Teemme yhteistyötä OKM:n, OPH:n ja AVI:en kanssa Yhdenvertaisen puuttumisen oppaan kehittämiseksi

ONNI on turvallinen koulu -hankkeessa laaditun Yhdenvertaisen puuttumisen oppaan (YPO) kehittämistyö jatkuu. Moniammatillisen kehittämistyön tavoitteena on saada oppaasta mahdollisimman toimiva työkalu epäasialliseen käytökseen puuttumisen tueksi. 

Tapasimme syyskuussa Opetushallituksen, opetus- ja kulttuuriministeriön sekä aluehallintovirastojen asiantuntijoita ja keskustelimme keväällä asiantuntijalausunnoissa saadusta palautteesta ja oppaan kehittämisestä. Tapaamisessa esittelimme lausuntojen perusteella tunnistettuja kehityskohtia ja oppaaseen jo tehtyjä muokkauksia. YPO:n kansallinen käyttöönotto edellyttää käsitteellistä yhteensovittamista koulun arkea ohjaavien lakien, ohjeiden ja asiakirjojen kanssa. Tämän vuoksi oppaan kehittämistä jatketaan keskustelemalla erityisesti siinä käytetyistä käsitteistä. Oppaaseen tehdyistä muutoksista ja sen jatkokehitystarpeista keskustellaan hankkeen ohjausryhmässä, minkä lisäksi päivitetty versio viedään uudelleen syyskuiseen tapaamiseen osallistuneiden keskusteltavaksi.  

Kevätlukukaudella 2023 yhdeksän ONNI-hankkeen pilottikoulun opetushenkilökunnan edustajat osallistuivat YPO:n käytettävyystutkimuksen haastatteluihin. Käytettävyystutkimuksen analyysi valmistui alkusyksystä. Tutkimuksessa tarkasteltiin sekä YPO:n käytettävyyttä edistäviä tekijöitä että oppaan kehittämiskohteita. 

YPO on ollut pilotoitavana hankkeen pilottikouluissa lukuvuoden 2022–2023 ja syyslukukauden 2023 ajan. Koulut ovat jakaneet kokemuksiaan oppaan käytöstä muun muassa mentoritapaamisten sekä hankkeen työmaakokousten yhteydessä. Sekä haastatteluiden että hanketapaamisten yhteydessä saatu palaute YPO:sta on ollut positiivista, ja opas on herättänyt kiinnostusta myös muissa kuin hankekoulujen kunnissa. Kiitämme yhteistyökumppaneitamme tähänastisesta hyvästä yhteistyöstä ja toivomme moniammatillisen kehittämisyhteistyön johtavan YPO:n julkistamiseen, jolloin laajaa kysyntää herättänyttä opasta päästäisiin hyödyntämään perusopetuksen piirissä kansallisella tasolla. 

Mikä YPO?

Yhdenvertaisen puuttumisen opas eli YPO on ONNI-hankkeen asiantuntijoiden sekä pilottikoulujen rehtorien kanssa yhteistyössä kehitetty työkalu, jonka tavoitteena on yhdenmukaistaa koulujen puuttumiskäytänteitä. Oppaassa käsitellään koulussa tapahtuvaa järjestysääntöjen vastaista käyttäytymistä ja toimintaa. Opas tarjoaa kouluille yhdenvertaisen puuttumisen rakenteen, jota koulujen henkilökunta voi soveltaa epäasialliseen käytökseen puuttumisessa oppilaan ikä, kehitystaso ja muut arviointiin vaikuttavat seikat huomioiden.

Lisätietoa YPO:sta löydät aiemmista uutisistamme: 

Asiantuntijalausunnoista ja käytettävyystutkimuksesta suuntaviivoja YPOn kehittämiseen

Yhdenvertaisen puuttumisen opas epäasiallisen käytöksen hallintaan