Joulun uusi tähti(hitti)

Sanonta “Hyvä Tuomas joulun tuopi…” kalskahtaa monen meistä korvassa tutulta. Tuomas, johon sanonta viittaa on Jeesuksen opetuslapsiin laskettu, myös epäilevänä Tuomaana tunnettu hahmo. Juuri tänään kolme päivää ennen aattoa, on Tuomas Apostolin, epäilevän Tuomaan ja joulun tuojan juhlapäivä. Tätä päivää juhlitaan myös omassa kalenterissamme Tuomaan nimipäivänä eli lämpimät onnittelut kaikki Tuomaat! Katolisesta kalenterista Tuomaalle löytyy useampia juhlapäiviä. Keskiajalla Turun hiippakunnasakin Tuomasta olisi periaatteessa voitu yhtä hyvin syyttää myös joulun viejänä, eikä vain tuojana. Tuolloin juhlittiin toista Tuomasta, Tuomas Becketiä Canteburyn arkkipiispaa ja marttyyripyhimystä pian joulun jälkeen, 29. joulukuuta. Keskiaikaisessa kalenterissa kolmas tärkeä Tuomas oli Tuomas Akvinolainen, myös hän Pohjolan perukoilla juhlittu. Seuraava lyhyt laulu on Tuomaan juhlapäivän 7. maaliskuuta liturgisesta repertuaarista, esittäjänä Vox silentii (äänite on laulun ekoista treeneistä):

Felix Thomas lumen mundi_Stella
“Hohtava tähti ilmestyy / äkisti ihmetyttäen: se osoittaa autuaan Tuomaan / poismenon hetkeä.” Kannös Antti Lampinen. Käsikirjoituksista Colmar, Bibliothèque municipale, mss 134 (f. 222v) ja 137 (f. 314v), translitterointi Hilkka-Liisa Vuori.

Kuten laulusta huomaamme, lopulta ei ollut tärkeää, mihin kohtaan kalenterivuotta pyhimyksen juhlapäivä osui, vaan pohjimmiltaan niissä haettiin aina yhtymäkohtia Jeesuksen elämän vaiheisiin kuten tässä syntymään, tähteen – ja jouluun. Tähti on laulussa merkkinä Jeesuksen syntymästä ja Tuomaan kuolemasta. Pyhimyksen tapauksessa kuolema tarkoitti hänen syntymistään uuteen elämään taivaassa.
Näe, kuule tunne, koe -työryhmä toivottaa kaikille oikein hyvää ja levollista – myös mahdollisimman pitkää – joulunaikaa kera kyseisen (uuden) joululaulun!

pinkki-Koneensaatio-logo