Keskiaikaa, trolleja ja laulua Rovaniemellä

”Tämä on selvää disinformaatiota, trolliarmeija on ollut asialla tämän tekstin laadinnassa”, dosentti Seppo Heikkinen sanoo ja yleisöä naurattaa. Kyseessä on latinankielinen, messussa laulettavaksi aiottu teksti, jossa käsitellään Tuomas Akvinolaisen ruumiin ”kätkemistä” väärän porukan eli sisterssiläisten hoteisiin ennen kuin se saatiin palautettua ”omilleen” eli dominikaaneille. Heikkinen selittää, ettei ruumis missään kätkössä ollut, vaan hauta oli erittäin tunnettu pyhiinvaelluskohde.

Hetkeä aiemmin kulttuurihistorian tutkija Marika Räsänen on esitellyt reliikkien eli pyhimysten aineellisten jäänteiden merkitystä keskiajan katolisuudessa. Myöhäiskeskiajan historiaa taiteen ja tutkimuksen keinoin -seminaariin (24.11.2017) kuului vielä musiikintutkija Hilkka-Liisa Vuoren puheenvuoro musiikin ja tekstin yhteyksistä keskiajan liturgisessa laulussa.

Nuottikirjoituksen historiaa havainnollistetaan muun muassa piirtämällä neumeja ilmaan ja laulamalla koko sali yhdessä. ”Ei ole väliä meneekö oikein, laulakaa vain”, Vuori kannustaa.

E802415C-71E5-4EE8-9168-3476FAB3F3A6
Rovaniemeläiset löysivät tiensä keskiaikaluennoille.

Näe, kuule, tunne, koe -hankkeen menetelmät ja tulokset kiinnostavat yleisöä, ja tilaisuus päättyy vilkkaaseen keskusteluun tieteen ja taiteen vuorovaikutuksesta. Lähestymistapa on tuttu professori Marja Tuomiselle, joka kutsui ryhmämme Rovaniemelle.

Keskiaikatapahtuman päätti Vox Silentiin akvinolaiskonsertti Rovaniemen kirkossa. Kiitämme myös seurakuntaa sekä kiinnostunutta yleisöä!