Opiskelijana Norssissa

LUKIO ON SINULLE, KUN

  • sinusta oppiminen on hauskaa ja olet valmis tekemään sen eteen töitä
  • osaat tehdä yhteistyötä kaikkien kanssa
  • osaat asettaa itsellesi tavoitteita, suunnitella työskentelyäsi ja kantaa vastuun opintojesi etenemisestä
  • haluat osallistua lukion toimintaan itsellesi sopivalla tavalla
  • luotat siihen, että opit ja edistyt
  • osaat pyytää apua tarvittaessa etkä luovuta, vaikka joskus et ihan onnistuisi
  • osaat suunnitella ajankäyttösi niin, että sinulle jää aikaa ystäville, perheelle ja mukaville harrastuksille
  • nukut tarpeeksi, syöt terveellisesti ja liikut monipuolisesti.

OPISKELIJAN OIKEUDET JA VELVOLLISUUDET

  • Opiskelijalla on oikeus turvalliseen opiskeluympäristöön.
  • Opiskelijalla on oikeus saada opetussuunnitelman mukaista opetusta sekä opinto-ohjausta.
  • Opiskelijalla on oikeus lukea hyväkseen muualla suoritetut opinnot, jotka ovat tavoitteiltaan ja keskeisiltä sisällöiltään oman lukion opetussuunnitelman mukaisia. Päätös opintojen hyväksilukemisesta tulee tehdä ennen mainittujen opintojen aloittamista.
  • Opiskelijalla on oikeus osallistua koulutuksen kehittämiseen
  • Opiskelijoita on kuultava ennen opiskelijoiden asemaan ja opintoihin olennaisesti vaikuttavien päätösten tekemistä
  • Opiskelijan tulee osallistua opetukseen, jollei hänelle ole myönnetty siitä vapautusta.
  • Opiskelijan on suoritettava tehtävänsä tunnollisesti ja käyttäydyttävä asiallisesti.

Turun normaalikoulun lukion järjestyssäännöt

 

TILAT JA VARUSTEET

Jokainen opiskelija saa kulkukortin, jolla pääsee sisään ulko-ovista koulupäivän aikana. Kortista on pidettävä hyvää huolta ja jos kulkukortti häviää, on siitä ilmoitettava heti tekniselle tiimille: tnktepa ät utu.fi. Mikäli ulkopuolinen käyttää kulkukorttiasi, olet vastuussa siitä.

Lukio-opiskelu tapahtuu useimmissa oppiaineissa Norssin kolmannessa kerroksessa ja lisäksi sen aulat ovat opiskelijoiden käytössä koulupäivinä klo 20.00 saakka, kuten myös B-aulan pikkukeittiö, sen jääkaappi, mikroaaltouuni sekä veden- ja kahvinkeitin. n käytössä koulupäivinä klo 20.00 saakka. Keittiö pitää pitää siistinä ja jokainen huolehtii jälkiensä siivoamisesta itse. Keittiön vieressä oleva välipala-automaatti on niin ikään lukiolaisten käytössä.

Kuntosali on lukiolaisten käytössä koulupäivän ajan. Kuntosali pitää siistiä ja välineet laittaa paikoilleen käytön jälkeen. Kuntosaliin ei saa päästää ulkopuolisia.

Kolmannen kerroksen A-siivessä on lukion tenttihuone. Voit sopia opettajan kanssa osallistumisesi sähköiseen tenttiin tai kokeeseen itsellesi sopivana ajankohtana ja tenttihuoneiden mikrofoni ja kamera hoitavat valvonnan.

Koulun pihalla on aitaus, jonne voit pysäköidä mopon, kun ajat Krööpilänkadun kautta. Pyörille on omat paikkansa. Huomaa, että (mopo)autoille ei ole parkkipaikkaa koulun pihalla. Lukiolaiset eivät saa pysäköidä opettajien pysäköintipaikoille.

Kouluruokala ja koulun kahvila

Lukiolaisten lounasaika on klo 12.45 – 13.15. Jos noudatat jotain tiettyä, sairaudesta johtuvaa erikoisruokavaliota, ota yhteys terveydenhoitaja Vilma Alceniukseen, joka välittää tiedot eteenpäin. Kasvisruokailijat ym. ilmoittavat keittiöön suoraan.

Koulun kahvila ruokalan vieressä on auki yleensä klo 8-14.45.

TIEDOTUS JA VERKKOPALVELUT

Lukion opiskelijat saavat yliopiston tietoverkon käyttäjätunnuksen ja salasanan, jonka avulla he pääsevät kirjautumaan Normaalikoulun tietoverkkoon, Wilmaan ja verkko-oppimisympäristöihin. Koulun kirjaston kautta on lisäksi pääsy yliopistokirjaston Volter-tietokantaan.

Lukiolaiset voivat tarvittaessa lainata koulusta henkilökohtaiset kannettavat tietokoneet, jotka ovat osa jokapäiväistä opiskelua lukiossa. Myös omaa läppäriä voi käyttää. Maksuttoman lukion piiriin kuuluvat saavat koulusta lainakoneen. Lainakone palautetaan opintojen jälkeen ja siitä on pidettävä hyvää huolta. Koulun konetta ei saa viedä ulkomaille. Sekä opiskelija että huoltaja allekirjoittavat lainaussopimuksen.

Wilma

Wilmalla opiskelijat tekevät ainevalintansa ja siten oman lukujärjestyksensä opinto-ohjaajan tuella. Opiskelijat seuraavat opiskeluaan, kurssiarvosanojaan, poissaolojaan ja tiedotteita Wilmassa. Opiskelijat näkevät Wilmassa myös koeviikon kokeensa. Wilma mahdollistaa myös nopean viestinnän opiskelijoiden ja opettajien välillä. Wilman kautta ilmoittaudutaan uusintakokeisiin ja ylioppilaskokeisiin. Huoltajat saavat omat Wilma-tunnuksensa, joilla he voivat seurata nuoren opiskelua, viestiä opettajien kanssa ja selvittää myös poissaoloja.

