Lauluja Turun linnassa

Teksti: Johanna Korhonen

Helmikuun 9.-10. päivä 2016 pidimme laulutyöpajoja koululaisille Turun Linnassa. Kyseessä oli Linnan ja koulujen yhteinen keskiaikatapahtuma, oppimista uusin tavoin ja tavallisesta poikkeavassa ympäristössä.

Ja uutta oli asiakin: esittelimme kahdeksasluokkalaisten ryhmille keskiajan moodeja ja laulamisen tapaa, jossa haetaan äänen, kehon ja tilan yhteyttä. Lauluina ja päivän nimihenkilönä oli Tuomas Akvinolainen. Osuutemme koostui laulutyöpajasta Nunnakappelissa (Hili, Johanna) ja luennosta Bryggman-salissa (Marika).

Yläkoululaiset olivat osallistujina hankkeessamme aivan uusia. Ensimmäinen ääneen päässyt ryhmä hämmästyi itsekin: miten meistä lähtee näin hyvä ääni?
Puolen tunnin laulupajassa ehdittiin tehdä moodeja, laulaa kolmea Tuomas-laulua ja käväistä lopuksi lattialla makaamassa (epäilemättä mieleen jäävä kokemus!). Liikunnalliset harjoitukset toimivat nuorten ryhmissä hyvin.

Palautteiden perusteella osalliset oppivat ja kokivat jotain, minkä moni mielsi uudeksi, erilaiseksi, poikkeukselliseksi. Rauhaa ja rentoutumista oli ehtinyt tavoittaa yllättävän moni, vaikka aika oli lyhyt. Kehoresonanssiakin oli koettu, vaikkei siitä ehditty juuri edes puhua. Kokemusoppiminen toimii!

Tietysti puuha oli joidenkin mielestä myös hassua, omituista ja vähän tyhmää, mutta tämä kertoo vähintään palautteen antajien rehellisyydestä.