Kunnianarvoisat ”apututkijamme”, oletteko valmiina? FinnBrainin 9v-tutkimuskäynnit alkavat

FinnBrain-tutkimuksen tarkoituksena on selvittää lapsen kehitystä ja siihen vaikuttavia tekijöitä. Tutkimuksessa mukana olevat lapset perheineen antavat datan keräämiseen mittaamattoman arvokkaan panoksensa niin kyselylomakkeita täyttämällä kuin tutkimuskäynteihin osallistumalla.

Viisivuotiaiden osatutkimuskokonaisuudessa oli tarjolla käyntejä niin kehityspsykologian, puheen ja kielen kehityksen, aivokuvantamisen kuin lastenlääkäritutkimuksen saralta. Vapaaehtoisille tutkimuskäynneille osallistui kunnioitettavan suuri joukko lapsia vanhempineen ja koossa on maailmanlaajuisesti merkittävä aineisto nyt tästäkin ikäryhmästä.

Nyt on aika aloittaa uusi ikäpiste 9-vuotiaille lapsille ja heidän perheilleen. Tuttuun tapaan käyntejä tarjotaan henkilökohtaisen yhteydenoton kautta ja niille osallistuminen on vapaaehtoista. Lapsilähtöinen ja ikätasoinen kohtaaminen on läsnä niin suunnittelussa kuin käyntien toteutuksessa ja kehittämisessä.

Ikäpisteen täydennettävän tarrapohjan teemana on aktiivinen tutkimusmatkailu, jolla kerätään matkatavaroita kuumailmapallon kyytiin. Tarrapohjan on suunnitellut lasten kielenkehityksen väitöskirjatutkija Essi Vastamäki: ”Idea tutkimusmatkailusta teemana lähti siitä, että jokainen lapsi on luonnostaan utelias oppimaan uutta ja tutustumaan maailmaan kodin seinien ulkopuolella. Yhdeksänvuotiaalle vanhempien tuki ja turva on toki vielä tärkeää, joten kuvituksessa seikkailevan lapsi-madon seuraan liittyi vanhempi-mato. FinnBrainin omenasta syntyi kätevästi kuumailmapallo kulkuvälineeksi. Me tutkimuksen henkilökunta leijailemme tarrapohjan kuvituksessa omilla siivillämme perheen rinnalla kohti uusia horisontteja ja sitä, mitä tulevaisuus tuo tullessaan”.

Suurin muutos on tapahtunut kyselylomakkeissa. Vuosien varrelta kertyneet toiveet on kuultu, ohjelmointia harrastettu ja uusi lomake tupsahtaa täytettäväksi tekstiviestinä saapuvana linkkinä. Näin lomakkeen voi avata juuri itselleen sopivimpana hetkenä. Paperilomakkeen toki saa tilattua vielä erikseen, mikäli se tuntuu mielekkäämmältä (info@finnbrain.fi tai 050 5166148). Toinen suuri muutos kokee uusia tiloja, sillä FinnBrain muuttaa maaliskuussa vastaremontoituun Medisiinaan osoitteeseen Kiinamyllynkatu 8-10, Turku.

Uuden ikäpisteen aloittaa perheen terveyskäynti, jossa kartoitetaan nimensä mukaisesti terveyttä laajalla skaalalla sisältäen niin mittoja, biologisia näytteitä kuin kyselylomakkeita. Paastoverinäytteiden vuoksi tutkimuskäynnillä on panostettu välipalaan.

Samoihin aikoihin starttaa myös lasten aivotutkimuskäynti, jossa tutkijoita kiinnostaa 9-vuotiaiden lasten aivojen reagointi kuviin, ääniin sekä tehtävien tekoon. Käynnillä mitataan aivosähkökäyrää (EEG) erityisen pipon avulla.

Myöhemmin keväällä on suunniteltu alkavaksi yhdistelmänä kehityspsykologinen sekä kielen ja oppimisen tutkimuskäynti. Luvassa on pidempi käynti, jossa on suunniteltu monipuolista tekemistä viihtymisestä tinkimättä.

Näiden lisäksi myös muita tutkimuskäyntejä saattaa jo tämän vuoden aikana alkaa ja niistä tiedotamme ennakkoon, kun ovat ajankohtaisia. Onpa ihanaa nähdä taas pitkästä aikaa, tervetuloa moikkaamaan, viihtymään ja keräämään samalla kanssamme aivan ainutlaatuista tutkimusaineistoa.


Susanne Sinisalo, tutkimushoitaja


Essi Vastamäki, väitöskirjatutkija