Levy Felix Thomas lumen mundi

Vox Silentii ja tutkimushanke Näe, kuule, tunne, koe. Moniaistinen kokemuksellisuus Tuomas Akvinolaisen muistojuhlissa julkaisivat 24. elokuuta 2016 levyn Felix Thomas lumen mundi – Medieval chants for the feasts of Thomas Aquinas. Levyyn on liittynyt myös lukuisia yhteistyössä järjestettyjä samannimisiä konsertteja Suomessa ja maailmalla. Konserteista ja niiden tunnelmista esiintyjien näkökulmasta voit lukea lisää blogista suomeksi, englanniksi ja ranskaksi. Tässä muutamia esimerkkejä:

Vox Silentiin vierailijana levyllä laulaa ranskalainen dominikaaniveli Marie-Augustin Laurent-Huyghues-Beaufond. Hänen läsnäolonsa levyllä tuo musiikkiin yhtymäkohdan dominkaaniperinteen historiasta nykypäivään.

Vox Silentii ja br. M-A Naantali 2016
Vox Silentii ja Marie-Augustin äänittämässä Naantali kirkossa

Yli 60 laulusta levylle on valittu 28 laulua. Hilkka-Liisa Vuori kirjoitti nuotit ylös keskiaikaisista 1300–1400-luvun käsikirjoituksista. Seppo Heikkinen ja Marika Räsänen avustivat tekstipaleografisessa tulkinnassa.

Laulut kertovat Tuomaan opista, joka kirkkaudellaan valaisee maailman, ja ihmeistä, jotka tapahtuivat pyhimyksen haudalla Fossanovassa. Yksi aihe nousee molempien juhlapäivien musiikissa näkyvään rooliin: jumalaista voimaa, taivaallista loistoa ja ihastuttavaa tuoksua välittävät pyhimyksen luut. Dies natalis -juhlan liturgiassa 7. maaliskuuta Tuomaan reliikit ovat saavuttamattoman kaipauksen kohde. Vaikka ruumis lepäsi sisterssiläisluostarissa, dominikaanit tekivät sen läsnä olevaksi ja kunnioitettavaksi musiikin välityksellä. Translaatiojuhlassa 28. tammikuuta puolestaan kumpuaa syvä riemu siitä, että dominikaaniveljet olivat vihdoinkin saaneet ihailemansa pyhimyksen reliikit oman sääntökunnan suojiin.

kansikuva

Blogissa on useita juttuja liittyen levyyn ja sen julkaisuun. Esimerkiksi:

Levyä myy musiikkikauppa Fuga, fuga[at]fuga.fi (24.8.2016 alkaen). Sitä voi myös tilata Hilkka-Liisa Vuorelta, hilkka-liisa.vuori[at]uniarts.fi, puhelin: +358-(0)40-7016534 (hinta 20 euroa + postikulut).