Tutkijat

Jenna Aarnio

Filosofia (TY)

Väitöskirjani käsittelee luonnonvaraisten eläinten kärsimykseen liittyviä eettisiä kysymyksiä. Olen kiinnostunut laajalti eläin- ja ympäristöetiikkaan, kärsimykseen sekä filosofian metodologiaan liittyvistä kysymyksistä.

https://www.utu.fi/fi/ihmiset/jenna-aarnio

Roni Grén

Taidehistoria (TY)

Tutkimukseni ovat käsitelleet pääasiassa modernia taideteoriaa 1700-luvulta 1900-luvun jälkipuoliskolle ja ranskalaista filosofiaa. Käynnissä oleva tutkimusprojektini ”Eläimen kuolema: taidehistoriallinen perspektiivi, 1650–1970” käsittelee eläimen kuoleman ja kuolleiden eläinten kuvia mainitulla aikavälillä. Aiempi eläinaiheinen projektini vuosina 2013–2015 ”Eläimen kuva ja moderni taideteoria” tarkasteli eläimen paikkaa moderneissa taideteorioissa. Eläintutkimukseen olivat osin sidoksissa myös projektini ”Esihistoria ja modernismi” (2016–2017) ja väitösprojektini ”Georges Bataille, historia ja taide” (2008–2012), joihin liittyen olen tutkinut myös luolamaalausten eläinkuvien tulkintoja.

https://www.utu.fi/fi/ihmiset/roni-gren

Riina Hannula

Mediatutkimus (TY)

Olen multimediainen taiteilija ja filosofian maisteri. Tällä hetkellä olen projektitutkijana valtiotieteiden dosentti Salla Sariolan Microbial Lives: Practices of New Human-Microbial Cultures -hankkeessa. Keskityn uusmaterialistiseen ja posthumanistiseen teoriaan pyrkien ymmärtämään ihmis-mikrobi-holobionttia, ja samalla ihmisen suhdetta toislajisiin. Minua kiinnostavat inhimillisen ja ei-inhimillisen affektiiviset ja materiaaliset monikietoutumiset ja suhteiden eettinen puntaroiminen. Asun monijalisessa yhteisössä, jossa voin kehittää ei-ihmiskeskeistä hoivan praktiikkani yhdessä rescue-eläimieni kanssa. Tästä hoivasta kumpuavaa ymmärrystä sovellan tutkimuksessani ja taiteessani.

https://www.socialmicrobes.org

Freja Högback

Sukupuolentutkimus (ÅA)

Kirjoitan parhaillaan väitöskirjaani veganismista Suomessa. Veganismi tarkoittaa eläintuotteiden poissulkemista elämästä. Olen kiinnostunut syömisen politiikasta ja siitä, mitkä normit ja instituutiot ohjaavat tapojamme kuluttaa erilaisia elintarvikkeita. Olen erityisen kiinnostunut eläinten tappamisen symbolisesta merkityksestä vallalle ja ylivallalle. Tutkin myös kapitalismin, valkoisten ylivallan ja/tai nationalististen ideoiden harjoittamia veganismin ideologisia valtauksia. Olen käyttänyt hyödykseni muun muuassa Michel Foucault’n ajatuksia vallasta ja bell hooksin lähestymistapaa sukupuolesta, rodusta ja luokasta. Näiden tutkijoiden lisäksi hyödynnän työssäni kriittistä eläintutkimuksta, ekofeminististä ja postkolonialistista teoriaa.

Genusvetenskap (ÅA)

Jag skriver doktorsavhandling om veganism i Finland. Veganism är praktiken att utesluta animaliska produkter från sitt liv. Jag är intresserad av matpolitik och vilka normer och institutioner som styr våra sätt att konsumera olika livsmedel. Jag är särskilt intresserad av den symboliska innebörden av att döda djur tillsammans med idéer om makt och dominans. Jag undersöker också ideologiska övertaganden av veganism av till exempel kapitalistiska, rasistiska och/eller nationalistiska idéer. Jag har använt mig av bland annat Michel Foucaults tankar om makt och bell hooks analyser av kön, ras och klass. Förutom dessa forskare använder jag mig av kritiska djurstudier, ekofeministisk och postkolonial teori i mitt arbete.

