suorittaa osa opiskelusta poikkeavalla tavalla, jos hän joutuu olemaan useita päiviä poissa.

Jokainen poissaolo selvitetään Wilmassa viikon kuluessa poissaolosta. Alle 18-vuotiaan kohdalla sen tekee huoltaja. Täysi-ikäisen opiskelijan kohdalla selvityksen voi antaa terveysviranomainen, vanhemmat tai muu luotettava henkilö.

Jos poissaolo johtuu osallistumisesta lukion muuhun toimintaan, opiskelija  ilmoittaa asiasta etukäteen opettajalle, joka kirjaa poissaolon Wilmaan merkinnällä: Koulun muu toiminta.

Poissaolojen vaikutus opintojaksojen suorittamiseen
Säännöllinen läsnäolo ja aktiivinen osallistuminen opetukseen korreloivat selvästi lukio-opinnoissa menestymiseen. Jos poissaoloja opintojaksolta (2 op) kertyy 3-4, opettaja arvioi, onko opintojakson arviointi mahdollista. Jos opettaja katsoo, etteivät arvioinnin edellytykset täyty, opiskelija saa opintojaksosta merkinnän K (kesken)ja hän saa tilaisuuden opintojaksosuorituksensa täydentämiseen.

Jos poissaoloja kertyy enemmän, opintojakson opettaja ei voi arvioida enää opintojaksoa, vaan antaa opintojaksosta merkinnän K. Opiskelija suorittaa tällöin opintojakson itsenäisesti tai osallistumalla opintojaksoon uudelleen.

Arviointijakso
Arviointijaksolla kokeet pidetään joko auditoriossa tai luokissa. Kokeet järjestetään sekä aamu-  että iltapäivällä. Aamupäivän kokeet alkavat klo 9.00 ja loppuvat klo 12.00. Iltapäivän kokeet alkavat klo 13.00 ja loppuvat klo 16.00. Kokeista voi poistua tuntia ennen kokeen päättymistä. Kokeiden päivämäärät näkyvät Wilmassa. Lukiolaisella voi olla oikeus pidennettyyn koeaikaan. Sekä opiskelija itse että erityisopettaja ilmoittavat pidennetystä koeajasta opettajille.  Arviointijakson aikana ei yleensä järjestetä muuta ohjelmaa. Kokeiden kysely-, valmennus ja palautustunti ovat mahdollisia.

Kokeet järjestetään niin, että jokaisella on mahdollisuus käydä ruokailemassa. Tarkemmat ohjeet ja mahdolliset muutokset ilmoitetaan Wilmalla.

Kokeet järjestetään pääasiassa sähköisinä. Luonnostelua ja muistiinpanoja  sekä paperikokeita varten opiskelijalla voi olla kokeissa olla mukana kirjoitusvälineet ja sallitut, etukäteen kerrotut apuvälineet, matemaattisissa aineissa esim. taulukot ja laskimet. Opiskelija huolehtii itse siitä, että nämä tarvittavat välineet ovat mukana, koska niitä ei lainata koetilanteessa. Opiskelijalla voi olla mukanaan myös vettä juotavaksi. Ulkovaatteet, laukut,  kännykät suljettuna jne. jätetään luokan etuosaan tai käytävän naulakkoon. Jos opiskelijalla on kokeessa kännykkä mukanaan, se tulkitaan vilpin yrityksenä ja koe hylätään.

Koepaperit on järjestelty valmiiksi värikoodien mukaan. Värit ovat nähtävissä auditorion oven ulkopuolella ennen koetilaisuuden alkua. Opiskelija ei saa siirtää koepapereitten paikkaa.

Opiskelijalla ei ole osallistumisoikeutta opintojaksokokeeseen, jos hänellä on selvittämättömiä poissoloja opintojakson ajalta.

Poissaolo kokeista
Jos opiskelija on sairaana, hän ilmoittaa siitä aamulla ennen kokeen alkua lukion kansliaan ja selvittää poissaolonsa kokeen pitäjälle. Kokeen suoritusoikeus säilyy, jos poissaolon syy on hyväksyttävä. Sairaustapauksissa tarvitaan lääkärintodistus tai vanhempien selvitys.

Opintojaksoarvosanan korottaminen
Jos opiskelija haluaa korottaa opintojaksosta saamaansa arvosanaa (hyväksyttyä tai hylättyä arvosanaa),

•   hän voi osallistua uusintakuulusteluun yhden kerran

•   hän voi suorittaa opintojakson uudelleen opetukseen osallistumalla

Opiskelijan saama parempi arvosana jää aina voimaan.

Uusintakokeisiin ilmoittaudutaan Wilman kautta kohdassa Lomakkeet –> Ilmoittautuminen uusintakokeeseen vähintään viikkoa ennen kokeen ajankohtaa. Ilmoittautuminen on sitova. Jos opiskelija ilman pätevää syytä jää pois uusintakokeesta, ilmoittautuminen katsotaan yrityskerraksi. Uusintakoepäivät löytyvät kohdasta Lukuvuoden työ- ja lomapäivät.

Kurssin itsenäinen suorittaminen

Opiskelija voi suorittaa opintojakson tai osan siitä itsenäisesti.  Osa opinnoista voidaan myös edellyttää opiskeltavaksi itsenäisesti. Opiskelija täyttää itsenäisen suorituksen lomakkeen Wilmassa (kohta Hakemukset ja päätokset –> Tee uusi hakemus) ja ilmoittaa asiasta kyseisen opintojakson opettajalle. Opintojakso suoritetaan opettajan ohjeiden mukaisesti. Hakemuksen hyväksymisestä päättää rehtori.  Itsenäinen suoritus jätetään arvosteltavaksi yhdessä opiskelijan kanssa sovittuun päivämäärään mennessä.

Perusteltuja syitä suorittaa opintojakso itsenäisesti ovat esimerkiksi opiskelun nopeuttaminen, opintojen päällekkäisyys tai opiskelijan erityinen tilanne. Lupa tietyn opintojakson itsenäiseen suorittamiseen myönnetään vain kerran. Itsenäinen suorittaminen ei ole mahdollista, jos opintojakso on alkamassa seuraavassa jaksossa tai lukuvuoden aikana.

Itsenäisesti opiskellusta opintojaksosta edellytetään hyväksytysti suoritettu arvosana. Jos opiskelija saa hylätyn arvosanan, hän voi sopia arvostelevan opettajan kanssa täydennettävistä suorituksista, jotka auttavat häntä saamaan hyväksytyn arvosanan itsenäisesti opiskelemastaan opintojaksosta.

Jos opiskelija ei täydennettävienkään suoritusten jälkeen saa hyväksyttyä arvosanaa, hän voi suorittaa opintojakson osallistumalla opetukseen.