Facebook

Facebook-sivu on tarkoitettu kaikille norssilaisille: opiskelijoille, huoltajille, opettajille, harjoittelijoille tai muuten Norssista kiinnostuneille. Sivuilla voit kirjoittaa ja lukea uutisia tai aloittaa ja osallistua keskusteluihin.

Instagram

Lukion tapahtumia kannattaa seurata Instagramissa: Turun normaalikoulu (@turunnorssinlukio). Myös opiskelijakunta viestittää Instagramin kautta. (Turun norssin OPKH)

TikTok @turunnorssinlukio

Lukion tapahtumia

LUKION OPISKELIJAKUNTA

Lukion opiskelijakunnan hallitus valitaan aina vuodeksi kerrallaan, ja siinä on edustus jokaisesta ryhmästä, myös IB-lukion kansainvälisen linjan ryhmistä.

Turun normaalikoulun opiskelijakunnan hallitus vastaa tapahtumien järjestämisestä, koulun opiskelijoiden äänen kuuluvuudesta, hyvästä yhteishengestä ja yhteistyöstä koulumme tuutoreiden kanssa. Opiskelijakunnan hallitus toimii koulun eri tahojen kanssa kuten opettajien, rehtorien, koulun terveyshuollon, keittiön ja siivoojien kanssa. Hallitus kokoontuu yhdessä kokouksiin kuukausittain ja tarvittaessa myös useammin.

Opiskelijakunnan hallitus on muun muassa järjestänyt yhdessä tuutoreiden kanssa jo perinteeksi muodostuneen kulttuuripäivän, erilaisia teemapäiviä sekä hyvinvointipäivän yhdessä opettajien kanssa.

Lukion opiskelijakunnan sivut: https://tnk-stuco.netlify.app/

TUUTORIT

Tuutorit valitaan keväisin seuraavaa lukuvuotta varten. Tuutorit ovat ykkösten tukena ja apuna lukuvuoden alussa. He järjestävät erilaista toimintaa ja suunnittelevat ykkösten ryhmäytymispäivälle ohjelmaa. Tuutoreita ohjaa opinto-ohjaaja Sini Ilvonen.

untitled-465-2-biologia.jpg

LUKION SUORITTAMINEN

Nuorten lukio-opinnot edellyttävät läsnäoloa oppitunneilla. On kuitenkin joitakin tilanteita, joissa opiskelija voi anoa joko kokonaan tai osittain itsenäistä suoritusta. Niistä sovitaan etukäteen opettajan kanssa, minkä jälkeen täytetään Wilmassa oleva lomake, jonne opettaja merkitsee lomakkeelle suoritustavat. Hakemuksen hyväksyy rehtori.

Itsenäiset suoritukset

Pääsääntöisesti lupaa itsenäisiin suorituksiin ei myönnetä, jos on mahdollisuus osallistua opintojaksolle (menossa nyt tai myöhemmin samana lukuvuonna). Opetussuunnitelmassa on merkintä, jos opintojaksoa ei voi suorittaa lainkaan itsenäisesti (esim. liikunta, puheviestinnän opintojakso ym.)

Osittain itsenäiset suoritukset

Osittain itsenäinen suoritus voidaan myöntää, mikäli kaksi opintojaksoa osuu opiskelijan työjärjestyksessä päällekkäin. Tällöin opiskelija voi opettajien kanssa asiasta sopien vuorotella osallistumisestaan opetukseen. Pääsääntöisesti hakemuksia ei hyväksytä, jos osittain itsenäisen suorituksen hakemisen taustana onkin työssäkäynti tai halu välttää hyppytunteja.

TAPATURMAN SATTUESSA

Jos loukkaat itsesi koulussa, mene terveydenhoitajalle. Jos hän ei ole paikalle, ilmoita tapaturmasta jollekulle opettajalle. Koulussa sinulle täytetään koulutapaturmailmoitus, jonka saat mukaan lääkäriin. Koulu ilmoittaa tapaturmasta vakuutusyhtiöön, jolloin saat korvauksen lääkärimaksuista. Olisi hyvä, jos joku koulun aikuinen voi todistaa tapaturman.

KUN TUNTUU VAIKEALTA

Jos sinulla on vaikeuksia opiskelussa tai elämässäsi yleensä tai suunnittelet opintojesi keskeyttämistä, käänny opinto-ohjaajan tai muiden opiskeluhuoltoon kuuluvien henkilöiden puoleen. Opinto-ohjaajan kanssa voit tehdä jatkosuunnitelmia ja ennen kaikkea etsiä vaihtoehtoisia mahdollisuuksia opintojen jatkamiseksi.

KOULUSTA EROAMINEN

Jos opiskelija eroaa koulusta, on hänen tehtävä siitä kirjallinen ilmoitus lukion rehtorille. Alaikäisen puolesta sen tekee huoltaja. Opiskelija katsotaan eronneeksi, jos hän on pätevää syytä ilmoittamatta poissa koulusta kuukauden ja on ilmeistä, ettei hänen tarkoituksenaan ole jatkaa koulunkäyntiä.

AUTOKOULU NORSSISSA

Norssin lukion opiskelijat voivat suorittaa henkilöauton kuljettajatutkinnon omassa koulussaan. Opetuksen järjestää yhteistyösopimuksella CAP-Autokoulu.

Lisätietoja autokoulukurssin kustannuksista ja muista asioista antaa tarvittaessa Henri Salminen, henri.salminen@cap.fi tai puhelimitse 044 743 1382.