Taija Kaarlenkaski

Yleinen historia (TY)

Olen taustaltani perinteentutkija, ja olen perehtynyt tutkimuksessani erityisesti ihmisten ja nautojen suhteisiin ja suomalaisen lypsykarjanhoidon historiaan. Olen tarkastellut väitöskirjassani ihmisen ja lehmän suhteen rakentumista kirjoituskilpailuaineistossa, ja post doc -tutkimuksissani olen keskittynyt karjanhoidon muutoksiin 1800-luvun lopulta nykypäivään erityisesti teknologisoitumisen ja sukupuolittuneen työnjaon näkökulmista. Tällä hetkellä työskentelen Suomen Akatemian rahoittamassa Kestämättömän kehityksen kulttuuri -tutkimusprojektissa (https://blogit.utu.fi/unsus/), jossa selvitetään teollisen eläintuotannon historiaa ja kehittymistä Suomessa 1800-luvun loppupuolelta nykypäivään.

https://www.utu.fi/fi/ihmiset/taija-kaarlenkaski

Otto Latva

Yliopistonlehtori, Kulttuuriperinnön tutkimus (TY)

Olen kulttuuriseen eläin- ja kasvitutkimukseen sekä ympäristöhistoriaan erikoistunut historioitsija ja monilajisen historian dosentti.  Olen tutkinut laajasti monilajista menneisyyttä aina 1500-luvulta 1900-luvulle. Aiemmissa tutkimuksissani olen perehtynyt erityisesti merieläinten sekä vähemmälle huomiolle jääneiden nilviäisten ja hyönteisten sekä hämähäkkieläinten jaettuun historiaan ihmisten kanssa. Olen tutkinut myös ihmisten suhdetta uhanalaisiin ja vieraslajeiksi luokiteltuihin eläimiin sekä kasveihin ja tuotantoeläimiin historiantutkimuksen näkökulmasta. Yleisesti ottaen olen kiinnostunut monista teemoista liittyen inhimillisen ja ei-inhimillisen luonnon suhteeseen. Olen kiinnostunut myös digitaalisen ihmistieteen metodeista.

https://research.utu.fi/converis/portal/Person/956567

http://research.abo.fi/converis/portal/Person/17824146

https://braintrain.academia.edu/OttoLatva

Lotta Luhtala

FM, Yleinen kirjallisuustiede (TY)

Väitöstutkimuksessani kehitän vegaanilukijuudeksi kutsumaani intersektionaalista ja aktivistista lukutapaa ja siihen liittyvää teoriaa. Olen kiinnostunut veganismin, ei-inhimillisten eläinten, sukupuolen ja ympäristön toisiinsakietoutumisesta kertovassa fiktiossa. Olen vegaani- ja kriittinen eläintutkija, mutta kiinnostunut myös laajemmin yhteiskunnallisesta ja kulttuurisesta eläintutkimuksesta, sekä feministisestä kirjallisuudentutkimuksesta, ekofeminismistä ja kertomuksen teoriasta.

Olen aiemmin toiminut Yhteiskunnallisen ja kulttuurisen eläintutkimuksen seuran sekä Kriittisen eläintutkimuksen verkoston hallituksissa. Tutkimustani ovat rahoittaneet Pohjoisen muuttuva ympäristö -hanke, Suomen Kulttuurirahasto ja Romaanin tieto -hanke.

https://www.utu.fi/fi/ihmiset/lotta-luhtala

Vilma Mättö

Taidehistoria (TY)

Väitöskirjani käsittelee myöhäiskeskiaikaisia ihmis-eläin -hybridimotiiveja pitäjänkirkkojen maalausohjelmissa. Aineistoni ulottuu Suomen lisäksi Ruotsiin Uplannin, Södermanlandin sekä Västmanlandin alueille. Tutkimukseni tavoitteena on selvittää, minkälaisia funktioita hybridikuvastolla on ollut osana kirkon kuvanarratiivia. Lisäksi pyrin hahmottamaan, mitä ihmis-eläin -hybridisyys ja sen käyttö keskiajan visuaalisen kulttuurin aiheena voi kertoa ihmisen ja eläimen välisestä suhteesta myöhäiskeskiajalla.

Markku Oksanen

Filosofian yliopistonlehtori (UEF), ympäristöfilosofian dosentti (TY ja UEF)

Kiinnostunut liki kaikista eläimiin liittyvistä filosofisista kysymyksistä erityisesti ilmastonmuutoksen ja luonnonsuojelun näkökulmista.

https://uef.academia.edu/MarkkuOksanen

https://uefconnect.uef.fi/henkilo/markku.oksanen/

Tiina Ollila

FM, sukupuolentutkimus (TY)

Väitöskirjani käsittelee käsittelee tuotannossa pidettävien eläinten teurastukseen liittyviä käytänteitä ja diskursseja. Kiinnostuksenkohteitani ovat kieli, tuotantoeläintutkimus, tunteet, kuolema, lajismi ja kriittinen eläintutkimus laajalti. Olen ollut perustamassa Kriittisen eläintutkimuksen verkostoa ja olen aktiivinen sen toimituskunnassa sekä yhdistyksen hallituksessa.

https://research.utu.fi/converis/portal/Person/48398245?auxfun=&lang=fi_FI
http://www.elaimiksi.fi/

Tiina Salmia

FM, taidehistoria (TY)

Kirjoittaa väitöskirjaa työnimellä ”Do it Yourselfie – Non-Human and Human Embodied Agencies in Self-Portrait Photography of the 2010s”. Kiinnostuksen kohteita ovat valokuvataide, sosiaalinen media, feministinen kuvantutkimus, uusmaterialismi ja posthumanismi.

