INTERLEARN-hanke pureutuu lasten mielenterveyden ja oppimisen ajankohtaisiin kysymyksiin

Lasten ja nuorten hyvinvointi puhuttaa paljon. Raportoidut mielenterveysoireet ovat selvästi lisääntyneet, ja myös suomalaisten lasten ja nuorten oppimistulokset – erityisesti lukemisen ja matematiikan osalta – ovat olleet laskussa. Toistaiseksi ei kuitenkaan ole kattavaa ymmärrystä siitä, mistä nämä muutokset johtuvat. Tiedetään kuitenkin, että lasten ja nuorten kasvuympäristöissä on tapahtunut merkittäviä muutoksia digitalisaation, nopean kehityksen ja yhteiskunnallisen turvattomuuden lisääntymisen myötä. Koronavuodet, heikko taloustilanne, suuret geopoliittiset muutokset ja ilmastohuoli vaikuttavat myös lasten ja perheiden arkeen. Samanaikaisesti monet asiat ovat suomalaisten lasten ja nuorten elämässä hyvin ja jopa paremmin kuin ennen.

Tarvitsemme lisää monialaista tutkimusta ymmärtääksemme paremmin niitä tekijöitä, jotka vaikuttavat lapsen hyvinvointiin ja oppimiseen tässä ajassa, ja miten tätä hyvinvointia voidaan tukea.

InterLearn-huippututkimusyksikössä vastaamme tähän haasteeseen tutkimalla etenkin mielenterveysongelmien, oppimisen ja koulutaitojen yhteyksiä. Suomen Akatemian rahoittama tutkimus toteutetaan yhteistyössä Turun yliopiston FinnBrain-hankkeen sekä Jyväskylän yliopiston psykologian ja kasvatustieteiden laitosten tutkijoiden kanssa. FinnBrain-hankkeesta mukana ovat kehityspsykologian, kielen kehityksen ja aivokuvantamisen osatutkimukset. Hanketta vetävät professorit Paavo Leppänen ja Mikko Aro Jyväskylän yliopistosta ja professori Riikka Korja Turun yliopistosta, joka on myös FinnBrain-tutkimuksen kehityspsykologisen osatutkimuksen vastuututkija.

Aiemmin oppimista sekä oppimisen vaikeuksia ja mielenterveyttä on tutkittu pääasiassa erillään. Nyt yhdistämme aidosti nämä eri tutkimusperinteet. Huippututkimuskausi kestää kahdeksan vuotta (2021-2029), ja tuona aikana pyrimme selvittämään koulutaitojen ja mielenterveyden taustalla olevia neurobiologisia, kehityspsykologisia ja ympäristötekijöitä sekä näiden välisiä yhteyksiä.

FinnBrain-hankkeessa tutkittavista on tietoa koko lapsuuden ajalta. Niinpä meillä on erityisen hyvä mahdollisuus tutkia sitä, miten lapsen tunne-, ja sosiaaliset taidot, itsesäätely ja kielen kehitys vauvaiästä varhaisnuoruuteen ennustavat mielenterveyttä ja oppimista nuoruusvuosina. Lisäksi tutkimme esimerkiksi sitä, millaiset aivojen toiminnalliset ja rakenteelliset tekijät liittyvät sekä kouluoppimisen että tunne-elämän vaikeuksiin. Selvitämme myös, miten erilaiset kasvuympäristöt, kuten vanhemmuus, varhaiskasvatus, koulu, kaverisuhteet ja digitaalinen ympäristö vaikuttavat tähän kehitykseen. Olemme kiinnostuneita esimerkiksi siitä, millaiset perheeseen tai kavereiden liittyvät tekijät voivat suojata lasta tunne-elämän oireilta, vaikka kouluoppiminen olisikin vaikeaa, tai miten vaikkapa varhain koettu stressi lapsuudessa voi lisätä riskiä sekä oppimisen että tunne-elämän oireille.

FinnBrain-hankkeessa on kerätty ainutlaatuiset kehityspsykologian, kielen kehityksen ja aivokuvantamisen aineistot. Ne sisältävät mittauksia vauva-, taapero-, esikoulu- ja kouluiässä.  9.5-vuotiaiden aineiston keruu valmistuu keväällä 2025 – siitä suuret kiitokset kaikille osallistuneille perheille!

Osana tätä InterLearn-huippututkimusta käynnistimme keväällä 2024 myös 5. luokkalaisten mittaukset, jotka jatkuvat kevääseen 2027. Tässä tutkimuksessa keskitymme juuri oppimiseen ja mielen hyvinvointiin. Tutkimuskäynti toteutetaan ryhmätilanteena, jonka aikana lapset osallistuvat myös yksilötestauksiin ja tekevät monipuolisia tehtäviä ja testejä.

Tämän hienon ja ainutlaatuisen aineiston turvin pystymme vastaamaan tärkeisiin ja ajankohtaisiin lapsen hyvinvointia ja oppimista koskeviin kysymyksiin!

Riikka Korja
Kehityspsykologian professori
FinnBrain kehityspsykologisen osatutkimuksen vastuututkija