Siitepölykausi
Siitepölykaudeksi kutsutaan aikaa, jolloin ilmassa esiintyy allergeenista siitepölyä. Suomessa ensimmäiset siitepölyhiukkaset havaitaan usein jo varhain kevättalvella, kun siitepölyä tulee maahamme kaukokulkeumana Etelä-Skandinaviasta, Keski-Euroopasta tai Baltian maista.
Pähkinäpensas on ensimmäinen kevään kukkijoista Suomessa, ja sitä seuraavat leppä ja koivu. Suomi on pitkä maa, joten siitepölykauden alkamisaika vaihtelee monella viikolla eri osissa Suomea. Turussa lepän kukinta alkaa usein maaliskuun toisella viikolla, mutta Oulussa vasta huhtikuulla. Koivun siitepölykausi voi alkaa eteläisimmässä Suomessa yli kuukauden ennen Pohjois-Lappia. Puiden jälkeen kukkivat kesällä heinät sekä pujo. Elo-lokakuussa, omien allergialajiemme kukinnan jo heikennyttyä, etelämpää Euroopasta saattaa kulkeutua Suomeen tuoksukin siitepölyä.
Käynnissä oleva ilmastonmuutos vaikuttaa kasvien levinneisyyteen, kasvuun ja kukintaan. Se voi siten vaikuttaa myös siitepölykausiin. Joidenkin allergialajien kukinnan alkamisajankohdan on jo havaittu hieman aikaistuneen, ja siitepölymäärien kasvaneen. Toisaalta ilmastonmuutos voi myös pidentää siitepölykautta syksyllä tekemällä myöhään kukkivan tuoksukin kaukokulkeumista yleisempiä.