https://www.utu.fi/fi/ihmiset/tiina-salmia

Nora Schuurman

Akatemiatutkija, yleinen historia (TY), eläinmaantieteen dosentti (UEF)

Olen kiinnostunut ihmisten ja eläinten suhteiden tutkimuksesta eri konteksteissa, pääasiassa hevosten ja lemmikkien kohdalla. Olen tutkinut eläinten pitoon, hyvinvointiin ja kuolemaan liittyviä kokemuksia, käsityksiä ja käytäntöjä sekä tarkastellut niiden yhteydessä eläinten toimijuuden tulkintaa. Aiheisiini kuuluvat myös eläinten ja ihmisten jaetut tilat, eläimiin liitetyt tunteet, tieto ja asiantuntijuus sekä eläinten ja kansallisuuden yhteenkietoutuminen. Tämänhetkisessä tutkimuksessani tarkastelen lajienvälistä hoivaa sekä eläinten ja ihmisen välistä käsitteellistä rajaa.

https://www.utu.fi/fi/ihmiset/nora-schuurman

Taina Syrjämaa

Professori, yleinen historia (TY)

Olen tutkinut ihmisten ja muiden eläinten yhteistä historiaa keskittyen erityisesti eläinten toimijuuden käsitteeseen ja lemmikkieläimiin 1800-luvulta lähtien. Olen tutkinut mm. monilajisen perheen ja kaupungin historiaa, lemmikkien potrettikuvia, säätyläis- ja maalaiskotien kissoja sekä koiranäyttelyitä. Uusi tutkimukseni kohdistuu eläinteollisuuteen, eläinten hyväksikäyttöön tuotannossa ja kulutuksessa sekä eläinten elämän ja kärsimyksen näkymättömyyteen teollisessa kulttuurissa. Jatkan tässä myös aiempaa tutkimustani edistysuskon ja kestämättömän kehityksen historiasta.

https://www.utu.fi/fi/ihmiset/taina-syrjamaa

Salla Tuomivaara

Euroopan ja maailman historia (TY)

Olen taustaltani sosiologi Tampereen yliopistosta ja vuonna 2018 valmistuneessa väitöskirjassani Searching for the roots of exclusion: animals in the sociologies of Westermarck and Durkheim tutkin sosiologian eläinkäsityksen muotoutumista sosiologian varhaisvaiheessa ja etsin syitä eläinten näkymättömyydelle sosiologian perinteessä. Väitöskirjastani muokattu teos on ilmestynyt Palgrave Macmillanilta. Tällä hetkellä työskentelen Koneen Säätiön rahoittamassa post doc -tutkimushankkeessani ”Kun ihminen lakkasi olemasta eläin. Eläin, eläimellisyys ja ihminen-eläin-ero sosiologiassa ja antropologiassa ennen ja jälkeen toisen maailmansodan”. 2020–2021 työskentelin Elisa Aaltolan vetämässä ”Voiko eläintä kertoa? Eläinten käsitteellistämisen haasteet tieteissä ja taiteissa” -tutkimushankkeessa, eli tuttavallisemmin Voiko? –hankkeessa. Kirjoitan myös väitöskirjaani löyhästi pohjautuvaa eläinkäsitysten muotoutumista käsittelevää suomenkielistä kirjaa, jonka työnimi on Eronteon jäljet.

Olen kiinnostunut yhteiskuntatieteellisestä eläintutkimuksesta laajasti ja erityisesti ihmisen ja eläimen välisen eronteon yhteiskunnallis-kulttuurisesta merkityksestä. Olen ollut perustamassa Ykes ry:n edeltäjää ja tällä hetkellä vaikutan aktiivisesti Kriittisen eläintutkimuksen verkostossa: http://www.elaimiksi.fi/

https://sallatuomivaara.net/

https://www.utu.fi/fi/ihmiset/salla-tuomivaara

Helinä Ääri

Euroopan ja maailman historia (TY)

Olen taustaltani kirjallisuudentutkija ja tutkin kanojen ja ihmisten välisiä suhteita. Vuonna 2023 ilmestyneessä väitöskirjassani Broilerikulttuuri: lihateollisuuden kanat suomenkielisessä proosassa ja sarjakuvassa vuosina 1969–2019 tarkastelin broilerien ja broilerintuotannon kuvauksia kaunokirjallisuudessa. Tällä hetkellä tutkin muun muassa kananhoito-oppaita ja muuta kananhoitoaiheista kirjallisuutta. Tutkimusotteeni ammentaa kriittisestä eläintutkimuksesta, ekokritiikistä, posthumanismista, queertutkimuksesta ja ekofeminismistä. Olen työskennellyt hankkeissa Sotkuiset maailmat, Kestämättömän kehityksen kulttuuri sekä Pohjoista luontoa kuvittelemassa.

https://www.utu.fi/fi/ihmiset/helina-aari