Käsikirjoituskaupustelua ja -seurustelua
Teksti ja kuva: Marika Räsänen
Toukokuussa 2019 sain yhteydenoton keskiajantutkijalta, joka toimii myös keskiaikaisten käsikirjoitusten myyjänä tai välittäjänä. Hän kertoi käsikirjoituksesta, josta arveli minun olevan kiinnostunut. Olinkin, mutta en niin paljon, että olisin ostanut sen. Kaikesta huolimatta – tai pikemminkin yhteydenoton ansiosta – vihdoin viime viikolla tapasin ”hänet” ensimmäisen kerran!
Alun pitäen välittäjä pyysi minulta apua käsikirjoituksen arvioinnissa. Lyhykäisyydessään häntä siis kiinnosti se, kuinka harvinaisen tai tavallisen käsikirjoituksen hän oli käsiinsä saanut, jotta voisi paremmin myös perustella sille asettamansa hinnan.
Sinänsä siinä ei ole mitään ihmeellistä, että keskiaikaisia käsikirjoituksia tulee myyntiin: niitä myyvät sekä yksityishenkilöt, jotka ovat kenties perineet kirjastonsa monennessa polvessa ja ovat valmiit luopumaan niistä osista kokoelmaa, josta eivät ole kovin kiinnostuneita. Samoin monet uskonnolliset instituutiot (köyhtyneet luostarit jne.) joutuvat turvautumaan omaisuutensa realisointiin.
Useiden sähköpostien vaihdon jälkeen päädyimme siihen, että kyseinen käsikirjoitus sisältää muun muassa – ja tämä tekee siitä erityisen – neljännen tunnetun Tuomas Akvinolaisen Toulousen haudalla kerätyn ihmekertomuskokoelman.
Tällä kärjellä käsikirjoitus löysi nopeasti uuden kodin. Se myytiin Beinecke-kirjastoon Yaleen ja siellä sille annettiin nimikin: Miracles of Thomas Aquinas and other liturgical texts (ks. kuvaus https://search.library.yale.edu/catalog/16089063).
Kirjasto sai minut ”kaupan päälle”; henkilökunta on jaksanut pitää minua ajan tasalla käsikirjoituksen kunnostusprojektista ja sen saattamisesta tutkijoiden käyttöön. Viime viikko oli pitkän odotuksen huipentuma – se oli vähän kuin olisi tavannut pitkäaikaisen kirjeenvaihtoystävän, jonkun, jonka kanssa on tutustunut perinpohjaisesti viestien välityksellä mutta jonka tapaaminen silti ylitti kaikki odotukset.
Lisää käsikirjoituksesta tulevissa artikkeleissa. 🙂
Kansikuva: “Hän”, MS Beinecke 1313 (Yale, New Haven, USA)