Tuoksukki

Tuoksukki

Marunatuoksukki (Ambrosia artemisiifolia) on Euroopassa vieraslaji, joka aiheuttaa ihmisille terveydellisiä ja taloudellisia haittoja. Sen vahvasti allergisoivaa siitepölyä voi syyskesällä tulla Suomeen kaukokulkeumana etelämpää Euroopasta. Erityisesti pujoallergikot voivat saada siitä oireita.

Turun yliopiston siitepölytiedotuksen tutkijat keräävät tietoa marunatuoksukin esiintymisestä Suomessa ja tutkivat lajin vaikutusta siitepölykauteemme. Toivomme yleisöltä havaintoja lajin esiintymistä. Kaikki havainnot on hyvä ilmoittaa myös Suomen Lajitietokeskukseen.

Näiltä sivuilta löydät tietoa ja kuvia tuoksukista, ohjeita kasvin tunnistukseen sekä ohjeet havaintoilmoituksen tekemiseen.

Marunatuoksukki ei vielä pysty lisääntymään Suomessa. Sen siemeniä kuitenkin kulkeutuu tänne esimerkiksi linnunsiemenseosten mukana, ja kasvia tavataan meilläkin vuosittain. Se kukkii kuitenkin niin myöhään syyskesällä, ettei tiettävästi ehdi tehdä kypsiä siemeniä ennen kuin pakkaset tappavat kasvin. Yksivuotisena lajina sen esiintymät häviävät talven aikana, eikä se pääse meillä leviämään.

Ilmastonmuutoksen, lämpenevien syksyjen ja lajin mahdollisen sopeutumisen myötä on kuitenkin mahdollista, että se voisi alkaa lisääntyä myös meillä. Seuraamalla kasvin kukintaa on mahdollista huomata ajoissa, jos alkaa näyttää siltä, että sen siemenet ehtivät kypsyä meidän syksymme aikana. Tiedon avulla on mahdollista ennaltaehkäistä tuoksukin leviämistä Suomessa, ja tarvittaessa aloittaa torjuntatoimet hyvissä ajoin.

Tuoksukkitutkimus toteutetaan osana Suomen Akatemian rahoittamaa ALL-IMPRESS-hanketta.

Mikä on vieraslaji?

Vieraslaji on sellainen kasvi- tai muu eliölaji, jonka ihminen on kuljettanut tarkoituksella tai tahattomasti lajin luontaisen levinneisyysalueen ulkopuolelle. Vain osa vieraslajeista on haitallisia.