Toiminta

Toiminta

Turun yliopiston siitepölytiedotus on seurannut ilman siitepölypitoisuuksia Suomessa vuodesta 1974 lähtien. Suomessa on nykyisin kahdeksan keräyspisteen verkosto, jolla seurataan ilman siitepöly- ja sieni-itiöpitoisuutta siitepölykaudella, keskimäärin maaliskuusta syyskuulle. Turun keräyspisteessä siitepölykeräys toimii ympärivuotisesti.

Kartta Suomen siitepölyn keräysverkostosta. Siitepölyä kerätään kahdeksalla paikkakunnalla: Turussa, Helsingissä, Imatralla, Kuopiossa, Vaasassa, Oulussa, Rovaniemellä ja Utsjoella.
Suomen siitepölykeräysverkosto kartalla.

Vuosikymmenten arvokas seuranta-aineisto mahdollistaa muun muassa ilmastonmuutoksen vaikutusten havaitseminen ja tutkimisen. Turun siitepölydata vuosilta 1974 – 2013 on avoimesti saatavilla Lounaistiedon kautta.

Vuodesta 1976 lähtien Siitepölytiedotus on julkaissut säännöllisesti siitepölytiedotteita koko maata varten. Nykyisellään Siitepölytiedotus tuottaa siitepölykauden aikana kaksi kertaa viikossa ilmestyvän siitepölytiedotteen. Tiedote julkaistaan tiistaisin ja perjantaisin Norkko-palvelussa.

Ympärivuotisen seurannan takia tiedotteita julkaistaan tarvittaessa myös siitepölykauden ulkopuolella, jos esimerkiksi muualta Euroopasta tulevat kaukokulkeumat kohottavat ilman siitepölypitoisuutta. Vaikka tiedotteessa mainitaan yleensä vain allergiakasvien siitepölymäärät, tunnistetaan nauhoilta myös muiden kasvien siitepöly. Sienistä lasketaan Alternaria– ja Cladosporium-homesienten itiöpitoisuudet.

SmartPollen-teknologiaa hyödyntävä Norkko-tiedotuspalvelu tuotetaan yhteistyössä Ilmatieteen laitoksen kanssa, ja se edustaa maailman huippua.