Podcast

Aallonharjalle -podcast

Aallonharjalle -meritutkimusverkoston podcasteissa keskustellaan ajankohtaisesta suomalaisesta mereen liittyvästä tutkimuksesta. Keskustelemassa on humanististen ja yhteiskuntatieteellisten alojen tutkijoita ja muita asiantuntijavieraita.

 

Jakso 1: Tove Janssonin Pellingistä Hankoon

Otto Latvan ja Maarit Leskelä-Kärjen kirja ”Meri ja Tove” (2022) toi esille ennennäkemättömiä puolia Tove Janssonin suhteesta merelliseen luontoon ja hänen vaiheistaan Pellingin saaristossa. Teoksen kansikuvassa on myös vähemmälle huomiolle jäänyt kuva Tove Janssonista Klovharun saarella. Kuvan on ottanut valokuvaaja ja luontoaktivisti Johannes Runeberg. Jaksossa Latva ja Leskelä-Kärki haastattelevat Runebergia, joka on muun muassa viettänyt kesiään Janssoneiden vieraana Pellingissä. Keskustelussa seikkaillaan Pellingin lisäksi myös Runebergin kotipaikkakunnalla Hangossa, jossa hän on tehnyt mittavaa työtä kansanvalistajana ja luontoaktivistina.

Jakson tekstivastine

Suomalaiset ovat risteilykansaa. Lomailemme niin Itämeren kuin Karibianmeren aalloilla, mutta kuinka kestävästi? Keskustelussa Eini Haaja (tutkijatohtori, TIAS) ja Elina Valovirta (kollegiumtutkija, TIAS) pohtivat risteilyturismin ja laivanrakennusteollisuuden uusia tuulia aina laivanrakennuksesta valmiiseen laivaan.

Jakson tekstivastine

Vuonna 2021 pohjoismainen limisaumaveneperinne hyväksyttiin Unescon ihmiskunnan aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon. Kulttuurintutkija Jaana Kouri (Åbo Akademi) ja animaatiotaiteilija ja talonpoikaisvenepurjehtija Antonia Ringbom keskustelevat meren ja puuveneellä purjehtimisen merkityksistä.

Jakson tekstivastine

Borstön eteläpuolelle arviolta 1700-luvun puolivälissä uponneen hylyn identifioinnista käydään vilkasta keskustelua merihistorian ja -arkeologian piireissä. Tässä jaksossa kuullaan hylyllä 1980-luvulla satoja sukellustunteja tehneen ammattisukeltaja Leo Jolkkosen ja samaan aikaan Suomen Merimuseossa työskennelleen meriarkeologi Tero Mäkelän ajatuksia hylyn identiteetistä, haaksirikkotilanteesta ja hylyn tutkimisesta. Keskustelua johdattelee kulttuuriperinnön tutkimuksen tutkijatohtori Laura Seesmeri.

Jakson tekstivastine

Laivaristeily Karibian turkooseilla vesillä on kutkuttavan romanttinen, mutta turvallinen seikkailu niin turistille kuin aiheesta romanttista kirjallisuutta ahmivalle lukijalle. Tutkijatohtori Eini Haaja (TIAS) haastattelee kollegiumtutkija Elina Valovirtaa (TIAS) siitä, miten Karibian risteily kerrotaan romanssina ja miten nämä modernit sadut voisivat suhteutua tosielämän polttaviin kysymyksiin risteilyjen kestävyydestä ja ympäristövaikutuksista.

Jakson tekstivastine